een postnatale depressie

Mijn man had na mijn zwangerschap een postnatale depressie.

Gezondheid, Zwangerschap & Baby By mei 05, 2018 No Comments

Over het algemeen hoor je alleen de verhalen over moeders die na de bevalling een postnatale depressie kregen. Maar wist je dat ook vaders van die o zo roze wolk kunnen vallen op een grote berg grijze wolken? Mijn man had na mijn zwangerschap een postnatale depressie.

Wennen aan het ouder zijn

Wennen aan je nieuwe rol als ouder is natuurlijk niet vreemd, je wordt niet geboren als ouder. Gaandeweg groei je in je rol en leer je bij. Mijn man had hier erg veel moeite mee, zoveel moeite dat hij in een postnatale depressie belandde.

De baby bepaalt (bijna) alles

Waar we vroeger natuurlijk onze gang konden gaan moesten we nu rekening houden met ons kleine wondertje. Voor mij was het niet moeilijk om aan mijn rol als moeder te wennen. Natuurlijk was en ben ik niet perfect, maar ik doe mijn best en geniet er volop van. Mijn man had erg veel moeite met het omschakelen. Voor zijn gevoel draaide alles alleen om de baby. Er was minder ruimte voor ons tweeën en de spontaniteit die was er in het begin ook niet helemaal.

Omschakelen

Je moet (bijna) je hele leven omschakelen, het eerste jaar met een baby kan erg zwaar zijn. Je wereld staat op je kop en het is misschien niet wat je er van verwacht had. Het was heel erg wennen en we moesten elkaar hier echt in vinden. Hoe meer ik genoot, hoe verder mijn man wegglipte. Hij was moe, had nergens zin in, was ontzettend onzeker bij onze baby en had niet bepaald positieve gevoelens bij het vaderschap. Hij verloor kilo op kilo en at ook weinig. Gelukkig? Nee dat was hij niet.

Naar de dokter

Naar de dokter, dat moest hij van mij. Dat het niet goed ging was meer dan duidelijk. Na een goed gesprek met de dokter te hebben gehad kwam de diagnose; Postnatale Depressie. Dat dit ook bij mannen voorkwam wisten we eigenlijk niet. De dokter heeft mijn man geadviseerd om met iemand te praten over zijn gevoelens, zijn nieuwe rol en zijn angsten. Hiervoor is hij naar een psychologe geweest. Zij heeft hem hier erg goed bij geholpen. We zijn nu een jaar verder en het gaat stukken beter met hem.

Hij geniet

Eindelijk kan hij genieten van ons kindje, intens geluk voel ik als ik mijn man zie stoeien met ons kindje, het kirrende lachje dat ik hoor. Het knuffelen en zelfs liedjes zingen voor het naar bed gaan. Hij is gelukkig, ons kindje is gelukkig en ik ben ook zeker erg gelukkig. We zijn een gezin en genieten nu volop van elkaar.

Ken jij iemand met een postnatale depressie of heb je je vermoedens? Maak het dan bespreekbaar.

 

Dit verhaal is anoniem geschreven, dit in verband met de privacy van de schrijfster en haar gezin. Wil jij je verhaal kwijt? Met naam of anoniem? Mail dan naar: maddy@meermetmama.nl

 

 

 

 

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: