krijspaleis

Krijspaleis of indoorspeeltuin wat vind jij?

Mama & Kinderen By sep 14, 2017 27 Comments

Krijspaleis, indoorspeeltuin, binnenspeeltuin, apenkooi en ga zo maar door. Benamingen voor binnen speelgelegenheden voor kinderen. Het is maar hoe je het noemen wilt.

Een krijspaleis.

Op het moment dat je binnen komt vraag jij jezelf waarschijnlijk al af waarom dit ook al weer een goed idee was? Rond rennende kinderen, geschreeuw, gekrijs, gejank, gelach. Alle emoties komen wel een keer voorbij. Voor je rust hoef je hier niet heen te gaan. Maar toch zijn er zeker voordelen!

Een indoorspeeltuin.

Ik zie het krijspaleis liever als een indoorspeeltuin, wij gaan vaak 1 keer in de 2 maand met de vriendengroep naar Ballorig in Nijverdal. Kinderen gaan natuurlijk ook mee, dat snap je! Vaak op een zaterdag rond een uurtje of 10 stappen we in de auto naar Nijverdal en zijn dan mooi op tijd bij Ballorig. Als je op tijd gaat is het namelijk nog helemaal niet zo druk. We drinken gezellig koffie, zitten met de ouders aan een grote tafel, de vaders gaan natuurlijk even mee op de glijbaan of het springkussen met de kleintjes en we kletsen gezellig bij.

De oudsten redden zich prima.

De oudsten zijn nu 5 jaar, ze kunnen zich er opperbest vermaken. Het voordeel van Ballorig in Nijverdal vind ik dat het niet te groot is, lekker overzichtelijk en je kunt terwijl je je bakkie pleur drinkt de kinderen in de gaten houden. Natuurlijk ga je ook kijken wat je kleine monstertje uitvreet en of alles goed gaat, maar bij de leeftijd van 5 jaar is het hier niet nodig om overal bij te zijn en achteraan te rennen.

Verschillende speelgedeeltes.

Bij ballorig in Nijverdal zijn er verschillende speelgedeeltes voor verschillende leeftijden. Zelfs aan de aller kleinsten is gedacht, dat is wel erg prettig. Zo is er namelijk voor elke kind wat leuks te doen en valt er geen kind buiten de boot.

Een krijspaleis is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Natuurlijk heb je geen zin om elke week naar een krijspaleis te gaan, ik tenminste niet. Ik heb wel wat beters te doen. Maar af en toe is echt wel leuk en ook goed voor je kind. Wist je dat het ook goed voor de ontwikkeling is?

Leren waarderen. Zo waardeert je kind des te meer dat je een uitje hebt als je bijvoorbeeld 1x per 2 maand gaat dan dat wanneer je elk weekend iets voor ze gepland hebt.

Zelfvertrouwen opbouwen.  Het krijspaleis is helemaal ingericht op kinderen, afgeschermd, stootwerende wanden, de deur naar buiten is afgezet met een hekje of te zwaar voor de kinderen om te openen. Daarom durf ik ze met een gerust hart ‘los’ te laten lopen, lekker ravotten, klimmen, springen en glijden. Ze kunnen alles proberen, zelf ontdekken en aftasten hoe ver ze durven gaan. Een prettige bijkomstigheid hier is dat ze na 2 a 3 uur zo moe zijn dat ze ook lief zijn voor de meubels thuis.

 

Sociale ontwikkeling van je kind. Ook al is het niet altijd even prettig als het erg druk is, maar voor je naar het krijspaleis gaat stel je je wel een beetje in dat je er echt niet alleen zult zijn. Er zullen meerdere kinderen zijn. Soms zoveel dat jij een punthoofd krijgt. Toch is dit goed voor je kind. Het leert contact te maken met andere kinderen, op de beurt te wachten, voor zichzelf opkomen en zelf dingen op te lossen.

Motoriek. Voor de motoriek van je kind is het ook niet verkeerd om zo nu en dan is naar een krijspaleis te gaan. Ze dagen zichzelf en anderen uit om net dat ene enge stapje wat ze eigenlijk niet goed durven uiteindelijk toch te doen. Oke, soms gaat het niet helemaal goed en valt dat grote dikke blok toch tegen je aan. Maar he! Het is geen stuk hout of steen, het is zacht en groot en eigenlijk toch niet zo eng. Toch nog eens proberen. Klimmen, de één is er gek op de ander kijkt liever. Andere kindjes doen het ook, je kind zal zo geprikkeld kunnen worden om het toch te proberen. En wat zal het trots zijn als het gelukt is.

Voor mama is een krijspaleis eigenlijk ook een paleisje.

Eerlijk he, ik zit toch echt liever in een overdekte speelhal dan buiten in de kou en regen. Oke, de zomermaanden daargelaten, dan gaan we graag naar een natuurspeeltuin! Toch is dit, een indoorspeeltuin, in de herfst en winter is dit eigenlijk een ideale uitkomst. Wel fijn toch dat je lekker je kopje koffie binnen kunt nuttigen? Lekker kunt bijkletsen met vriendinnen, of ondertussen de krant kunt lezen, en dat terwijl je geen kind aan je kind hebt, want die is zich lekker aan het uitleven. Ook onthouden; tegen de tijd dat je weer naar huis gaat is je kind moe. Dus of een middagdutje of op tijd naar bed en je hebt nog wat meer rust. Wat dat betreft ben ik eigenlijk best wel fan van de vestiging van Ballorig in Nijverdal!

En mocht jij nou in Drenthe wonen of omgeving Drenthe, dan heeft Elke van www.elkeblog.net een erg leuk artikel voor je waar je 10 leuke indoorspeeltuinen kunt vinden in Drenthe. Daarvoor klik je hier! Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Ga jij weleens naar een Krijspaleis, indoorspeeltuin, binnenspeeltuin of apenkooi?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

27 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vond het destijds echt geweldig. De kinderen speelden er heerlijk en ik kon rustig zitten. Maar je moet wel vroeg gaan vind ik en weg als het te druk wordt.

  1. Maddy schreef:

   Helemaal met je eens Nicole, vroeg er zijn en weg voor de drukte.

 2. Merel schreef:

  We gaan er wel met enige regelmaat naartoe, maar echt blij word ik er niet van. Standaard komt er iemand verkouden van terug en binnen no time zitten we met het hele gezin te snotteren… 🙂

  1. Maddy schreef:

   O dat is wel vervelend zeg! Kan me voorstellen dat je er dan niet blij van kan worden.

 3. Marsha schreef:

  Voor de kinderen is het inderdaad echt geweldig! Ik heb zelf nog geen kinderen dus voor mij is het nu nog een mix van krijspaleis en indoorspeeltuin haha.

  1. Maddy schreef:

   Ik heb kinderen en dat is het voor mij nog haha! Kwestie van op tijd komen en gaan denk ik 😉

 4. MC Kleuver schreef:

  Ik ben de laatste tijd zeker een paar keer in ballorig geweest. Heerlijk om die kinderen te zien spelen.

  1. Maddy schreef:

   Ja is wel leuk he!!

 5. Silvy schreef:

  Berebos, Rollerland, Kaai 23, we kennen ze ook hoor! 🙂 En ik zie er ook wel de voordelen van in hihi! Liefs, Silvy

  1. Maddy schreef:

   Ja het kan ook best heel erg leuk zijn. Dat ben ik met je eens, er zijn zeker voordelen! 😉

 6. Lien schreef:

  Een krijspaleis 🙂 Ik had er nog nooit van gehoord. Wij hebben het zelf niet zo met binnenspeeltuinen. Ik vind dat het er stinkt naar zweetvoetjes 😉 Geef mij maar een gezonde portie buitenlucht 🙂

  1. Maddy schreef:

   hahahaha! Bij de Ballorig waar wij regelmatig komen ruikt het gelukkig niet naar zweetvoetjes. 😉 Buitenlucht is ook heerlijk inderdaad!

 7. Dyonne Bakker schreef:

  Haha vroeger kwam ik wel vaak in Ballorig en toen vond ik het helemaal geweldig 🙂

 8. Miriam schreef:

  Mijn zoons zijn er dol op. Toen ze beiden nog niet op school zaten, ging ik doordeweeks ’s ochtends: heerlijk rustig. En – tussen het meeklimmen en -klauteren door – gezellig bijkletsen met vriendinnen. Maar nu ik op de woensdagmiddagen en weekenden ben aangewezen, ben ik een stuk minder enthousiast…

 9. Marieke schreef:

  Voor mezelf vind ik het eerlijk gezegd vreselijk. Als je dan de kindjes zo gelukkig ziet dan zet ik mezelf er met liefde even overheen

 10. Ilona schreef:

  Ik ga soms naar een binnenspeeltuin met de kids, oké er is veel lawaai maar dat is een teken dat de kids fun hebben en daar doen we het toch voor hé 😉

  Ilona

 11. Renata schreef:

  het kan inderdaad soms verschrikkelijk druk zijn in zo een binnenspeeltuin, maar dat moet je er voor over hebben 🙂

 12. Joandi Loes Tholen schreef:

  Als kind vond ik het heerlijk! Maar nu ik zelf regelmatig met onze nichtjes en neefjes erheen ga vind ik het minder leuk, haha. Maar ach als de kinderen maar gelukkig zijn.

 13. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind binnenspeeltuinen een mooie uitvindingen. Het is alleen de truc op het juiste moment te gaan. En weer te vertrekken ; )

 14. Fleur schreef:

  Heel eerlijk mijdt ik ze ? We hebben een keer een verjaardagsfeestje daar gedaan, maar wel op maandagmiddag. Toen was er verder helemaal niemand

 15. Manon schreef:

  Ik vind wel goed dat er indoor speeltuinen zijn, als het vies weer is dan kunnen ze zo ook lekker spelen. Je hebt alleen wel dat ze snel ziek worden

 16. A Fashion Taste schreef:

  Ik ging als kind graag naar indoorspeelpleinen ?

 17. esther perfors schreef:

  Ik kom er eigenlijk amper nog. Zo heel af en toe vind ik het ok maar dan niet een vestiging van een keten, die zijn altijd zo bizar druk.

 18. Diana schreef:

  Ik ga wel eens met vriendinnen mee naar Monkey Town jn Breda. Altijd erg gezellig en leuk om met de kids even mee te spelen.

 19. Ilse Zwart schreef:

  Toen ik jong was, vond ik een indoorspeeltuin altijd geweldig! Leuk om te lezen. 🙂

 20. Xarifa schreef:

  Vroeger wel, nu niet meer. We zijn te oud haha! Ik heb er een jaar of 3 geleden zelfs nog stage gelopen. Dat was ook heel leuk!

 21. Grassiella schreef:

  Zelf heb ik geen kinderen, maar ik zou alle drie wel eens inzetten. Ik denk dat het goed is voor kids om zowel lekker doelloos te ravotten als ontwikkelings- stimulerend spelen. Ik vind ballorig van tijd tot tijd wel leuk met kids alleen moet het zeker niet te lang duren, haha.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: