Iets waar ik spijt van heb, of achteraf anders gedaan zou hebben.

Geplaatst door

Spijt, wat is spijt? Wanneer heb je ergens spijt van? Zijn er dingen waar ik echt spijt van heb? Iedereen maakt fouten, zou dingen anders gedaan willen hebben dan dat er gedaan is. Zo is er ook iets waar ik spijt van heb. Niet iets wat per definitie verkeerd is uitgepakt, maar wel iets wat ik achteraf anders gedaan zou hebben. Of dat echt spijt is, ik weet het niet. Wel weet ik dat ik mijn kinderen wil behoeden voor de keuze die ik gemaakt heb.

Spijt

Ik denk dat iedereen wel ongeveer hetzelfde gevoel heeft bij het woord spijt. Een mooie omschrijving vind ik:

Een negatieve emotie met de wens dat men anders had gehandeld bij het besef of vermoeden dat een alternatieve handeling een beter resultaat tot gevolg had gehad ( volkabulaire.nl)

Om nou te zeggen dat ik er een negatieve emotie bij heb wil ik niet meteen zeggen, wel denk ik dat een alternatieve handeling wellicht een beter gevolg gehad zou kunnen hebben. Maar dat ligt er ook weer aan hoe je het bekijkt.

Mijn spijt

Er zijn meerdere dingen waar ik spijt van heb. Niet omdat ik het wel of niet gedaan heb, maar de wijze waarop ik soms dingen aan kan pakken. Ik ben behoorlijk recht voor mijn raap, ik zeg wat ik denk. Als mensen om mijn mening vragen, dan krijgen ze die. Soms breng ik dat te direct, met iets meer tact was dan handig geweest. Soms heb ik daar achteraf dan weleens spijt van. Dan denk ik; dat had ik toch wat genuanceerder kunnen brengen.

Studie waar ik spijt van heb

Maar dat was eigenlijk helemaal niet wat ik hier te sprake wou brengen. Eigenlijk wou ik het hebben over mijn studie, mijn studie ik overigens heb afgemaakt hoor. Maar de studie die ik nooit van mijn leven weer zou doen. Een studie waarbij ik er acht alles, maar dan ook alles aan zou doen om mijn kinderen deze studie niet te laten volgen. Niet omdat dit geen leuke studie is, of omdat je er niets leert. Maar omdat met deze studie je niet echt uitwijkmogelijkheden hebt. Ik deed de horecaopleiding gastvrouw en de opleiding voor ondernemer/manager klein horeca. Leuke opleidingen hoor, maar om in de horeca te werken heb je deze opleidingen echt niet nodig. Natuurlijk leer je er veel, en veel vergeet je ook weer. In de horeca leer je pas echt als je aan het werk bent. Horeca is doen. Ik deed, genoot, nam bijna een cafe over. Bijna, want een combi van baby en cafe leek toch niet zo’n goed plan. Iets wat ik toch nog wel zou willen, iets waar ik misschien toch wel wat spijt van heb.

Bewust voor gekozen

Ik ben met vol verstand aan deze studie begonnen hoor. En achteraf praten dat ik er spijt van heb is natuurlijk makkelijk. Gras bij de buren is altijd groener, achteraf wonen is mooi, je kent het wel.  Nadat ik was gestopt met mijn MBO+ opleiding verpleegkunde wist ik niet wat ik wou. Een jaartje werken bij mijn werkgever waar ik al werkte zou misschien helpen om de juiste keuze te maken. Je kunt het vast al raden, ik werkte al in de horeca. Ik besloot ook de opleiding te gaan doen en een werkplek had ik al in de pocket. Ik wist wat het moest worden, ik wou mijn eigen zaak! Geweldig toch?! En mensen, werken in de horeca is geweldig. Geweldig totdat je een gezinnetje krijgt. Dan is werken in de horeca niet zo leuk meer. Helemaal niet als je partner gewoon overdag werkt. Je leven loopt dan langs elkaar heen. Makkelijk met oppas, dat is het dan weer wel.

spijt van heb
Zo geweldig dat je tot diep in de nacht nog langer aan de bar blijft hangen terwijl je al afgesloten hebt.

Waarom ik hoop dat mijn kinderen deze opleiding niet gaan doen

Als je met passie in de horeca werkt is het prachtig, kan ik alleen maar beamen. Nog steeds zou ik graag mijn eigen cafe hebben. Wellicht als ik de loterij eens win 😉 . Als je eenmaal in de horeca werkt is het ontzettend moeilijk om daar weer uit te komen. Want hoewel je ontzettend goed met mensen om kunt gaan, waarschijnlijk een aardig woordje over de grens spreekt en een geheugen als een olifant hebt opgebouwd, is het erg moeilijk om een baan in een andere branche te vinden. Je zou kunnen uitwijken naar de detailhandel, heb ik ook gedaan. Maar in de detailhandel willen ze graag zo jong mogelijk personeel met zo min mogelijke kosten. Ik hoop zo dat mijn kinderen een studie gaan doen wat niet iedereen zomaar kan. Of dan nu MBO, HBO of universitair is, dat maakt me niet uit. Ik wil bovenal dat ze iets doen waar ze plezier in hebben. Iets wat ze echt leuk lijkt om. Maar wel iets waar ze zich in moeten specialiseren, iets waar eigenlijk altijd wel werk in is en blijft.

Ieder nadeel heb zijn voordeel

Om dan maar even Johan Cruijff te citeren; ieder nadeel heb zijn voordeel. Als ik niet in de horeca had gewerkt had ik waarschijnlijk nooit deze studie gedaan. Was ik nooit in cafe Bartje in Wierden gaan werken. Had ik dus niet wat met Mark gekregen, geen relatie en geen kinderen. Dus ja, is het iets waar ik spijt van heb? Ik denk dat het eerder een wijze levensles is over het volgen van een studie.

Had jij achteraf een andere studie gedaan?

 

Ook leuk om te lezen: De woonkamer decoreren met unieke lampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *