oudercommissie peuterspeelzaal

Oudercommissie van de peuterspeelzaal?

Geplaatst door

Wist je al dat ik in de oudercommissie zit van de peuterspeelzaal?

Zoals jullie misschien al gelezen hebben gaat mijn zoontje Bram en ging mijn dochter Merel naar de peuterspeelzaal. Bijna twee jaar geleden kregen de ouders van de kinderen die naar deze peuterspeelzaal gaan een mail vanuit de peuterspeelzaal. Er werd gezocht naar 3 nieuwe leden voor de oudercommissie.

Ook ik kreeg deze email:

Beste ouder(s),

Graag uw aandacht voor onderstaande oproep.

Oudercommissieleden gezocht!

Wilt u met ons meedenken?
Kom dan in onze oudercommissie!

Vanwege het vertrek van onze huidige leden zijn wij op korte termijn op zoek naar:

· 3 oudercommissieleden m/v

De oudercommissie
• overlegt met het managementteam van psz ….. (4-6 keer per jaar);
• adviseert gevraagd en ongevraagd over diverse beleidsterreinen;
• bevordert goede en heldere informatie aan ouders;
• bevordert betrokkenheid van ouders.

Wij zoeken ouders die
• mee willen denken en adviseren;
• de kwaliteit van onze peuterspeelzaal positief willen beïnvloeden;
• willen samenwerken met andere oudercommissieleden;
• hun (professionele) deskundigheid willen inzetten;
• minimaal twee jaar lid van de oudercommissie willen zijn.

Wij bieden
• inspraak op belangrijke onderdelen van het beleid, zoals:
– identiteit;
– kwaliteit;
– gezondheid en veiligheid;
– pedagogisch beleid;
– Voor- en Vroegschoolse Educatie

Toen ik deze mail las werd ik meteen nieuwsgierig en ik voelde me geroepen om als ouder hier op te reageren. Ik wou namelijk graag betrokken zijn bij de peuterspeelzaal waar mijn kinderen op dat moment allebei 2 dagdelen in de week naar toe gingen. Op het moment dat ik lid werd van de oudercommissie zat Merel ook nog op de peuterspeelzaal.

Na een mailtje met mijn motivatie gestuurd te hebben werd er al snel een afspraak gemaakt. Er zou een gesprek plaats gaan vinden waar de leiding van de peuterzaal mij hun kant van het verhaal zou kunnen vertellen, wat er van je verwacht wordt en ik kon vragen stellen en mijn motivatie toelichten. Uiteindelijk kreeg ik vrij vlot bericht dat ik toegelaten werd tot de oudercommissie.

Waarom ben ik lid van de oudercommissie geworden?

Ik wil graag actief zijn in het meedenken en meepraten over alles rondom de peuterspeelzaal. Ik wou/ wil graag mijn eigen bijdrage kunnen leveren. En eventueel kunnen helpen waar mogelijk.Ik wil graag van dichterbij zien en weten wat er speelt op de plek waar mijn kinderen toch 2 jaar van hun leven doorbrengen. Ik help graag met activiteiten en sta open voor eventuele andere hulp.

Mijn kinderen en de peuterspeelzaal.

Bram geniet hier nog steeds elke keer en dat heeft Merel ook altijd gedaan. Ik ben erg blij dat ik ze voor deze peuterspeelzaal heb opgegeven. Dankzij de lieve leidsters en goede zorgen groeien ze elke keer een stukje meer. Ze zijn er als kleine kindjes heen gegaan en Merel heeft hier aan het eind van 2016 afscheid genomen. Ze had het toch wel een beetje moeilijk toen de laatste keer toch echt de laatste keer was geweest. Dat was even slikken, want ze was de peuterzaal eigenlijk een beetje ontgroeit omdat ze de oudste was, maar toch merk je dan dat dit een veilige haven was waar ze ontzettend heeft genoten van het spelen, de kindjes en zeker van de juffen die elke dag je kind weer met zoveel liefde begeleiden en voorbereiden op de ‘grote’ school. Bram neemt het eind van de maand afscheid en dan heb ik geen peutertjes meer op de peuterspeelzaal zitten.

oudercommissie peuterspeelzaal
Merel & Oma op de opa en oma dag op de peuterspeelzaal. De opa’s en of oma’s mogen een uurtje langskomen. Gezellig koffie drinken en even samen spelen.

 

Waarom heb ik mijn kinderen opgegeven voor de peuterspeelzaal?

Ik wou graag dat mijn kinderen goed voorbereid werden op de basisschool. En waar kan dat nou beter dan op een peuterspeelzaal op kinderopvang? ( kinderopvang zijn ze ook beiden geweest.) Ik vond het erg belangrijk dat mijn kinderen leerden om ook naar een juf te luisteren en niet alleen naar mama of papa. Ook wou ik erg graag dat ze zelfstandig leerden spelen maar ook droomde ik er van dat mijn kinderen plezier hadden in het samenspelen.

 

Mijn mening over de peuterspeelzaal:

Ik ben erg blij dat ik mijn kinderen heb opgegeven bij de peuterspeelzaal. Het is goed geweest voor de ontwikkeling van mijn kindjes. Ze werden ook erg blij van de dingen die ze daar leerden en het samenspelen. Ik kan iedereen aanraden om je kind naar een goede peuterspeelzaal te gaan. Het is goed en natuurlijk leuk voor je kind en je hebt zelf ook even de handjes vrij een paar uurtjes. Dat vond ik zelf ook erg prettig als ik niet hoefde te werken. Als ik het over moest doen zou ik dezelfde keuze hebben gemaakt.

Mijn mening over de oudercommissie:

De oudercommissie van de peuterspeelzaal bestaat bij deze peuterspeelzaal uit 3 leden. Een papa, een andere mama en ik. Het zijn 2 lieve, leuke ouders en leuke personen. Als wij een vergadering hebben met z’n 3 is het altijd gezellig en we helpen elkaar graag waar nodig. Ik ben nog steeds blij dat ik mij bijna een jaar geleden heb opgegeven. Wij helpen met activiteiten en zijn betrokken bij de kwaliteit en identiteit van de peuterspeelzaal. Het is niet zo dat ik er elke week ontzettend druk mee ben. Nee dat is het echt niet. Met bepaalde dingen ben je even druk met iets maar denk niet dat het wekelijks is. Soms vraag ik vrij om bij een activiteit te zijn maar dat vind ik niet erg. Het is toch hartstikke leuk om te helpen met bijvoorbeeld het sinterklaas feest of het schoolreisje.

oudercommissie peuterspeelzaal

 

Afscheid nemen van de peuterspeelzaal en oudercommissie.

Omdat Merel al op de basisschool zit en Bram begin december start op de basisschool heb ik besloten om het stokje door te geven. Ik ga stoppen bij de oudercommissie van de peuterspeelzaal. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat ik vind dat ouders die de kinderen op de peuterspeelzaal hebben zitten in de oudercommissie zouden moeten zitten. Als Bram in december op de basisschool start dan heb ik er geen kinderen meer. Graag laat ik mijn plekje dan opvullen door een andere ouder. Ik kan me namelijk voorstellen dat er meerdere mensen graag betrokken willen zijn bij de peuterspeelzaal waar hun kind 2x per week naartoe gaat.

Is de oudercommissie ook iets voor jou? Informeer dan bij je peuterspeelzaal of kinderopvang.

 

Gaan jouw kinderen naar een peuterspeelzaal of opvang? Bevalt het?

21 reacties

  1. Mijn dochter heeft op de psz gezeten, maar moest vroegtijdig stoppen 🙁 ik vind de psz wel belangrijk, zo leren kindjes indd naar een juf luisteren én met andere kindjes spelen

  2. Super goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik denk dat er veel ouders zijn die wel inspraak willen maar er nooit zo over nagedacht hebben om bij de ouder comissie van de peuterspeelzaal te gaan. Wel super goed dat jij je steentje wil bijdragen. Wie weet doe ik dat straks ook wel 😉

  3. Mijn kinderen gingen inderdaad ook naar peuterspeelzaal omdat ik thuisblijfmoeder was en het goed voor ze vond om zo te oefenen voor school. Maar ik was geen lid van de oudercommissie, en wilde dat ook niet.

    1. Ja dat is ook een reden waarom wij de kinderen naar de peuterspeelzaal hebben gedaan. Als je het niet wilt moet je het ook inderdaad niet doen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. 😉

  4. Lijkt mij ook wel iets voor mij om te doen later. Zo heb je toch inspraak en kun je je talenten ook weer inzetten op een manier dat je kind ten goede komt. Peuterspeelzaal / KDV lijkt me wel pittig, maar komt denk ik omdat de zwangerschapshormonen nog in m’n lijf zitten wat logisch is want m’n kind zit ook nog in m’n buik, haha. Ben benieuwd hoe ik daar straks mee omga.

  5. Nu peuterzaal hebben we niet in België maar als ik het goed heb komt dat ongeveer overeen met de kleuterklas tot 4 jaar. (kinderopvang is tot 2,5 – 3 jaar bij ons) Maar volgend jaar gaat mijn zoontje naar de kleuterschool en ik ben wel al van plan om in het oudercomité te stappen want ik vind het een meerwaarde dat je als ouder aan de school/peuterzaal kunt tonen van: dit zijn op het moment de noden. Je bent samen partners is het groeiproces van je kind.

  6. Wij zijn vandaag toevallig bij de peuterspeelzaal wezen kijken! Ik had totaal geen idee hoe het werkt nog en weet ook niet of er hier een oudercommissie is. Ik had je artikel net ietsje eerder moeten lezen, denk ik.

  7. Mijn zoon heeft ook bij de peuterspeelzaal. Zelf weet ik niet over een oudercommissie maar toen als het nodig dan helpen wel aantal ouders of vroegen ze wie kunnen de ouders hun helpen.

  8. Onze dochters zitten ook op de peuterspeelzaal, maar er is geen oudercommissie. Ik zou wel helpen als het nodig is, maar eigenlijk zijn de leidsters (2 en een stagiaire) voldoende. Op de basisschool help ik trouwens wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *