lichtplan maken

Een lichtplan maken voor je woning doe je zo:

Huis & Tuin By jan 07, 2020 1 Comment
Wanneer je een huis gekocht hebt of je huis opnieuw wilt inrichten denk je misschien eerst aan de inrichting, de kleuren die je wilt gebruiken op de muren of het plafond en de vloer. De verlichting is iets waar mensen naderhand pas over na denken, maar eigenlijk zou je hier meteen aan moeten denken. De verlichting zal namelijk de sfeer van een ruimte bepalen. Een lichtplan maken voor je woning is dan ook een goed idee. In dit artikel vertellen we je er meer over:

Wat is een lichtplan?

Zoals de naam al zegt, je maakt een plan voor de verlichting in je huis. Het beste kun je dit doen door een tekening te maken waarop je de verlichting tekent en meteen de functie van de verlichting noteert. Denk hierbij aan de diverse soorten verlichting waar je gebruik van gaat maken, zoals bijvoorbeeld sfeerverlichting en algemene verlichting. Maak in ieder geval gebruik van led verlichting, led verlichting is stukken beter voor het milieu, ledverlichting gaat veel langer mee en een led lamp is een stuk goedkoper in gebruik dus je zult besparen op je energiekosten ten aanzien van een gloeilamp.

Een lichtplan maken voor je woning doe je omdat:

Je een goed overzicht zal krijgen van welke verlichting je in jouw huis krijgt en waar deze hoort te komen. Wat is de functie van de ruimte en om welke ruimte gaat het? Welke soort verlichting hoort bij de ruimte? Dat zijn nogal wat vragen, maar ze zorgen er wel voor dat je goed voorbereid bent wanneer je de verlichting wilt gaan plaatsen. Neem hierbij ook mee waar de stopcontacten zitten of moeten komen zodat je geen hindernissen krijgt wanneer je de verlichting gaat plaatsen.

Een lichtplan maken doe je zo:

Wanneer je de onderstaande stappen volgt zul je er zeker van zijn dat jij de juiste verlichting zult gaan kiezen voor de diverse soorten ruimten in je huis.

1: Teken de kamers van je woning

Je begint met het maken van een tekening van de diverse verdiepingen van je woning. Van elke verdieping maak je een tekening van de kamers waar je het lichtplan van wilt gaan opstellen. Tip: gebruik hier ruitjespapier voor, het tekent gemakkelijker en je kun de ruimte op schaal tekenen. Wanneer je de kamers hebt getekend kun je meteen deuren, ramen en andere items, zoals alle meubels, die in de kamers staan, of komen te staan, erin tekenen. Zet ook de aansluitpunten op de tekening zodat je een goed beeld krijgt van het aantal lampen dat je kunt plaatsen zodat je weet of er genoeg aansluitpunten zijn of dat er extra stroomvoorziening nodig is.

2: Geef de functies van de ruimtes aan

Iedere kamer heeft een bepaalde functie, maar ook iedere plek in een kamer kan een andere functie hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bank. Je wilt er lekker kunnen relaxen, maar je wilt ook bezoek kunnen ontvangen of er een tijdschrift kunnen lezen. Markeer deze plekken door middel van een cirkel en geef aan welke functie deze plek heeft.

3: Omschrijf welke soort verlichting je nodig hebt

Nu ga je de cirkels checken op de soort verlichting die je er bij vindt passen en houdt rekening met de volgende soorten verlichting:

  • Basisverlichting
  • Accentverlichting
  • Sfeerverlichting
  • Werkverlichting

Je kunt met kleuren werken of symbolen, maak wel even een legenda zodat je aan het eind weet wat wat is. Je begint nu met het ‘plaatsen van de basisverlichting, dit is de verlichting die de gehele ruimte zal verlichten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld voor plafondspots kiezen. Dan kun je verder met de verdere soorten verlichting. Accentverlichting kun je gebruiken om iets extra uit te lichten, er het accent op te zetten. Werkverlichting gebruik je wanneer je van plan bent om aan tafel te werken, of gebruik een leeslamp bij je bed. Daarnaast is er natuurlijk nog sfeerverlichting. Je kunt je ruimte er echt mee afmaken, laat je creativiteit dus de vrije loop gaan. Speel met verschillende hoogten en denk aan verlichting die je ook kunt dimmen.

Stap 4: Kies de lampen

Een lichtplan maken zit er nu bijna op. Je moet nog wel even de lampen uitkiezen en de juiste plek bepalen. Ga je voor LED inbouwspots of juist niet? Wel is het aan te raden om niet te veel verschillende kleuren en materialen te gebruiken om de rust te bewaren.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.