zonder smartphone

Een leven zonder smartphone, kunnen we nog zonder? * CHALLENGE*

Vrouw By nov 14, 2019 No Comments

Een leven zonder smartphone, weet jij nog hoe het er uit ziet? Al jaren zitten mensen met de smartphone aan de hand gekleefd. Ik zal niet ontkennen dat het er bij mij anders aan toe gaat. Met grote regelmaat check ik even de ‘digitale krant’, social media, speel een potje Wordfeud, gebruik mijn smartphone om foto’s te maken of ben aan het appen. Bij een heel groot deel van de Nederlanders is dit niet anders.

Kunnen we eigenlijk nog wel zonder smartphone? Ik maakte een challenge voor mezelf, maar als jij minder gebruik wilt maken van je smartphone, doe dan zeker met me mee!

20 jaar geleden, ik had een leven zonder smartphone!

20 jaar geleden was ik 10 jaar. Ik zat nog op de basisschool. Ik had geen mobieltje, laat staan een smartphone. Toen ik 12 was en naar de middelbare school ging was het zover, mijn eerste mobieltje. Een Motorola waar je u tegen zegt, een koelkast werd het ook wel genoemd. Je kon er mee bellen, smsjes sturen er zat een rekenmachine, klok en een spelletje op. Nog lang niet zo smart als dat de telefoons van tegenwoordig zijn. Ik gebruikte hem ook helemaal niet veel. Af en toe bellen of smsen, maar dat was het wel. In de voorbije jaren zijn er heel wat nieuwe ontwikkelingen ondergaan bij mobiele telefoons. En nu, ze zijn bijna allemaal smart!

We staan er mee op en gaan er mee naar bed

In de ochtend word ik al gewekt door mijn smartphone. Het is namelijk ook mijn wekker. Wanneer ik 3 keer heb gesnoozed, spring, nee rol ik langzaam uit bed. In de tussentijd zie ik dat er mailtjes zijn binnengekomen én om niet te vergeten appjes. De apps waar ik zo’n hekel aan heb, groepsappen! 50 fucking gemiste berichten. DOE NORMAAL! Ik beken, de helft van de tijd lees ik ze niet goed, of vluchtig.

Vervolgens maak ik mezelf klaar, wek de kinderen – als ze nog niet wakker zijn, maak ontbijt en volg het hele riedeltje. Dan stromen er weer nieuwe appjes binnen, ik open ze en denk ik reageer zo wel. Niet dus, ik ben ontzettend slecht in het beantwoorden van appjes.

Wanneer de kinderen op school zitten cross ik als een malle door het huis om puin te ruimen, want ja, mijn kinderen kunnen er in de korte tijd tussen wakker worden en naar school gaan, een oorlogsgebied van maken. Daarna zet ik een kop thee, ontbijt zelf, kijk tussendoor op mijn smartphone en wanneer dit klaar is open ik mijn laptop om aan de slag te gaan. Het is nu ongeveer half 10 en het is al niet meer op één hand te tellen hoe vaak ik mijn smartphone gecheckt heb. Denk nu eens hoe het bij jou zit…

Smartphone detoxen?

Zou dat de oplossing zijn, een weekje smartphone detox? Als je het mij vraagt niet. Tuurlijk de smartphone zorgt voor veel afleiding, maar hier ben je zelf natuurlijk ook een beetje bij. Een leven zonder smartphone, zou dat kunnen. Ja, dat kan. Maar in deze maatschappij is het wel lastig. Je hoeft er niet constant mee in je hand te zitten, maar ongemerkt gebruiken we hem voor veel dingen.

Toch ervaar ik het als prettig als ik mijn smartphone soms ‘vergeet’ mee te nemen. Afgelopen zomer zaten we in Italië en het internet was er soms gewoon ruk. Die vakantie stuurde ik via mijn smartphone geen mails, ik bekeek ze ook niet. Ik appte heel weinig, maar gebruikte hem wel veel voor het maken van foto’s. Ik heb dit eigenlijk als heel prettig ervaren. Als iets er niet is, zoals in dit geval een goede internetverbinding, word je niet constant geprikkeld om dat ding te gebruiken. Ik word er soms ook heel hectisch en gestrest van als dat ding constant ratelt. Heb jij dat ook? Ik ben er zeker niet altijd gezelliger om.

Meer jij, minder smartphone in je leven

Mijn kinderen zeggen het wel eens, mama kun je de telefoon even wegleggen en mij helpen? Vrienden die op visite komen en constant met dat ding in de handen zitten, kan ik zo ontzettend slecht tegen. Leg dat ding weg en praat. Praat gewoon!

Ik merk dat de smartphone, hoe handig en fijn hij ook is, mij soms behoorlijk kan irriteren. Daarom heb ik voor mijzelf een challenge bedacht. Minder gebruik maken van mijn smartphone!

Challenge, minder gebruik maken van de smartphone in je leven!

Denk jij nu, eigenlijk is dat voor mij, mijn gezin, of iemand anders ook wel goed? Doe dan mee. Met deze tips moet jou dat ook lukken!

Een week lang ga ik minder gebruik maken van mijn smartphone. Volgende week bekijk ik de doelen die ik voor mijzelf heb vastgelegd en dan trek ik de challenge verder door. Ik ga die week evalueren en punten aanpassen of toevoegen. Doe jij mee?

Doelen:

  • Smartphone hoesje voor mijn Samsung kopen. Heb jij een andere telefoon, zoals een Iphone X Pro Max, dan ga jij natuurlijk een iphone 11 Pro Max hoesje kopen. Een hoesje zorgt namelijk niet alleen voor de bescherming van je telefoon. Een hoesje om je smartphone zal je ook minder afleiden om op je telefoon te kijken. Wanneer jou telefoon namelijk oplicht of knippert, trekt je smartphone meteen jouw aandacht en dat is eigenlijk wat je niet wilt. Minder prikkels!
  • Smartphone op stil zitten: Wanneer je geen spoedeisende telefoontjes verwacht, is het eigenlijk niet nodig om per direct beschikbaar te zijn. Let op, ik heb het hier over je privé smartphone, niet een zakelijke die je voor je werk gebruikt.
  • De smartphone op vaste tijden checken. Ik ga mezelf een doel stellen om gebruik te maken van mijn smartphone in vaste tijdsbestekken. Dit zal zijn in de ochtend even heel snel. Daarna blijf ik er tot 10.00 uur vanaf. Dan kan ik na 10.00 uur, wanneer ik vrij ben, checken wat ik wil. Doen wat ik wil, na max een halfuur leg ik hem weg tot een uur 12.30 uur. Tijdens mijn lunch kan ik mijn smartphone checken. Max 15 minuten, een belangrijk telefoontje daargelaten. Tussen 15.00 uur en 16.00 uur, afhankelijk van de planning check ik weer in en daarna leg ik hem weg totdat we hebben gegeten. Na het eten bekijk ik even mijn social media en blijf er af totdat de kinderen in bed liggen. Na 21.00 uur is mijn smartphone verboden gebied. Samen een film kijken of lezen. Voor ik naar bed ga mag ik nog even gemiste appjes en telefoontjes checken, stuur wat terug en ga naar bed.
  • Mail checken op mijn smartphone. Op mijn prive mail krijg ik eigenlijk niet hele spannende mailtjes. Belangrijk ook niet. Daarom heb ik besloten om hier de meldingen op smartphone van uit te zetten en deze nog maar eens per week te gaan bekijken. Mijn zakelijke mail is natuurlijk een ander verhaal.
  • Per dag bijhouden hoeveel gebruik ik heb gemaakt van mijn smartphone. Om een beetje inzicht te krijgen hoeveel ik mijn smartphone gebruik, ga ik nu twee dagen bijhouden hoeveel tijd ik er aan besteed. Het is nu 14 november en mijn challenge zal voor mijzelf op 17 november starten. Tijdens de challenge zal ik het gebruik ook bijhouden om vervolgens te meten hoeveel verschil er tussen zit.
Tip: Winnen en gratis wat krijgen! Doe mee aan >deze< leuke actie!

Een leven zonder smartphone wil ik niet, vind ik ook niet geheel realistisch, maar minderen is iets wat eigenlijk wel goed is voor mij, maar ook voor de aandacht naar mijn kinderen en omgeving. Ik ben benieuwd of ik er ook een leuker persoon door zal worden. Maandag 25 november kom ik met een update!

Stel jij jezelf ook de challenge, een leven met minder gebruik van de smartphone?

 

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: