de basisschool
Mama & Kinderen

En dan is je zoon vier… – Wennen op de basisschool.

Vandaag, 10 april wordt mijn zoon 4. Het waren vier bewogen jaren waarbij ik best wat voor mijn kiezen heb gekregen. Vorige week zijn wij verhuisd en na de Pasen mocht Depp gaan wennen op de basisschool. Huilend, echt de tranen liepen over mijn wangen, pakte ik zijn nieuwe rugtas in. Al die emoties, ik wist niet wat me overkwam.

[bol_product_links block_id=”bol_5acc8a0d8faec_selected-products” products=”9200000086098037,9200000082458145″ name=”rugtas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”565″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zware zwangerschap

Tijdens mijn laatste zwangerschap ben ik vanaf 24 weken in bed gebleven. Ik dacht in eerste instantie, bedrust super relaxt. Maar na twee dagen was ik er al klaar mee. Depp was toen 2 en wilde graag spelen. Ik wilde ook wel  maar ik kon niet, ik had bij de minste inspanning enorme harde buiken. In die tijd lag ik dan ook bijna wekelijks aan een CTG. Drie keer dachten ze dat Joey zou komen maar dat bleek toch niet zo. Bij mijn laatste opname werd een zwangerschapsdepressie gediagnosticeerd. Confronterend maar ik wist wel waar ik aan toe was. Nog steeds kamp ik met de naweeen van deze depressie overigens.

In dit tijd voelde ik mij vreselijk. Ik had geen idee hoe ik mijn dagen moest doorkomen. En alhoewel ik zielsveel van Depp houdt was ook de tijd met hem doorbrengen een echte uitdaging. Al die twijfels, al die nare gevoelens en emoties. Ik voelde me verschrikkelijk. En schuldig. Ik kon niet alleen zijn met hem, dat was me gewoon teveel. En dan voel je je een slechte moeder hoor.

Tijdens het tasje inpakken voor de basisschool

Tijdens het inpakken van zijn tas kwam er denk ik een en ander toch weer naar boven. Was hij hier wel klaar voor? Heb ik het wel goed gedaan? Is deze wereld niet te eng en gevaarlijk voor zo’n lieve en gevoelige jongen? Vindt hij het niet eng. Hebben we een goede tijd gehad samen? Wat heeft hij meegekregen van mijn depressie. Heb ik hem verpest? Doe ik het überhaupt wel goed als moeder. Denk ik niet teveel aan mijzelf? Ik had zoveel twijfels en enge gedachten.

Eenmaal op de basisschool

En toen ging hij naar de basisschool. Diesel, zijn knuffel ging mee. Hij dook de bouwhoek in en begon te bouwen. En dat was het. Het was goed. Wij konden gaan. Depp had nergens last van en wilde graag vrienden maken en leren. Vorige week is hij iedere dag gegaan. En nu ik dit typ zit er een grote jongen te springen omdat hij morgen vier wordt. Wat is die tijd toch snel gegaan. Wat houd ik toch intens veel van die dappere slimmerik. En ergens denk ik dat ik toch wel wat goed heb gedaan, ondanks alle tegenslagen. Het is een goed kind, spontaan, vrolijk en open. Hij is leergierig en wijs. Een echte wijsneus. En daar zal ik vast wel ergens verantwoordelijk voor zijn.

 

Hoe vond jij het toen je kind voor het eerst naar de basisschool ging?

4 reacties

 • Hippiemeisje

  Goh, hier nog geen eigen kind die naar de basisschool gaat…
  Het is wel gek dat dat bij ons (België) al begint op 2,5 jaar, wat ik overigens echt wel heel vroeg vind…
  Ze moeten dan zindelijk zijn enzo… zit men hier de kinderen maar te forceren om droog te worden want met 2,5 moeten ze naar school…

  Vier jaar lijkt me toch beter.

 • Nicole Orriëns

  Ik vond het prima en tegelijkertijd ook spannend. Ik wilde natuurlijk dat ze het naar de zin zouden hebben en dat gaf spanning.

  Jij hebt nu ook best veel heftige dingen tegelijkertijd vind ik! Een verhuizing is ook niet niks. Goed dat je je emoties de ruimte geeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.