basisschool

Het eerste jaar van de basisschool tag!

Geplaatst door

Tags, ik vind ze leuk. Regelmatig als ik bij het schoolplein sta te wachten lees ik er één of twee door. Merel zit nu een jaar op de basisschool en Bram is in december gestart. Toen ik bij het genoemde schoolplein stond bedacht ik me wat er in zo’n jaar allemaal gebeurt. Daarop volgde het idee om een tag te maken over het eerste jaar op de basisschool. Het eerste jaar van de basisschool tag.

basisschool

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?

Merel had er erg veel zin in. Het is natuurlijk een hele mijlpaal, de peuterspeelzaal was ze al ontgroeit en was echt toe aan de basisschool. Dit maakt het voor een moeder ook een stuk plezieriger. Bram had er ook erg veel zin in. Hij kon niet wachten. Elke keer als we Merel naar school toe brachten wou hij al blijven. Zijn eerste officiële schooldag was dan ook zeker een feestje. Ik ben persoonlijk geen moeder die huilt of een traantje wegpinkt bij deze dingen. Ik vind het juist erg fijn dat ze het zo goed oppakten en eerlijk is eerlijk, ik vond het ook best fijn, een beetje rust in huis. Toch is het wel wennen want het is stiller. Maar ik vond het heerlijk. Ze keken er beide naar uit en toen ik ze ophaalde zaten ze vol verhalen. Daar geniet ik van.

Kwam je snel in het basisschool ritme?

Ik moest even wennen, want je moet toch je kids spik en span, helemaal klaar hebben en voor half 9 in de klas zijn. Maar het is tot nu toe altijd gelukt. En ik was er snel aan gewend geraakt.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?

Toch wel iets spannend. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat mijn kinderen ook bij anderen leren spelen en luisteren. Maar toch was het de eerste keer wel wat spannend omdat je toch niet helemaal weet hoe je kind daarop reageert.

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?

Nee! Daar dat ik absoluut niet. Ik weet namelijk dat mijn kinderen weten dat ze moeten luisteren naar de juf. En dat gesprek bevestigde dat ook alleen maar. Merel is een erg vlotte tante, ze loopt eigenlijk nergens op achter maar juist voor op dingen. Als ze ergens mee zit verteld ze me wat er gebeurd is. Nee, ik was niet bang om te horen wat mijn kind allemaal wel niet goed deed. Ik had er juist erg veel zin in. Horen hoe de juf over bepaalde dingen denkt en de bevestiging van dingen die ik zie.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?

Bij de peuterspeelzaal heb ik altijd in de oudercommissie gezeten. Wat me daar vooral opviel is dat het altijd dezelfde ouders zijn die ergens bij helpen. Ik vond het erg leuk, maar voor nu heb ik besloten dat ik dat nu even niet ga doen op de basisschool. Geen idee of er überhaupt plek voor is, maar nee, ik doe het even niet meer. Ik help wel bij het rijden naar uitjes en bij eventuele activiteiten heb ik ook meegeholpen. Maar me opgeven voor een oudercommissie of ouderraad niet. Ook wil ik op dit moment geen vaste taak, zoals luizenmoeder of computermoeder.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?

Ik had me voorgenomen om het s’avonds van te voren klaar te zetten en in de koelkast te doen. Dat heb ik dus nog nooit gedaan! Goed voornemen wel. Ik doe het gewoon in de ochtend. Op de basisschool van mijn kindjes moet het drinken in een beker, dit ivm afval en voor de pauze van 10 uur iets gezonds, een stuk komkommer, fruit of een liga koekje in een trommeltje. Ze hebben op deze basisschool een continurooster en dat is erg prettig. Ze eten dus ook brood op school. Beide krijgen ze 2 broodjes mee met 2 verschillende soorten beleg en vaak doe ik er nog een plakje boterhamworst oid bij.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?

Ik geloof dat Merel 2 dagen op school zat en het eerste boekje al mee kreeg. Iets wat verbaast was ik wel haha. Maar de kinderen vinden het heel erg leuk en het is een kleine moeite. Ik probeer het altijd de volgende dag weer mee te geven. Maar dat lukt niet altijd.

Wat voor een schoolplein moeder ben je?

Ik maak hier en daar een praatje, maar meestal ga ik gewoon aan het hek staan, wacht tot de kinderen naar buiten komen en dan snel naar huis. Voor je het weet willen de kinderen weer speelafspraakjes maken. Dat vind ik overigens prima hoor. Maar elke dag van de week. Ik heb wel meer te doen.

Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daar mee om?

Hoewel er moeders hier en daar een traantje wegpinkten ben ik toch wel een heel nuchter figuur denk ik. Voor in de bus mochten de kinderen snoepjes meenemen en wat te drinken. Dat haalden Merel en ik de dag van te voren. Ik liet haar een zak uitzoeken waarmee ze alle kindjes van de klas een snoepje kon geven. Mijn meisje deelt graag, dus dat mocht. Mark ging ook mee, Merel wou dat erg graag want zij vond het heel erg spannend. In een super de luxe bus gingen de kindjes weg, op naar de kinderboerderij. Leuk toch! We maakten een paar foto’s en zwaaiden ze uit.

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daar over?

Ik vind kinderfeestjes in het eerste schooljaar niet nodig. Tenminste, als ze gegeven worden prima. En ik ga mijn kinderen het niet ontzeggen om er heen te gaan, maar ik laat mijn kinderen in het eerste jaar van de basisschool geen kinderfeestje geven. Ik was er nogal verbaast over dat Merel in groep 1 al uitnodigen kreeg. Ze heeft er nu 2 gehad. 1 van een meisje uit groep 2, Merel zit in een combi klas 1-2. Dat begrijp ik best, groep 2. Ook heeft ze een uitnodiging gehad van 2 meisjes uit groep 1 die het samen hielden. Persoonlijk geniet dat niet mijn voorkeur zeg maar…

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?

Het eerste jaar vloog eigenlijk voorbij. Merel heeft het altijd naar haar zin gehad, nu nog. Bram zit er net een paar maandjes maar ook hij geniet. En natuurlijk zijn er mijlpalen, af en toe gebeurt er iets minder leuks, maar dat heb je overal. Het belangrijkst vind ik dat mijn kinderen niet pesten en ook niet gepest worden. Dit hebben ze ook meegekregen van ons. Als jij een kindje pest, is dat iets heel ergs. Daar worden andere kindjes erg verdrietig van, wat je zelf niet wilt dat gebeurt bij jou moet je ook niet bij een ander doen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik zo ontzettend trots op ze ben, dat ze het zo leuk vinden en goed doen. En elke dag weer geniet als ze rennend naar me toekomen en mama!!! roepen.

Ik Tag:

Miryam Arntzen.

Amanda Gout.

Cindy Zuidgeest-Hoogervorst.

Stephanie de Wolf.

Dit was mijn tag. Ik hoop dat je het leuk vond! Neem de tag gerust over, natuurlijk erg lief als je mij er even bij zou willen vermelden. 😉

Liefs Maddy

 

 

 

14 reacties

  1. Oooh een vriendenboekje, wat deed ik dat vroeger graag! En ook de tekenboekjes (geen idee of dat in Nederland ook zo was, maar bij ons kon je ook een boekje geven en daar kon dan elk kind een tekening voor je in maken, niet altijd even succesvol maar wel hilarisch om nu terug te bekijken). Je lijkt me een zeer nuchtere moeder, heel sterk van je, ik denk dat ik zelf eerder de jankende moeder ga zijn op de eerste schooldag en op hun eerste reisje 😀

  2. Het duurde wel even voor wij in het school ritme kwamen. We hebben drie kindjes en dat betekende nu splitten en rennen, vleigen en stil staan. Maar het is het me waard hoor 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *