stapeltaart maken

Een stapeltaart maken doe je zo! |DIY babyshower|

Eten & Drinken, Zwangerschap & Baby By okt 07, 2018 2 Comments

Gisteren had ik een babyshower van een vriendinnetje van me. Iedereen moest wat lekkers maken en ik maakte een stapeltaart. Hier lees je hoe een stapeltaart maken in zijn werk gaat, want het lijkt een stuk moeilijker dan dat het is.

Een stapeltaart maken  van 2 lagen doe je met de volgende ingredienten:stapeltaart maken

  • 2 pakken biscuitmix
  • 10 eieren
  • 100 ml water
  • mix voor luchtige botercreme 3x
  • kleurstof in de gewenste kleur
  • 300 gram boter ( of 400 gram monchou )
  • 250 ml melk
  • Glazuur in de gewenste kleur
  • Versiering naar keuze
  • Voor een drip effect heb je nog (smelt)chocolade nodig

Richtlijnen baktemperatuur:

  • Elektrische oven 170°C
  • Heteluchtoven 170°C
  • Airfryer 180°C
  • Gasoven stand 3

Benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Springvorm (Ø 18 & 24 cm)
  • Mixer met garden
  • Oven en of airfryer

Stapeltaart maken

Eerst ga je de over voorverwarmen, op het pak van de biscuitmix zal de temperatuur ook aangegeven zijn. Als de oven op voorverwarmen staat ga je het biscuitbeslag maken volgens de aanwijzingen die op verpakking staan. Bij elke mix is het anders dus je doet er goed aan om gewoon die richtlijnen te volgen. Als je het beslag goed luchtig en glad hebt ga je de bakblikken vullen nadat je hier bakpapier in hebt gedaan en ze hebt ingevet. Als de oven klaar is met voorverwarmen kan er een bakblik in. Het zal ongeveer 35 minuutjes duren voor de biscuittaart klaar is. Je gaat dan testen met een satéprikker of de biscuit van binnen droog is. Zo niet doe je hem er nog een paar minuutjes in.

Als je ook een airfryer hebt kun je ze beide tegelijk afbakken. 1 in de oven en 1 in de airfryer. In de airfryer kan de kleinste en dat duurt ongeveer tussen de 15 & 18 minuutjes

Botercreme

Als je de biscuit in de oven hebt zitten ga je de botercrème maken. Op de verpakking staat precies welke ingrediënten er in moeten en met welke stand van de mixer je dit moet doen. Tip: gebruik eens monchou in plaats van boter. Ook zou je er nog een aroma in kunnen doen. Wil je dat de botercrème een leuk kleurtje krijgt zoals die van mij dan moet je er ook kleurstof bij in doen. Doe dit beetje bij beetje tot je tevreden bent over de kleur.

De biscuittaart is gebakken, zo ga je verder:

Als de taarten gebakken zijn laat je ze eerst afkoelen voordat je ze uit de springvormen haalt. Na 10 minuutjes kun je de springvorm verwijderen en dan leg je de biscuittaart op de kop neer. Als deze helemaal is afgekoeld, dus echt helemaal koud is, dan kun je beginnen met lagen snijden. Snijd allebei de taarten in 3 lagen, dit zodat je op 2 lagen een mooie vulling kunt smeren. Je doet dit met een groot mes en je houdt je hand bovenop de taart.

Lagentaart maken, nu begint het vullen

Nu je de lagen hebt gesneden kun je gaan vullen met de botercrème die je zojuist gemaakt hebt.  Je smeert per laag zo’n 1,5 a 2 cm botercrème. Heb je liever 1 laag botercrème en 1 laag jam dan kan dat natuurlijk ook! Ook zou je eventueel nog bijvoorbeeld chocolade sprinkels op de crème kunnen doen. Als je klaar bent dek je de taart af met het laatste deel en smeer je de randen en of hele taart in met de overgebleven botercrème, dit doe je met een glad mes of een platte spatel.

VersierenStapeltaart maken

Voordat je de taart gaat versieren zet je hem minimaal een uur in de koelkast. Daarna ga je het glazuur verhitten zoals op de verpakking aangegeven staat. Vervolgens breng je het glazuur aan op de delen waar je graag wilt decoreren en geen botercreme zit, wij deden dat aan de bovenkantjes.. Zorg er voor dat je gaat decoreren als de glazuur nog warm en vloeibaar is.

Drippen van de taart

Een stapeltaart maken is natuurlijk al super leuk, maar misschien vind je het ook wel leuk om een dripeffect aan te brengen. Doe dit als de botercreme echt harder geworden is en een tijd in de koeling heeft gestaan. Je zorgt dat de chocolade gesmolten is. Niet te dik en niet te dun, met een lepel ga je de chocolade op het bovenste deel van de taart aanbrengen precies zo dat het naar beneden ‘dript’.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

2 Comments

  1. Anja schreef:

    Als je botercreme aan de buitenkant doet heb je geen glazuur nodig om te versieren ? dat kan direct op de botercreme. Om dripcake te maken moet je de cake met botercreme eerst in vriezer zetten, anders smelt alles ?

    1. Maddy schreef:

      Glazuur gebruikten we voor de bovenkant?. Drippen kan prima na een uurtje koelkast?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.