Leuke activiteiten met kinderen! En het moet óók nog leerzaam zijn!

Mama & Kinderen By jan 25, 2018 1 Comment

Soms als ik kijk naar de moeders om me heen moet ik in mezelf een beetje huilen, want waar zijn we nou eigenlijk allemaal zo druk mee? Als je op het schoolplein willekeurig twee moeders vraagt hoe het met ze gaat, is de kans dat het antwoord “Goed hoor, druk hé…”of iets in die trant is, enorm groot. We zijn zó druk met z’n allen en er wordt zoveel van ons verwacht… Maar jeetje, maak toch tijd voor leuke leerzame activiteiten met je kind.

Druk, druk, druk. Te druk voor activiteiten?

Werk en alle dingen die het met zich meebrengt variërend van nakijkwerk tot nascholing, gezellige avondjes tot het herhalen van je reanimatiediploma, het hoort er allemaal bij. Dan moet je gezond eten en bewegen, dus maaltijden plannen, boodschappen doen, beslissen wie er kookt en dan moet je nog beginnen met koken! Bewegen bestaat voor de één uit het niet nemen van de lift terwijl de ander vier keer per week in de sportschool wil staan, maar we zijn er allemaal druk mee… Natuurlijk wil je ook wat voor je omgeving doen, dus we zorgen voor bejaarde ouders of staan als vrijwilliger op de kinderboerderij, zijn luizenmoeder of fietsen iedere dinsdag mee naar de gym. Je familie en schoonfamilie wil je ook zo nu en dan zien, vriendinnen hebben een schouder nodig of willen gezellig borrelen of high tea-en. Het huis moet schoon en heeft onderhoud nodig, dus staan we regelmatig als het s’avonds al lang donker is, met schoonmaakhandschoenen tot aan de ellebogen in de wc gebukt te borstelen… En dan vraagt manlief ook zo nu en dan wat tijd en aandacht, liefde en onderhoud. En dán zijn er nog de kinderen!

Mama’s zijn druk.

De kinderen, de mooiste, liefste en allerleukste kinderen waar je meer van houdt dan van wat ook op deze wereld en voor wie je door het vuur zou gaan! Je wekt ze, wast ze, kleed ze aan. Je voed ze, knuffelt ze en laat ze gaan naar school of de peuterspeelzaal of de creche… Al die andere dingen doe je natuurlijk ook voor ze, werken zodat er geld is voor hun behoeftes, sporten zodat ze een gezonde en een beetje een blije mama hebben, sociale contacten onderhouden zodat ze zien hoe je vriend bent en vriendschappen onderhoudt, je maatschappelijke taken om te leren dat je niet alleen op de wereld bent. Ook het huis maak je schoon zodat de kindjes niet ziek worden, enz. enz. enz. Je doet wat je kunt en je zorgt op je allerbest voor jouw zo geliefde kids.

Vrije dag

En dan is daar die éne vrije dag, je leeft er al weken naartoe. Het gaat een topdag worden! Op Pinterest heb je al de mooiste werkjes uitgezocht die jullie heel gezellig samen aan tafel gaan maken. Ook het recept van de allerlekkerste koekjes heb je uitgeprint om samen met je kleintjes te gaan bakken én jullie gaan natuurlijk ook nog een prachtig cadeau maken voor oma die binnenkort jarig is…

Maar als de wekker die ochtend gaat denk je, we zijn vrij nog lekker even snoezen… En als je eenmaal bent opgestaan loop je op de kinderkamer tegen een enorme stapel was aan en blijken er in het hele huis geen schone sokken voor je oudste kind meer te zijn. Ook de badkamer ziet er smoezelig uit en je jongste spruit heeft in dromenland een verkoudheid opgelopen en heeft koorts. De moed zakt je in je schoenen, want alle geplande dingen gaan er natuurlijk nooit meer van komen!

Perfect of Prima

En daar op dat moment lopen we aan tegen het nadeel van alles wat we kunnen vinden op internet, alles moet minstens zo mooi als op Pinterest of Facebook… Ook van de hoge verwachtingen die we van onszelf als moeder maar ook van onze kinderen en ons gezin hebben, alles moet gezellig én mooi én lekker én goed… Het moet perfect zijn! Maar wát nou als prima eigenlijk heel prima is? Wat nou als we prima gewoon goed genoeg vinden? Dat aan het eind van het gezellig samen knutselen/freubelen we een fijne middag hebben gehad maar er geen perfect werkje is ontstaan. En dat oma ‘alleen’ een kaart krijgt gemaakt door haar kleinkind zal ze al prachtig vinden, prima! En die koekjes? Die haal je lekker in de landwinkel van de kinderboerderij of maak je met zo’n kant en klaar deegje uit de supermarkt! Je kind zal smullen, prima toch?

Kunnen we dat? Kunnen we ons kind heerlijk laten smeren met vingerverf zonder dat er een prachtig kunstwerk ontstaat? Kunnen we onszelf die ruimte geven en die rust gunnen? Ik probeer het zelf al een aantal jaren en ik moet zeggen dat ik er wel beter in wordt. Nog steeds vind je mij regelmatig op Pinterest omdat ik graag leuke ideeën opdoe of tips krijg voor een budgetvriendelijke slaapkamer-make-over. Maar ik kan met een gerust hart knutselen zonder perfect eindresultaat, de kinderen zélf die kerstbal in laten krassen zonder in te grijpen en ook onze borden zijn bij het avondeten niet écht fotogeniek… En ik vind het bijna altijd prima!

Knutseltips zónder perfect eindresultaat; geniet samen van het proces:

 1. Binnensneeuw

Eén van de geweldige activiteiten voor kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar oud. Op het internet kun je enorm veel recepten vinden van hou je binnensneeuw maakt én je kunt het zelfs in een zakje kopen!! Zelf maak ik het van maizena en scheerschuim, spuit lekker veel scheerschuim op bijv een bakplaat of in een grote kom en doe er op gevoel maizena bij en kneden maar! Hier vinden zelfs de achtjarigen het nog leuk, dus succes gegarandeerd! In december deden we er ook lekker veel glitter door voor een extra magisch effect!

Hoe meer maizena hoe dichter de structuur en uiteindelijk kun je van een soort klei-achtige substantie ook een sneeuwpop maken: genieten!!!

 1. Mixed media prutsen

Ik heb een grote plastic doos voor mixed media prutsen, oftewel knutselen naar hartelust! Ik doe er van alles in wat ik niet meer hoef, dus dingen als lege wcrollen, keukenrollen, lege pringels verpakkingen, doosjes, dozen, lege cremepotjes, lege vitaminnepilflesjes, stukjes garen die ik over heb, knopen die ik niet meer gebruik, spullen die ik overhoud na een DIY project, enz. enz. enz. Aangevuld met gekleurd papier, scharen, lijm, stickers en foamstickers dat hier sowieso in de knutseldoos zit, kunnen ze er hier zéker een uur zoet mee zijn!

Zo maakten ze al eens een eigen raket van een doos met knopen en zilverfolie en krijt en gekleurd garen en maakten ze van overgebleven houten blokjes allemaal een eigen robotje! Maar vaker dan dat zijn ze een uur lang aan het prutsen met knopen en lijm en draad en papier en wordt het helemaal niks… Prima!! Ze hebben heerlijk geprutst! ?

 1. Verf mengen in een ziplock

Onze jongste pleegdochter wil zó graag meedoen met alle activiteiten en creativiteiten hier in huis, maar met verf en stiften mag ze van mij nog niet. Wat ik voor haar doe is twee of drie mooie kleuren verf in een ziplocktasje, in elke hoek een andere kleur en die plak ik met ducktape op het raam. Zij mag dan met haar handen lekker duwen en vegen en zo de verf naar elkaar toe smeren en mengen en leuk dat ze het vindt! Uiteindelijk als ze het zat is heb ik een zakje viezig bruinige verf, dit ruim ik op en klaar!!! Geen vieze handjes, kleren, stoelen en kraan: Prima!

 1. Zeepslangen maken

Nodig per kind: leeg halve liter flesje, ½ fleecesok en ducktape
Knip het uiteinde van de fles en plak met de ducktape de fles weer dicht met de fleecesok. Maak van afwasmiddel en water een geconcentreerd sopje en doop daar de fleecekant van je flesje in en blaas door het mondstukje en zie: een zeepslang!!!
Nog mooier kun je het maken door op de fleecesok was (voedings)kleurstof te druppen, dan krijg je gekleurde schuimslangen! Superleuk om te doen en de schuimslangmakers kun je laten drogen en bewaren voor een volgende keer! Ook erg leuk in bad of de laatste dag dat het buitenbadje in de tuin staat!

 1. Sneeuw verven

Voor deze activiteit moet het weer wel een beetje meewerken, want je hebt er échte sneeuw voor nodig. En als die sneeuw dan is gevallen haal je per kind een bord vol sneeuw van buiten. (eerlijk is eerlijk, ik koos voor plastic bordjes en liet de kinderen het zelf ophalen ?) En vervolgens mag iedereen aan tafel met waterverf de sneeuw verven! Geeft een mooi resultaat, maar het gaat wel smelten! Zorg dus voor diepe borden!

Nou, genoeg creatieve activiteiten toch?

Activiteiten om van te genieten

 1. Voorlezen zonder de tekst te lezen

Kies samen met je kindje in de bieb één of meerdere prenteboeken en kijk alleen naar de plaatjes. Laat de tekst voor wat het is en vertel samen een verhaal bij de plaatjes. Zo hoeft rupsje nooitgenoeg natuurlijk helemaal niet zoveel honger te hebben, hij kan ook op zoek zijn naar iets. Boeken zonder tekst zijn ook geweldig om met je kind samen verhalen te verzinnen of om samen op zoek te gaan in de plaatjes van het boek. Kijk bijvoorbeeld eens wie de mooiste kleren aan heeft of wie het grootst is. En welke liedjes passen er bij de plaatjes?

 1. Koekjes bakken met kant en klaar deeg

Deze activiteit wijst zichzelf, in de supermarkt of bij de bakker koop je kant en klaar koekjesdeeg en thuis bestrooi je de tafel met bloem en ga je koekjes maken! Dit kan met een deegroller en koekjesvormen, maar je kunt ook zelf vormpjes kleien! Slakjes rollen of letterkoekjes! Je kunt voor papa of mama een mooi hart maken of je gaat elkaar maken! Een mamakoekje en een papakoekje en…

 1. Zelf pizza maken!

Je kunt natuurlijk zelf met bloem, zout, gist, beetje suiker en olie zelf deeg gaan maken, maar wie heeft er de tijd voor het rijzen… ? Dus ik koop Margarita pizza’s in de supermarkt en laat de kindjes zelf kiezen wat ze erop willen doen! Met geweldig resultaat overigens! Wist je dat salami en ananas een lekkere combi is? Net als tonijn en mozzarella! Had ik beide nooit zelf bedacht! Dit is één van onze favoriete activiteiten.

 1. Geblinddoekt ruiken en proeven

Iedereen gaat in huis op zoek naar bijv drie dingen die je kunt ruiken en proeven, dit kan van alles zijn! Van water tot suiker, van koffiepoeder tot wc papier van lekkere koekjes tot zoutige olijven. Dit doet iedereen in een bakje, potje of wat dan ook, liefst iets met een deksel. Dan word er een volgorde gemaakt en om de beurt krijg je de blinddoek voor en krijg je van iemand anders een potje in handen. Bij bijv. Wc papier (wij hebben sterk geurend wcpapier) zeg je er wel even bij dat je het niet kunt eten.

 

 1. Timmeren!!!

Zorg voor een groot blok hout, bijv een boomstam of een dikke houten balk en een doosje niet roestige, dikke spijkers. Sla in het hout evenveel spijkers als kinderen en zet de naam erbij, iedereen krijgt zijn eigen hamer en om de beurt mogen ze op hun eigen spijker slaan. Wie heeft zijn spijker als eerste in het hout geslagen?
Je kunt ook het spelelement eruit halen omdat voor sommige kinderen het winnen/verliezen een te grote prikkel is, dan geef je de kinderen een hamer en spijkers en mogen ze gewoon hun gang gaan óf je slaat voor de kinderen een aantal spijkers in het hout en laat ze daar lekker op slaan.
LET OP!! DEZE ACTIVITEIT IS NIET VOOR KLEINE KINDEREN EN BLIJF ER BIJ!!!

 

Als extra bonustip: kijk naar je kind, laat hem of haar leiden en volg… Ga eens een half uurtje mee in het spel van je kinderen en je zult versteld staan van wat ze zelf verzinnen aan activiteiten die ze leuk vinden!

Zo maakte een pleegdochter van ons; Orchideën door “happertjes” te vouwen en aan elkaar te plakken: heeft ze zélf verzonnen en gemaakt! Ik was zó trots! En ons kleintje van één jaar ding met haar knuffel liedjes zingen en deed dan bij de knuffel wat ik altijd bij haar deed: “Op je bolletje allebei, zoooo varen de scheepjes voorbij, zooo varen de scheepjes voorbij!!”. Ik viel bijna om van verbazing, wat kunnen ze toch al veel activiteiten zelf doen en wat zijn ze goed in het zelf verzinnen van dingen!

Ben jij een echte Pinterest-perfectie-mama zoals ik was? En wat voor een activiteiten doen jullie graag met je kind(eren)? Hebben jullie nog leuke tips voor mij?

 

Author

1 Comment

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik speelde nog wel eens spelletjes met ze, of bakte koekjes inderdaad. Maar daarnaast vond ik het ook heel belangrijk dat ze zelf konden spelen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: