zwarte piet en sinterklaas

Hoe ik denk over Zwarte Piet en Sinterklaas

Geplaatst door

Vanmiddag las ik op NOS een bericht over Sinterklaas en de Roetveegpiet. NTR heeft besloten dat er alleen Roetveegpieten zullen bijdragen aan de landelijke intocht van Sinterklaas. Vorig jaar liet ik het allemaal langs me heen gaan, terwijl ik er natuurlijk wel een mening over heb. Dit jaar ga ik je wel vertellen hoe ik denk over Zwarte Piet en Sinterklaas en natuurlijk de Roetveegpieten, et cetera…

Een traditie

Sinterklaas en zijn zwarte Pieten zijn al jaren lang een traditie in ons land.

Een woordvoerder stelt dat de keuze “past in de trend van de afgelopen jaren”. Traditie en verandering gaan hand in hand, stelt de NTR.

Nu ben ik niet tegen verandering hoor, ik bedoel ik ben blij dat er dingen veranderen, we een vaatwasser hebben en ik niet met de hand hoef af te wassen. Maar, ik vind dat tradities er zijn om in stand te houden. Een zwarte Piet of een Roetveegpiet is eigenlijk voor mijn gevoel hetzelfde, want ze zijn toch allebei zwart van het roet? Waarom is een Zwarte Piet dan racistisch en een Roetveegpiet niet? Anyway, Zwarte Piet en Roetveegpiet beide prima toch?

Zwarte piet is racistisch

Zoals je weet is Zwarte Piet racistisch. Want, als één iemand dat zo vindt in Nederland dan volgen er meer. Nu ik dit typ, bedenk ik me dat ik hier eigenlijk helemaal geen aandacht aan moet schenken. Maar, ik doe het toch. Want ik ben het hier niet mee eens. Ik ben het niet eens met de mensen die Zwarte Piet racistisch vinden, want hoe ik ben opgevoed, en velen met mij is Zwarte Piet zwart door het roet van de vele schoorstenen. Oke, je mag het natuurlijk vinden, gaan we ook niet over discussiëren. Ieder heeft zijn of haar standpunt en ik hoef ook niemand te overtuigen waarom zwarte piet niet racistisch is volgens mij. Zwarte Piet hoort voor mij bij het kinderfeest, brengt cadeautje’s, smijt met pepernoten het vloerkleed onder en is gek op onze liedjes . En hij is zwart door het roet. Het is niet mijn bedoeling om mensen die zich gediscrimineerd voelen te discrimineren, want ik wil heel duidelijk stellen dat ik Zwarte Piet zie als de vriend van Sinterklaas, die toevallig zwart is geworden door het roet van de schoorsteen en ik er nog nooit bij na heb gedacht dat Zwarte Piet zwart is om andere redenen. Maar wel vind ik dat we rekening moeten houden met de gevoelens van anderen, we kunnen er ook gewoon Piet van maken? Probleem opgelost?

Heel veel jaren geleden

Als ik terugdenk aan de tijd dat ik nog in die ouwe bok en z’n makkers geloofde, dan zag ik een groot feest. Want we kregen cadeautjes, het was gezellig, lekker pepernoten en chocoladeletters. Dat de vriend of het hulpje van Sinterklaas een slaaf van zou zijn, zoals mensen beweren, dat was toch nooit in mijn hoofd opgekomen. Het waren vrienden die gek waren op kinderen en ze cadeautjes brachten. Door de schoorsteen ja, over het dak met Americo en al! Sinterklaas ging niet door de schoorsteen, daar was hij te oud voor. Maar de pieten, die waren zo goed in kunstjes, die gingen door de schoorsteen en daarom, daarom waren ze Zwarte Piet.

Wil ik er wel even bij vermelden dat niet alle kindjes uit mijn klas dezelfde bleekscheterige huid hadden net als ik hoor. We hadden een leuk klasje met kindjes die een blanke huidskleur hadden, een iets getint, en een hele donkere kleur. Nooit, maar dan ook nooit, hebben wij de link naar Zwarte Piet gelegd naar een kindje met een wat donkerdere huidskleur. Laat staan dat mensen met een donkere huid slaven zouden zijn. Nee, Zwarte Piet was zwart omdat hij zwart was van het roet. En zo dachten ook de kinderen met een donkerdere huid er over.

Kinderen

Kinderen leggen niet de link van zwarte piet naar iemand met een huidskleur die wat donkerder is. Dit zijn niet de gedachten van kinderen. Kinderen kijken niet naar huidskleur, niet naar arm of rijk. Kinderen denken al helemaal niet aan slaven. En de krullen van Zwarte Piet? Die vinden ze hartstikke mooi, net zoals de rood gestifte lippen en de gouden oorringen. Het pakje trouwens ook hoor, de verkleedmand ligt er hier vol mee.

Kinderlijke onschuld

Is Piet de aankomende paar jaar roze met goud, dan zouden veel kinderen daar wel aan wennen. Voor nu is het voor veel kinderen nog gewoon Zwarte Piet of Piet. Waarom Zwarte Piet zwart is? Veel kinderen stellen die vraag niet eens. Kinderen hebben geen verklaring nodig, zij accepteren gewoon de kleur van Piet omdat dat nu eenmaal zo is (of dat nu zwart, wit, pimpelpaars of geel is). Volwassenen moeten dat blijkbaar wel. Iedereen ziet er uit zoals we zijn, klaar. Zijn de volwassenen niet degenen die het kinderfeest kapot maken? Misschien kunnen we wel wat leren van de kinderen. Het maakt niet uit hoe jij of een ander er uit ziet.

Een mooie quote van Arianne die ik graag met jullie deel:

Laten we met z’n allen terugvallen in de kinderlijke onschuld en laat ons opnieuw geloven in Sint en Piet die gewoon zijn zoals ze zijn. Net zoals elk mens; Rood, geel, zwart of blank is zoals hij is. Ieder ziet eruit zoals hij eruit ziet, gewoon omdat dat zo is. Alleen op die manier kunnen we racisme uitbannen. Door te aanvaarden dat dingen zijn zoals ze zijn en dat dat ook helemaal prima is.

De goedheiligman

Zeer waarschijnlijk was deze man ook niet zo heilig, wetende wat we de laatste jaren te weten zijn gekomen over de Katholieke kerk. Maar dat is vast een brug te ver want anders was het hele discussiefeest  kinderfeest al afgelast toch?

 

Eén reactie

  1. Ik hoop echt dat we dit jaar de discussie een beetje kunnen laten voor wat het is. Wij vieren hier in elk geval met veel plezier Sinterklaas, de kinderen zijn er dol op. En de kleur van Piet interesseert me niks, zolang hij er maar bij is. Want een sinterklaas feest zonder Piet is niet compleet 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *