borstvoeding

Hoezo borstvoeding is de norm? Wat een onzin!

Geplaatst door

Als je baby eenmaal geboren is moet het voeding hebben. Dat is natuurlijk heel erg logisch. Vaak hoor ik, borstvoeding is de norm. Maar dames, zijn we niet vergeten dat er ook zoiets bestaat als flesvoeding? Ik denk dan, hoezo borstvoeding is de norm? Omdat jij daar zo over denkt, moet dat voor elke nieuwbakken mama zo zijn? Ik vind het persoonlijk dikke vette bullshit onzin. Weten waarom? Lees dan snel verder.

Borstvoeding is het beste.

Borstvoeding komt uit eigenlijk alle testen het beste uit de test. Heel fijn als het je mag lukken, als jij het geluk hebt dat je borstvoeding mag geven en dat goed gaat, dan mag je je handjes in elkaar knijpen. Het is namelijk erg bijzonder en erg mooi. Iets wat waarschijnlijk elke mama erg graag zou willen.

Flesvoeding.

Flesvoeding slechter dan borstvoeding? Ik vind het persoonlijk nogal onzin, en ja hier zou ik vast wat gevoelige snaren mee raken. Sorry voor de dames waar ik de snaar nu raak. Maar om mijn argument even te onderbouwen:

Flesvoeding bevat óók alles wat je baby nodig heeft. Daarbij is flesvoeding een ontzettend mooi alternatief als borstvoeding niet lukt, je een borstontsteking hebt of het gewoon niet ziet zitten. Want hé, dat kan ook nog he? Soms ziet een mama het gewoon niet zitten. En is het dan aan ons om daar over te oordelen en veroordelen?

Waarom zou flesvoeding dan net zo goed zijn als borstvoeding?

Hoewel borstvoeding overal gepromoot zal worden, de kraamverzorgster het geven van borstvoeding misschien wel door je neus wil drukken en er geen reclame gemaakt zal worden voor babyvoeding van 0 tm 6 maand, ben ik van mening dat flesvoeding net zo goed voor je baby is als borstvoeding. Want wat als het gewoon niet lukt? Kan he? Je een borstontsteking hebt? Of er ongelofelijk van in de stress raakt? Is dat goed voor je baby? Ik geloof dat ongeacht of je nou borstvoeding of kunstvoeding geeft, het voor je baby het beste is waar jij je goed bij voelt. Een blije mama is namelijk een blije baby. Stel je wilt zo graag borstvoeding geven, wat ik overigens heel goed begrijp, maar het gaat gewoon niet.. Hoe lang moet je dan blijven doorgaan? Moet je dan maanden blijven stuntelen, ondanks de hulp die je krijgt en kunt krijgen? Wat als je gewoon weg niet genoeg voeding hebt? De norm zou moeten zijn, de voeding waar mama en kind zich het beste bij voelen. Maar dat is natuurlijk mijn mening 😉

borstvoeding

Ik ben niet anti-borstvoeding of pro-flesvoeding.

Misschien komt het nu een beetje over dat ik anti-borstvoeding ben, dat is absoluut niet zo. Zelf heb ik het ook gegeven. En ja, na een tijdje ben ik ook over gegaan op flesvoeding. Waarom? Omdat het juist voelde. Graag had ik nog langer borstvoeding gegeven. Helaas mocht het niet zo zijn.. Ik snap dus heel goed dat mama’s graag borstvoeding willen geven. En hoe fijn het kan zijn als het lukt. Maar ook snap ik de mama’s die er niet eens aan beginnen. Na niet genoeg voeding te hebben gehad en daarbij ook nog eens een fikse borstontsteking was het een opluchting om met de fles verder te gaan. Ook al had het zo mooi kunnen zijn. Soms moet je je gevoel volgen. Ongeacht wat anderen er van vinden.

Borstvoeding in het openbaar.

Er zijn mensen die niet zo goed kunnen tegen het feit dat er mama’s zijn die in het openbaar borstvoeding geven. Zelf snap ik dat niet zo goed. Ik bedoel, ja het kind heeft honger. Het heeft voeding nodig, zit je liever naast een blèrende baby? Nee toch? Tegenwoordig zijn mama’s daar super handig in, mooi dekentje er over, een hydrofiele doek etc.. Wel snap ik dat mensen het niet prettig vinden om tegen blote borsten aan te kijken. Maar zoals ik al vertelde, er zijn erg mooie mogelijkheden voor.

Niet veroordelen.

Wat zou het mooi zijn als mama’s elkaar niet zouden veroordelen over de soort voeding die we onze baby’s geven. En hoewel we met z’n allen op de goede weg zijn, is er nog een lange weg te gaan. Er zijn namelijk nog steeds mama’s die een andere mama hun wil en wet graag willen opleggen. Dat vind ik persoonlijk echt heel erg jammer. Het gaat tenslotte over de mama en haar baby. Is het dan niet de keuze van die mama? Moeten we dat dan niet gewoon met z’n allen respecteren?

Hoe denk jij over de hele voedingsdiscussie?

 

13 reacties

 1. Ik kan er zelf niet over meespreken, maar denk wel dat de moeder in kwestie zelf weet wat het beste is voor haar kindje.
  Tegen borstvoeding geven in het openbaar heb ik niets, maar natuurlijk hoef ik geen blote borst te zien. Ben wat preuts op dat gebied.

 2. Wat ik jammer vind is dat zoveel moeders onzeker worden van de hele kwestie. Ik snap het wel: je wil het zo goed mogelijk doen en dat is puur feitelijk gezien de bv. Als je dat door omstandigheden niet kan of wil geven, maakt dat je natuurlijk geen slechte moeder. Maar ik zie dan vaak dat de ‘flesmoeders’ ook gaan afgeven op borstvoeding. De fles zou even goed zijn, de borstvoedingsmaffia (waarvan ik het bestaan niet ontken trouwens) komt achter je aan..
  Onzin. Je bent idd echt geen slechte moeder als je kiest voor flesvoeding, maar kijkend naar de feiten is borstvoeding wél beter voor je kind. Wist je bijvoorbeeld dat flesvoeding de structuur van je darmen permanent verandert? Of dat er kunstmatige suikers in flesvoeding zitten? Dat als je kindje griep heeft, je melk zich daar op aan past?

  Ondanks dat ben ik absoluut groot voorstander van keuzemogelijkheid. Een ongelukkige moeder die voedt ‘omdat het moet’, zou bv gewoon moeten overstappen op flesvoeding en zich niks moeten aantrekken van andermans mening. En het is goed dat we dit alternatief hebben. Alleen vind ik ook dat het goed is de feiten te benoemen.

  1. Zeker met je eens Merel. Daarom staat er ook in dag bv in principe wel het beste is qua voeding. Maar ik ben van mening dat het beste ook is dat het goed gaat betreft voeding en dat het beste dus voor iedereen anders kan uitvallen

  2. Hier sluit ik me volledig bij aan. Ook al heb ik zelf geen goede ervaring met het geven van borstvoeding en neig ik nu zelfs naar nee bij de tweede, uit onderzoek blijkt toch echt dat borstvoeding de beste keuze is. Daar kan geen flesvoeding tegenop. Maar inderdaad, je hebt een keuze en dat is fijn. Dat maakt dat voor de een ‘het beste’ de norm is en voor de ander dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *