fietsverlichting

Goedwerkende fietsverlichting is noodzakelijk!

Geplaatst door

Goed opletten in het verkeer is erg belangrijk. Kinderen krijgen op school informatie over het verkeer. Bij ons begon dat al op de peuterzaal. Bij rood en oranje stoppen, bij groen mag je doorrijden. Goede fietsverlichting hebben, lamp aan op de fiets in het donker, stoppen bij een zebrapad om de voetgangers over te laten. Toch verbaas ik mij elke ochtend weer over volwassenen en kinderen, ook kleine kinderen die in het donker, alleen of met een ouder zonder verlichting fietsen.

Eke ochtend weer verbaas ik mij.

Het is s’ochtends als ik mijn kinderen naar school breng nog donker, en toch zie ik veel kinderen fietsen zonder verlichting. Niet 1 of 2 kinderen, maar echt groepjes kinderen waarvan de verlichting niet aan is of niet werkt. Daaronder vallen ook kinderen die gewoon naast papa of mama naar school fietsen. Ik denk dan, het is toch zeker de bedoeling dat de kinderen gezond en wel op school aankomen. Maar doordat deze kinderen geen verlichting hebben, zijn ze niet tot nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer.

Niet goed zichtbaar voor automobilisten.

Zelf loop ik altijd met de kinderen naar het dorp. Eerder gingen we op de fiets, maar met een baby gaat dat nu eenmaal niet. Dus eigenlijk zit ik zelf s’ochtends vrij weinig in de auto. Wel weet ik, ook uit ervaring, dat fietsers zonder verlichting echt een gevaar op de weg kunnen zijn. Fietsers zonder verlichting zijn namelijk niet goed zichtbaar. Bij ons in het dorp is het nog niet heel erg druk qua verkeer in de ochtend, maar toch kan het onoverzichtelijk zijn en vooral kun je schrikken van een fietser die even voorbijschiet. Wist je dat als een fietser in de bebouwde kom geschept wordt door een auto die 50 km per uur rijdt, dat vaak een fatale afloop kan hebben voor de fietser?

 

Fietsverlichting kan verkeersslachtoffers terugdeinzen.

Verkeersslachtoffers zullen er helaas altijd wel blijven. Het ligt ook niet altijd aan de fietsverlichting. Het kan ook liggen aan foutief fietsgedrag zoals; door rood licht rijden, telefoongebruik en onder andere het geen richting aangeven. Natuurlijk ligt een verkeersongeval niet altijd aan een fietser. Een automobilist kan net zo goed fout zitten. Bijvoorbeeld door te hard te rijden, niet op te letten, telefoongebruik en ga zo maar door. Maar het ontbreken van goed werkende fietsverlichting is zeker iets waardoor er verkeersslachtoffers kunnen vallen.

Natuurlijk wil geen enkele ouder dat zijn of haar kind een verkeersslachtoffer zal worden, toch heeft echt niet iedereen door hoe belangrijk goede fietsverlichting is. Dat dit hoog op een to do list moet staan lijkt mij duidelijk.

fietsverlichting

Aanschaffen fietsverlichting.

Dat ik fietsverlichting die goed werkt belangrijk vind is jullie nu wel duidelijk. Fietsverlichting hoeft trouwens ook helemaal niet duur te zijn. Bij de Action hebben ze bijvoorbeeld fietsverlichting voor 1 of 2 euro, die gaan trouwens prima mee. Je kan ze makkelijk bevestigen en ook makkelijk er af halen voor als de fiets bijvoorbeeld buiten blijft staan bij een sportvereniging. Tegenwoordig zijn er ook verlichting slangen voor in het wiel en led ventiellampjes, deze zorgen er voor dat al fietsend het hele wiel verlicht zal worden en de fietser goed zal opvallen.

Ik zorg dat mijn kinderen met goede verlichting op pad gaan, en jij?

 

 

 

5 reacties

  1. Ja zeker weten, dit is zo ontzettend belangrijk! Moet alleen wel bekennen dat mijn eigen fietslicht het niet doet (iets met een dreumes die het geweldig vond om elke morgen op het knopje te drukken en hem dan liet aanstaan), dus ik ga ‘s avonds tegenwoordig niet meer met de fiets op pad.

  2. In de auto rijden is al spannend genoeg. Hier zie je eigenlijk alleen maar werkers op de fiets. Heel eng, want vaak zonder licht en op straten die niet voor fietsers geschikt zijn.
    Wij fietsen heel af en toe. Door de woestijn, waar een fietstrack is aangelegd. Dat is heel gaaf. En veilig! Er is geen auto die daar rondrijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *