eerste telefoon

Eerste telefoon en abonnement voor je kind: waar op te letten?

Mama & Kinderen, Tieners By jun 23, 2020

Als ouder zul je er niet aan ontkomen: je kind wil op een bepaalde tijd een eigen mobieltje. Dit kan zijn om met vriendjes of vriendinnetjes te appen, maar ook om spelletjes te doen of bijvoorbeeld vlogs te kijken. Natuurlijk is je kind ook voor jou bereikbaar wanneer je kind een mobiele telefoon heeft. Maar je dochter of zoon heeft daar ook een Sim Only abonnement of Prepaid voor nodig. Hoe weet je wat de beste keuze daarin voor jullie is? In dit artikel nemen we er uitgebreid de tijd voor om het met je door te spitten.

Vanaf wanneer een eerste telefoon voor je kind?

Natuurlijk moet je eerst de vraag stellen wanneer je jouw kind een eerste telefoon wilt geven. Daar kunnen we je helaas geen antwoord op geven, dit is iets wat jullie zelf zullen moeten beslissen. Ga maar na, het verschilt ontzettend per situatie en kind. Het ene kind heeft in groep 3 al een mobieltje, terwijl het andere kind zijn of haar eerste telefoon in groep 8 krijgt. Vind jij het zelf een prettig idee om je kind te kunnen bereiken? Of wil je kind graag zelf een telefoon omdat vriendjes en vriendinnetjes er een hebben?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ongeveer 54% van de kinderen hun eerste telefoontje krijgen wanneer ze tien jaar zijn. Op dertienjarige leeftijd hebben zo goed als alle kinderen een eigen mobieltje.

De meeste kinderen krijgen een al een eerste telefoon voordat ze naar de middelbare school toe gaan. Dit is natuurlijk wel handig om alvast te wennen. Het overstappen van basisschool naar middelbare school is een grote stap voor kinderen. Er gaat een nieuwe wereld voor ze open. Vaak is de middelbare school waar je kind naartoe gaat ook verder van huis, soms zelfs in een andere gemeente. Je kind krijgt nieuwe vrienden die misschien wel wat verder weg wonen. Met een mobieltje kan je kind je goed op de hoogte houden wat het na schooltijd gaat doen.

Mobiele telefoonabonnementen voor je kind, welke zijn er?

Als je de keuze hebt gemaakt om je kind een eerste telefoon te geven kan je kiezen uit drie verschillende manieren om je kind mobiel bereikbaar te zijn. Je kunt gaan voor een Sim Only, Prepaid of telefoon op afbetaling.

Sim Only

Wanneer je een Sim Only abonnement afsluit bepaal je je zelf welke bundel je neemt. Hier betaal je dan ook alleen voor. Je kunt vaak kiezen hoeveel belminuten je kind nodig heeft en of er ook een internetbundel bij nodig is. Veel Sim Only abonnementen zijn maandelijks opzegbaar, maar je kunt ook voor een jaar vastzetten. Het toestel dient apart aangeschaft te worden. Een Sim Only abonnement is vaak erg voordelig doordat hier geen telefoon bij zit die afbetaald moet worden.

Prepaid

Wanneer je voor Prepaid gaat betaal je zoals vertaald vooraf. Je koopt een opwaardeerkaart om je beltegoed op te kunnen waarderen. Je kunt dan met dat Prepaid tegoed bellen, sms’en en internetten op je mobiel. Ook wordt hier het toestel apart aangeschaft. Het prettige aan een Prepaid kaart is dat je kind niet meer kan verbruiken dan dat het tegoed is dat je op de telefoon zet. Het nadeel van Prepaid is dan weer dat de kosten om te kunnen bellen, sms’en en internetten vaak stukken hoger zijn dan wanneer je een Sim Only abonnement afsluit.

Eerste telefoon: abonnement met telefoon op afbetaling

Ook is er de keuze nog om een abonnement op afbetaling te nemen. Dit is een telefoonabonnement waarbij de mobiel bij inbegrepen is. Het werkt als volgt: De telefoon betaal je tijdens de gehele abonnementsperiode maandelijks af. Hierdoor zijn de kosten van het abonnement maandelijks een stuk hoger dan bij een Sim Only abonnement.

Daarnaast wordt dit abonnementstype gezien als een lening. Wanneer er tijdens de abonnementsperiode meer dan €250,- voor de telefoon afbetaald moet worden zal dit geregistreerd worden bij het BKR. Als je bij het BKR geregistreerd staat heeft dit invloed op je maximale leenbedrag van andere leningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hypotheek. Het is goed om hier echt de plussen tegen de minnen af te strepen.

Wat ook goed om te weten is: wanneer je een abonnement afsluit moet je 18 jaar of ouder zijn. Is je kind geen 18 jaar? Dan zal het abonnement op jouw naam moeten staan en jij betaald ook voor het abonnement. Dit kun je natuurlijk onderling met je kind verrekenen.

Ga je toch voor een telefoon op afbetaling en is je kind nog geen 18? Realiseer je dan goed dat het op jouw naam staat en dat een eventuele BKR registratie voor jou is.

Is Sim Only abonnement een goede keuze voor je kind?

Een sim Only abonnement heeft zeker voordelen in vergelijking met een Prepaid of abonnement met telefoon op afbetaling. Met een Sim Only abonnement ga je nooit een lening aan en de rekening is een stuk lager dan bij een telefoon op afbetaling. Ook zijn de tarieven lager dan bij een Prepaid. Daarnaast kun je de keuze maken om maandelijks op te zeggen en nergens meer aan vast te zitten.

Voor een eerste telefoon voor je kind kan de keuze echter ook op Prepaid vallen. Zo kan je kind zeker goed wennen aan het gebruiken van het beltegoed en leert je kind tevens dat er een grens aan het verbruik zit. Maak bijvoorbeeld de afspraak om 10 euro per maand op de telefoon te zetten en op=op aan te houden. Wat ook erg handig is; mocht je toch voor Sim Only willen gaan dan stap je eenvoudig ieder moment over als jullie daar aan toe zijn. Plus dezelfde telefoon kan gehouden worden.

Een eerste telefoon voor kind uitzoeken: wat is handig?

Of je nu voor een Prepaid of Sim Only gaat, het is een grote stap om een eerste telefoon aan je kind te geven. Natuurlijk is dit meteen het moment om een telefoon te regelen of aan te schaffen. Dit kan natuurlijk een oud toestel van jullie als ouders zijn, maar je kunt je kind er ook voor laten sparen. Ga je voor de aanschaf van een nieuw exemplaar? Houdt er dan rekening mee dat dit echt niet het nieuwste en duurste exemplaar hoeft te zijn. Er zijn namelijk meer dan genoeg goedkope telefoons te vinden die prima zijn! Op alle smartphones kan je kind bellen, appen, internetten en apps gebruiken. Have fun!

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |