Lezen voor gevoelige kinderen: een goede tip!

Mama & Kinderen By apr 23, 2018 13 Comments

Sprookjes voorlezen en lezen doen we niet meer, want dat leidt gegarandeerd tot slapeloze nachten. Een boek dat over emoties gaat, is voor haar een mooie manier om kennis te maken met allerlei gevoelens op een speelse manier.  In mijn zoektocht stootte ik op “Een weekendje weg” door Bart Van der Linden, met onwaarschijnlijke gevolgen! In dit boek leren kinderen over anders-zijn, ontmoeting, vriendschap en afscheid nemen.

We kondigden deze review en winactie aan op instagram en facebook

Lott wil heel graag een beetje vloggen. Zo gezegd, zo gedaan! Als je het mij vraagt : Natuurtalent. Maar mijn kind, mooi kind zeker?

https://https://www.youtube.com/watch?v=-qeCyrrvYv0&feature=youtu.be

Haat-liefde verhouding met boeken

Lott heeft een heel bijzondere relatie met lezen. Zij houdt ontzettend veel van verhalen,  kan verbazend moeilijke woorden lezen  en is een ster in begrijpend lezen. Maar ze aarzelt wanneer ze luidop moet lezen, wat een totaal vertekend beeld geeft van haar leescapaciteiten. Lott is erg goed met woorden, woordspelingen en taal, maar legt de lat voor zichzelf erg hoog.  Geloof me: dat is echt geen cadeau.

Door die torenhoge lat, en het luidop lezen voor zoveel zenuwen zorgt, is ze zich een beetje beginnen afstoten tegen het lezen. De enige manier die werkt : Blijven zoeken naar boeken die haar zodanig triggeren en dan leest ze ze in één trek uit.

Een weekendje weg

Bart Van Der Linden is een doodgewone ouder zoals jij en ik. Althans, zo lijkt het. Het is wel één van die ouders die er in geslaagd is zijn droom tot werkelijkheid te knutselen. Elke avond vertelt Bart aan zijn kinderen prachtige verhalen over een engeltje: Fabiola. Die verhalen bundelde hij en werden uitgegeven in een mooi boek. Wij genoten alvast van Bart’s vertelsels voor het slapen gaan!

Fabiola komt van Engelenland een weekendje afgedaald naar de mensenwereld waar ze prachtige avonturen beleeft met haar twee nieuwe vriendjes. Samen doen ze uitstapjes die voor een kind herkenbaar zijn, maar ook uitstapjes die hun fantasie prikkelen. Zonder al te veel te verklappen, trippen ze in het weekendje van de dierentuin, tot in Texas.

Wij begonnen meteen met lezen!

Leerrijk en ontroerend lezen

Dit boek is ontzetten leerrijk op taalgebied. Bart is niet vies van een moeilijker woord hier en daar. De woordenschat van Lott gaat dagelijks vooruit, en een gesprek met haar klinkt als een gesprek met een volwassene. Het is voor haar dan ook ontzettend belangrijk om die leergierigheid te blijven aanspreken en dat doet dit boek hélemaal!

Lott heeft het boek erg graag gelezen, en wanneer ze las kwam ze af en toe even naast me staan en wreef ze over mijn rug. Vaak gevolgd door : “gefascineerd, wat betekent dat ?” Begrijp me niet verkeerd, het is geen moeilijk boek en een vlot leesverhaal. Het feit dat er hier in daar moeilijkere woorden in zijn verwerkt voor een kind van 7, heeft ervoor gezorgd dat Lott geïnteresseerd bleef in het boek, én Bart slaagt erin de moeilijkere woordjes op dusdanige manier in te zetten dat de kleine lezer kan afleiden wat ze betekenen.

Gevoelens en boeken

Het boek gaat over avonturen tussen vrienden, over gevoelens, over afscheid nemen én over samen-zijn terwijl je anders bent.

Voor Lott mogen boeken niet eng zijn, of zelfs niet eng te interpreteren zijn. Van het minste dat er een heks of een trol of zelfs een kind dat zijn been breekt aan te pas komt, gaat het verhaal een eigen leven leiden en staan we gegarandeerd voor een hele week slapeloze nachten.

Dit boek sluit aan bij wat Lott belangrijk vindt : vriendschap, lief zijn en ontdekken

Levenslessen verstopt in heerlijke avonturen om te lezen

Zonder het op te dringen als lessen neemt  dit boek ons mee naar levenslessen die ik erg belangrijk vind voor Lott. Engeltje Fabiola komt van een andere wereld, toch besluiten Hans en Inge om haar beter te leren kennen. Respectvol maar nieuwsgierig tasten ze elkaars leefwereld af en leidt dit tot een prachtige vriendschap. De invalshoek die verschillen aanvaard en verbindt vanuit gelijkenissen vind ik heel erg mooi, en Lott ook.

Daarnaast nemen de kinderen Fabiola op het einde van het boek afscheid van elkaar. Dit is een heel ontroerend moment, en ik kreeg het er zelf even moeilijk mee en pinkte haast een traantje weg. Misschien heeft Lott die gevoeligheid toch niet van een vreemde?

Warm aanbevolen om te lezen

Je hoort het, wij zijn fan van dit mooie boek. Je voelt de warmte van deze vader, Bart Van Der Linden, door het verhaal schemeren. Dat is misschien niet zo moeilijk aangezien hij zijn eerste boek opdraagt aan zijn kinderen, Ralph en Marieke. Zij zijn de eersten die zijn mooie verhalen te horen krijgen. Wij wachten alvast op meer van Bart Van Der Linden. Van hem gaan we zeker nog horen én lezen!

Het boek kan je kopen voor €13,95 bij Bol.com ! Om het je gemakkelijk te maken : dat kan via onderstaande link!

Ik wil dit boek kopen!

[bol_product_links block_id=”bol_5add895102baa_selected-products” products=”9200000090143531″ name=”boek weekendje weg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

WINACTIE

Alsof het allemaal nog niet mooi genoeg is, mag ik één exemplaar weggeven aan mijn lezers.

Heb je ook zin gekregen in warme avondjes met je kinderen, of ook nood aan een nieuw lees-motiverend boek? Waag dan zeker je kans!

Hoe doe je mee?

 1. Volg mij op instagram :  Hier volgen!
 2. Laat onder dit bericht weten dat je meedoet!

3. Voor een extra lootje, like dit bericht op de Facebook pagina van Meer met Mama.

Deelnemen kan tot 5 mei

Vergeet geen geldig e-mailadres toe te voegen, anders kan ik je niet vinden!

Winnaar wordt bekendgemaakt op mijn instagram en onder dit bericht op 6 mei.

 

DE WINNAAR VAN DEZE WEDSTRIJD WERD BEKEND GEMAAKT OP INSTAGRAM!

Gefeliciteerd Jolijn Doelman! Ik stuur je een e-mail voor je adresgegevens.

 

Zijn jou kinderen ook zo gevoelig voor verhalen?

Tip: Ben je gek op korting en Cashback?? Lees dan ook DIT artikel

Author

13 Comments

 1. Cindy schreef:

  Oh hoe leuk. Nu mijn zoontje leest nog niet zelf maar ik lees hem wel heel veel voor. Hij is nu bijna 3 jaar en is al verzot op lezen maar het mag natuurlijk niet te eng worden. Ik doe mee aan de wedstrijd en volg je op instagram (dinosetenkoekjes_Cindy)

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Fijn dat dit zo’n goed boek was. De truc is inderdaad vaak om het juiste boek voor je kind te vinden!

 3. Réwana schreef:

  Oh dit lijkt me een heel leuk boek om aan mijn zoontje voor te lezen, hij is heel gevoelig, heel lief, en zit soms in de knup met zijn gevoelens, ik denk dat hij dit heel mooi gaat vinden.
  Ik waag dus een gokje voor mijn lieve Lévi

 4. Marian B schreef:

  Dit lijkt me wel iets voor mijn zoontje. Boekjes en lezen daar houdt hij zeker van. Ben benieuwd!

 5. Eke schreef:

  Ontzettend mooi omschreven hoeveel het voor je dochter doet! En ik snap haar wel, dat ze het niet fijn vindt om enge dingen te lezen, houd ik ook niet van!

 6. Anniek - minimixtape.nl schreef:

  Wat een fijn blog zoals je hebt beschreven hoe je dochter reageert op boeken. Mijn dochtertje is pas 2,5 maar ik herken er nu al veel in: ontzettend geïnteresseerd in woorden en letters en ze spreekt waanzinnig goed voor een tweejarige. Maar inderdaad als het maar enigszins spannend lijkt dan is het verhaal niet aan haar besteedt.
  Nu lijkt ze me nog erg jong voor dit boekje dus daar mag iemand anders blij mee gemaakt worden.

 7. Rowen schreef:

  Ik wil graag meedoen, voor het lieve (en gevoelige) zoontje van mijn vriend. Hij begint nu met lezen en hoewel hij het ontzettend leuk vind, is hij ook zeer perfectionistisch.

 8. Tessa schreef:

  Wat mooi om te lezen dat dit boek zo goed aanslaat! Ik zal eens kijken of het wat voor mijn nichtjes is

 9. Charlotte schreef:

  Ik vind het soms best lastig om het goede boek te kiezen. Wat ik leuk vind, vinden de kinderen niet automatisch leuk. Dit klinkt voor jullie als een schot in de roos, fijn!

 10. Nathalie - Volgmama.nl schreef:

  Wat heb je de recensie leuk en persoonlijk geschreven! Mijn kinderen zijn nog iets te jong voor dit boek dus ik doe niet mee aan de winactie.

 11. Rory schreef:

  Wij lezen ons dochtertje van baby af aan al voor. Inmiddels is ze (net) 6 jaar en dol op de verhalen van Thea en Geronimo Stilton. Soms gaat het echt over heksen, heersers en ridders. Maar waar ik dacht dat ik de tekst wat moest aanpassen tijdens het voorlezen blijkt dit helemaal niet te hoeven. Ze is geïntrigeerd en slaapt er niet slecht(er) van. Het boek wat je beschrijft klinkt ook als een heel leuk boek. En dat van een traantje wegpinken (ook als voorlezer) herken ik maar al te goed.

 12. Jolijn schreef:

  Ik ben benieuwd en maak graag kans (:

 13. Nelly schreef:

  Een schitterend boek, ik loot graag mee.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: