Kraamschudden, de ongeschreven regels.

Geplaatst door

Kraamschudden ook wel kraamvisite of kraambezoek, is het bewonderen van een nieuw geboren baby. Je hoeft dus niet te denken dat baby’s door elkaar geschud zullen worden. Hier in Twente noemen we het ook wel ‘Kroamschudd’n’.  

Kraamschudden wanneer doe je dat?

 • Ga niet op de eerste dag. Bevallen is vermoeiend. Mocht je het niet weten, de kersverse ouders zullen het waarderen als je ze even de tijd geeft om bij te komen. Ben je niet de de vader, moeder, broer, zus, opa, oma of beste vrienden van de ouders dan is het niet nodig om de eerste dag meteen op de stoep te staan.
 • Maak een afspraak. De beste optie is heel simpel, spreek af wanneer je wilt komen. Ga niet klakkeloos langs met het gevolg dat de hele woonkamer van het stel al vol zit. Dit is niet prettig voor de ouders.
 • Kom op tijd en blijf niet te lang. Als je dan een afspraak gemaakt hebt, zorg  je dat je op tijd komt. Spreek je om 14.00 uur af, dan kom je  niet om 15.00 uur Er zullen misschien meerdere afspraken gepland staan, maar het kan ook zijn dat de afgesproken tijd met de voedingsmomenten te maken heeft. Een tijd spreek je meestal niet voor niets af. Mocht je toch wat later zijn, bel dan even.

Dit doe je niet tijdens kraamschudden:

 • Op kraambezoek gaan als je ziek bent. Dit is echt een No Go!  De moeder wil echt niet jouw verhalen aanhoren over hoe ziek, zwak en misselijk je wel niet bent, en ze wil al helemaal niet dat jij met je loopneus en hoestbuien bij haar tedere lieve kleine baby’tje loopt te snotteren. De kans bestaat namelijk dat de baby zo het RS virus oploopt en dat wil je echt niet op je geweten hebben.
 • Pak de baby nooit, maar dan ook nooit zomaar op. De baby oppakken als de baby slaapt doe je zeker niet. Ook is het niet verstandig om de baby ongevraagd op te pakken, ook al is de baby wakker. Mocht je de baby graag willen vasthouden vraag dit dan gewoon even aan de moeder of vader. Vaak is het geen probleem, mochten de ouders het liever niet hebben trek het je dan niet persoonlijk aan.
 • Geef geen ongevraagd advies. Een nieuwe mama wordt al overrompeld met adviezen van de kraamzorg, adviezen van de eigen moeder en schoonmoeder. En nee ook hier zitten ze niet altijd op te wachten. Zorg dus dat jij geen ongevraagde adviezen geeft. Mocht de moeder je om advies willen vragen dan doet ze dit zelf wel.

 

Waar schenk je extra aandacht aan tijdens het kraamschudden?

 • Let op je hygiëne. Ben je aan de klus geweest of had je groene vingers in de tuin? Was je handen dan even. Ga je naar de toilet tijdens het kraamschudden was dan ook je handen! Het is een kleine moeite maar zo belangrijk.
 • Kus de baby niet zomaar. Er zijn ouders die het geen probleem vinden, maar niet iedere moeder kan het waarderen. En bedenk je dan wel, de hormonen van de moeder zijn er nog steeds en werken ook!
 • Geef de ouders complimentjes. Vertel ze hoe lief, klein, schattig, mooi hun baby is. (Ook al is dit niet zo.) Als je dan toch al lekker aan het slijmen bent zeg de mama dan ook even dat ze er goed uit ziet.

 

Wat geef je als kraamcadeau als je gaat kraamschudden?

 • Een cadeautje meenemen is natuurlijk altijd leuk als je de baby komt bewonderen. Natuurlijk is dit niet verplicht, en de ouders zullen het je niet kwalijk nemen als je dit niet doet. Maar des te meer zullen ze het waarderen als je het wel doet. Denk hierbij eens aan een gepersonaliseerd cadeau!
 • Vraag wat ze graag willen hebben. Vaak hebben de ouders al van alles en nog wat gekregen, en-of ook zelf gekocht. Daarom is het soms verstandig om te vragen of de ouders wensen hebben en welke wensen dat het zijn.
 • Zelf iets verzinnen? Wil je liever niet aan de ouders vragen wat mee te nemen dan kun je natuurlijk zelf ook iets verzinnen. Denk dan wel een beetje na over de smaak van de ouders en over de inrichting van het gezin. Een gezin dat al uit meerdere kinderen bestaat heeft vaak meer dan genoeg knuffels, speelgoed en boekjes.
 • Een cadeaubon. Een cadeaubon doet het altijd goed weet ik uit ervaring. Je zult misschien denken dan maak ik me er makkelijk vanaf, weinig origineel. Niets is minder waar, ik kan je vertellen dat de meeste ouders hier echt heel erg blij mee zullen zijn. Zo krijgen ze geen spullen dubbel en kunnen ze iets uitzoeken naar eigen smaak. Vaak krijgt de baby al zo ontzettend veel dat de ouders niet weten waar ze het laten moeten. Met een cadeaubon kunnen de ouders op een later tijdstip een geschikt cadeautje halen. Een cadeaubon van Prenatal of Hema valt vaak goed in de smaak.
 • Ben je creatief? Maak dan een DIY. Een DIY cadeau tijdens het kraamschudden is vaak ook 1 van de dingen die ouders erg leuk vinden. Je kunt hierbij denken aan een luiertaart. een slinger, een gehaakt dekentje, luiertaart en ga zo maar door…

 

 

Heb jij nog aanvullingen en of tips?

27 reacties

 1. kraamkost is hier een winnaar ! Ik bel even met de ouders wat ze graag eten en dan maak ik dat! In de zomer zijn dat vaak wraps en in de winter een stoofpotje. Maar moet zeggen kraamschudden is wel een speciaal woord, bij ons is het gewoon kraambezoek.

  1. Haha Anja! Kan je na gaan, hoe normaal het voor ons in Twente klinkt en hoe het op iemand die het woord niet kent kan overkomen. Leuk dat je nu weet wat het voor ons betekend.

 2. Ik zat al te denken, dit kan een heel interresant artikel zijn. Grappig dat je zo in verschillende delen van het land een ander woord ervoor hebt. Ik zelf ga binnenkort op kraamvisite. Ik wilde even wachten want dan heeft de famillie eerst de tijd.

 3. Dit artikel had ik 9 jaar geleden moeten hebben 😛 Mocht ik ooit een 2e krijgen dan stuur ik deze link naar de mensen toe haha, vond het toen verschrikkelijk… mensen kwamen de eerste week al en daar zat ik toen echt niet op te wachten 🙂

 4. Ik kende de term wel ook al is hij in mijn omgeving niet gebruikelijk. Maar goede tips, ik las bij de comments ook iets over eten meenemen, zeker na de kraamweek erg fijn, die eerste week heb je natuurlijk al flink hulp.

 5. Wij hebben de eerste week geen kraamvisite gehad en dat vond ik zo fijn, eerst even met zn drieën genieten! En iedereen die bovenstaande adviezen niet opvolgt, zou ik ook liever niet op visite krijgen haha.

 6. Wat een grappig woord, ik kende het helemaal niet! Je tips komen goed van pas, één van mijn vriendinnen is onlangs bevallen dus ik kan goed voorbereid gaan kraamschudden. Hihi! 😉

 7. Dit is ook in Twente gewoon kraamvisite. Bij het traditionele kraamschudden komen de buren (de noabers) met z’n allen op bezoek. Wel na afspraak natuurlijk. Ze brengen een krentewegge mee met de naam en de geboortedatum van de baby erop. Een van de buren heeft een hengselmand bij zich met daarin in elk geval een pakje boter. De jonge ouders zorgen voor koffie en dan is er voor iedereen koffie met krentewegge en soms ook een borrel. Vroeger alleen voor de buurvrouwen, tegenwoordig komen ook de mannen mee. Wel zo leuk voor de vader!

  1. O Ria, het is absoluut niet mijn bedoeling om je te beledigen hoor door kraamschudden te gebruiken in plaats van kraamvisite of bezoek. Wel degelijk noemen erg veel mensen in Twente en de achterhoek kraambezoek ook wel kraamschudden. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *