kunstgras

Kunstgras of toch niet? De voor- en nadelen

Geplaatst door

De lente is weer begonnen. Veel mensen beginnen met de voorjaarsschoonmaak, maar gaan ook in de tuin aan het werk of willen wat aan de tuin doen. Een mooie groen tuin is iets wat veel mensen graag hebben. Een mooie grasmat in de tuin of misschien wel kunstgras. Heerlijk voor de kinderen om op te spelen met het mooie weer in het vooruitzicht. Ben jij gek of gras, of zweer je bij kunstgras? De voor- en nadelen van kunstgras heb ik voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van kunstgras

 1. Kunstgras is best onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het namelijk niet te maaien. Een voordeel waar eigenlijk iedereen meteen aan denkt. Mannen zullen dit echt een pluspunt vinden en ook vrouwen zijn er blij van want ze hoeven de man niet constant te herinneren aan het maaien van het gras. Al heb je daar tegenwoordig ook erg handige zelfmaaiende grasmaaiers voor. Die zijn echter zo prijzig dat je daar nog wel een keer over na denkt.
 2. Het laat meer water door dan tegels. Niet alle betegelde tuinen hebben een putje waar het water in weg kan lopen. Hierdoor kan het nog wel eens voorkomen dat er water blijft staan en dit leidt tot wateroverlast. Ook zullen tegels hierdoor groen uitslaan en kan het glad worden. Hier heb je bij kunstgras dus geen last van.
 3. Kunstgras is lekker snel. Je hoeft het niet te zaaien en te wachten tot het gaat groeien. Je laat deze grassoort leggen en je tuin is heerlijk groen.
 4. Het is relatief goedkoper in onderhoud dan gewoon gras. Kunstgras hoef je niet te maaien of laten maaien en ook bemesten en bewateren is niet nodig.
 5. In warme zomers blijft je grasveldje mooi groen. Het zal niet geel worden door de droogte.
 6. Het is nauwelijks van echt gras te onderscheiden wanneer je kunstgras van goede kwaliteit hebt.
 7. Hooikoorts? Niet van deze grassoort!

De nadelen van kunstgras

 1. Het is natuurlijk geen echt gras. Wanneer je echt gek bent op de geur van gemaaid gras zul je dit gaan missen. Het idee alleen al dat het kunstgras is kan je ook erg tegenstaan natuurlijk.
 2. Het is duurder in aanschaf. Wanneer je zelf echt gras in de tuin wilt hebben kun je dit doen door matten aan te schaffen, maar ook door te zaaien. Zaaien is de goedkoopste optie.
 3. Er is wel onderhoud nodig. Wanneer je denkt dat je met kunstgras niet meer in de tuin bezig hoeft zit je goed fout. Het moet zeker onderhouden worden. Het kan namelijk afplatten als er veel op gelopen wordt.
 4. Wanneer je huisdieren hebt die op dit gras liggen en lopen kan het natuurlijk gebeuren dat ze daar (per ongeluk) hun behoefte doen. Dit is een stuk lastiger van kunstgras te verwijderen dan van echt gras. Het kan er zelfs iet wat  onfris van worden.
 5. Echt gras verkoeld bij warme temperaturen. Dit effect heeft kunstgras helaas niet. Het kan zelfs een beetje warm worden.

Zo zijn er zeker een aantal voor en -tegens voor kunstgras. Een overweging die je zelf moet maken en die vooral met gevoel te maken heeft.

Wat ligt er bij jou in de tuin?

Kunstgras
Deel deze afbeelding op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *