Bullet Journaling

Mijn Bullet Journal. Ken jij het fenomeen Bullet Journaling?

Geplaatst door

Zijn jullie al bekend met het fenomeen Bullet Journaling? Voor mij is het echt een uitkomst. Bij toeval kwam ik dit een jaar of twee geleden op Pinterest tegen. Het was meteen raak! Al sinds ik een klein meisje ben heb ik een voorliefde voor pennen, boekjes, knutselen en agenda’s. Maar nooit is het precies wat ik eigenlijk zocht. Dit bood een oplossing!

20180315_211148

Wat is Bullet Journaling?

Het concept Bullet Journaling is ontstaan om je to do lists te verwerken in je agenda. Het enige wat je nodig hebt is een boekje en een pen. Het originele idee is dat je een overzicht creëert per jaar, per maand, week en dag van wat er moet gebeuren, welke afspraken of evenementen er zijn en wat je niet mag vergeten. Dit som je op en werk je af, lukt dat niet dan verplaats je de taak naar de volgende maand, week of dag. Wat jij handig vindt.

20180315_210831

Maandelijks

Daarnaast heb je collecties, dit zijn eigenlijk paginas waarop je iets bij kan houden. Iedere maand maak ik een habittracker waardoor ik bij kan houden in hoeverre ik iedere dag doe wat ik mezelf heb voorgenomen. Je streept het simpelweg af en aan het eind van de maand zie je wat je wel of niet bij gehouden hebt. Denk hierbij aan zaken zoals de vitamine D druppels van Joey, het in bad doen van de kinderen, was draaien, zelf koken en geen afhaal, geen uitgaven doen, lezen, mediteren of sporten voor de liefhebber, groene smoothies maken, sociale contacten onderhouden, opruimen, poetsen en schoonmaken.

Maak je eigen Bullet Journaling overzicht

Maar je kan in de collecties bijvoorbeeld ook bijhouden welke boeken je hebt gelezen, wat je uitgaven zijn per week of maand, jouw menstruatiecyclus, lijsten voor bagage als je op vakantie gaat. Alles waarvan jij graag een overzicht wilt hebben.

20180315_211250

Voor mij werkt Bullet Journaling erg goed

Voor mij werkt dit systeem super! Ik krijg veel rust in mijn hoofd, door er überhaupt mee bezig te zijn. Ik weet precies wat ik moet doen en wanneer. Wat de planning is qua vakanties en vrije dagen. Je kan bijvoorbeeld ook schoonmaak schema’s erin opnemen. Je mag namelijk doen wat je wilt want het is jouw boek! Ik vind het zelf leuk om een beetje wat te versieren, maar het decoreren van jouw BuJo is geen doel op zich. Helaas lijkt dat nu wel het geval. Daarom ben ik in ieder geval aanhanger van de minimalistische tak. Niet teveel opsmuk maar wel efficiënt werken. En een beetje freubelen om mijn gedachten te verzetten.

20180315_211132

Ik maak een overzicht per week

Naast mijn habittracker maak ik een overzicht per week zoals hierboven. Ik bedenk aan de hand van aanbiedingen wat we gaan eten. Hierbij laat ik overigens wel een of twee dagen leeg want het loopt toch nooit zoals je bedenkt. Dan een lijstje met boodschappen, wat ik die week moet of wil doen. Mijn uitgaven houd ik bij en welke afspraken er staan. Dan ga ik verder per dag. In de avond ga ik zitten en maak ik een lijst met wat er die dag erna op de planning staat. Dan kan ik dat de volgende dag uitvoeren en afstrepen. En lukt het niet, dan schuift het naar een andere dag.

Nou ben ik natuurlijk niet altijd zo gestructureerd. Ook dat is geen probleem. Ik weet dat mijn BuJo er is en dat het mij het overzicht en de rust kan geven als ik het nodig heb. En alleen dat is al super fijn.

Hoe zorgen jullie voor overzicht en rust in je hoofd?

10 reacties

  1. Wat fijn dat het zo goed werkt voor je! Ik gebruik een Moleskine, en die vul ik ook wel een beetje in als een bullet journal. Links staat een voorgedrukte agenda, en rechts is het gelinieerd.

  2. Ik heb laatst een winaktie gedaan met twee bullet journals die was wel erg geliefd zelf is het niet echt aan mij besteed ik kan echt niet tekenen en ben veels te perfectionistisch dat ik ga scheuren als het scheef gaat of niet naar wens gaat

    1. Ik ben dus ook mega perfectionistisch. Maar dit helpt me juist om het los te laten. Pagina omslaan en niet meer naar kijken. Volgende week weer een kans. Echt waar!

    1. Dat hoeft niet! Soms werk ik een beetje vooruit als ik wat meer tijd over heb maar het versieren van je BuJo is geen doel opzich. Voor mij in ieder geval niet, ik gebruik het echt als hulpmiddel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *