luieruitslag

Luieruitslag, wat is het? Voorkomen en genezen.

Geplaatst door

Iedere moeder of vader kent het waarschijnlijk wel, luieruitslag. Je verschoont de luier en je ziet het meteen. Het is feest. Nou ja feest is niet een goede term. Lees drama, de o zo zachte babybilletjes van je kindje zijn veranderd in de kont van een baviaan! Ik heb niets tegen apen hoor, maar de billen van mijn kindjes zie ik liever niet rood, met bulletjes, pukkeltjes of nog erger wondjes.

Luieruitslag kan elk kind overkomen

Het is een feit dat kinderen die luiers dragen last kunnen krijgen van luieruitslag. Het is iets wat vaak voor komt, maar het kan toch veel ongemakken bij je kindje veroorzaken. Voorkomen en een goede behandeling zijn daarom erg belangrijk.

Zo herken je het:

Het herkennen dat doe je meteen. De eerste keer dat je het ziet, weet je ook wat het is. Je hebt er waarschijnlijk al eens over gehoord en dat beeld maakt het compleet. De billetjes van je kindje zijn ontstoken, zie zien er rood uit, hebben bultjes of pukkeltjes. Als de luieruitslag ook rondom een rode plek roze bultjes of wondjes heeft in het luiergebied, of rond de mond van je kindje kan het zijn dat je te maken hebt met een schimmelinfectie. Genaamd Candida. Hierbij is het belangrijk dat je met je kindje naar de huisarts gaat zodat je kindje behandeld kan worden met een schimmelwerend middel.

Hoe ontstaat luieruitslag dan?

Luieruitslag ontstaat meestal door vocht in de luierzone. Er bestaan wel veel verschillende factoren waardoor luieruitslag kan ontstaan. Het hoeft niet bij elk kind hetzelfde te zijn omdat elk kind anders is en alle factoren spelen niet een even grote rol bij elk kind.

luieruitslag
afbeelding: pixabay

De belangrijkste factoren zijn:

 • Het niet goed schoonmaken van de luierzone:  Zorg er altijd voor dat je het hele gebied goed schoonmaakt. Probeer daarbij alcoholvrije billendoekjes te gebruiken of een zacht washandje met lauwwarm water. Heeft je kind een gevoelige huid dan kun je het beste gewoon water gebruiken, terwijl er ook heel veel kinderen gewoon gewassen kunnen worden met een milde zeep. Maar maak je gebruik van een washandje zorg er dan voor dat je niet gaan schrobben.
 • Niet vaak genoeg verschonen van de luier. Uit onderzoek is gebleken dat de billen van een baby bij minstens 8 keer per dag verschonen van een luier minder vaak luieruitslag ontwikkelen. Het is belangrijk dat je de luier niet te nat laat worden want hierdoor wordt de huid aangetast.
 •  Diarree. Diarree is een heel vervelend iets. Niet alleen voor het buikje van je kindje, maar ook voor de billen. Heeft je kindje meerdere dagen achter elkaar last van diarree dan is de kans groter op luieruitslag omdat de huid aangetast wordt door de zure ontlasting.
 • Doorkomen van tandjes. Bij het doorkomen van de tandjes kan je kindje allerlei klachten krijgen. De 1 heeft er last van, de ander niet. Het kan gaan om koorts, huilerigheid en ja hoor de zure ontlasting, diarree.

Wellicht wil je dit artikel ook lezen over hand, voet en mondziekte bij kinderen.

 

Voorkom luieruitslag.

Zo kun je voorkomen dat een baby luieruitslag krijgt

 • Verschoon de luiers zo snel mogelijk als ze nat of vies zijn.
 • Zorg ervoor dat je het luiergebied goed reinigt. Zorg ervoor dat er geen ontlasting in kloofjes blijft zitten.
 •  Smeer de billetjes van je kindje in met een dun laagje beschermende crème.
 • Wanneer je een schone luier omdoet, maak deze dan niet te strak vast, maar zorg ervoor dat het ook wat kan ‘luchten’
 •  Probeer extra absorberende luiers.
 • Let goed op het luiergebied wanneer je baby een antibioticakuur krijgt of diarree heeft.

Behandelen van luieruitslag.

Dit zijn bewezen methodes die helpen bij het behandelen van luieruitslag.

 • Regelmatig verschonen van luiers.
 •  Laat de huid aan de lucht drogen door je baby elke dag wat tijd zonder luier door te laten brengen (maar zorg dat je een luier of handdoek bij de hand hebt, mocht er een ongelukje gebeuren).
luieruitslag
afbeelding: Pixabay
 •  Maak de billetjes van je kindje grondig schoon als hij gepoept heeft en zorg er voor dat de billen droog zijn voor je een nieuwe luier aan doet bij je kind.
 • Breng een goede laag met zalf,zinkzalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Ik gebruik altijd Bepanthen. Ik heb hier erg positieve ervaringen mee. Verschillende soorten trouwens, ook voor de wangen werkt dit erg goed.
 • Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers. Ik gebruik vaak Pampers, omdat ik vind dat deze luiers goed absorberen. Via deze link kun je Pampers vinden.
luieruitslag
Afbeelding van Pixabay

 

Heeft jouw kindje wel eens last gehad van luieruitslag?

2 reacties

 1. Mijn dochtertje is nu 10 maanden en heeft tot nu toe 1x luieruitslag gehad. Ze had toen een buikgriepje, zo zielig! Het verschonen deed ook echt enorm zeer bij haar en zodra ik er zinkzalf van Zwitsal op smeerde zag je haar gewoon ontspannen. Gelukkig dus nog maar 1x gehad, het is zo sneu als ze het hebben… ☹️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *