eerlijkheid

Een huis vol meisjes. Moederschap in alle eerlijkheid..

Geplaatst door

We weten allemaal hoe moeilijk en zwaar het leven kan zijn als mama, persoonlijk ben ik iemand die heel eerlijk is over het moederschap. Vaak als mensen mij feliciteren met mijn derde kindje zeg ik meteen: ja dank u, maar het is heel zwaar! Zo weten ze het alvast, mochten ze het aan mijn wallen nog niet gemerkt hebben..

Ons gezin telt 5 mensen, we hebben drie meisjes, een tiener, een kleuter en een baby. Ja, van elke categorie eentje. Gezellig!

Mama zijn

Wat ik het moeilijkste vind aan mama zijn is het 24/7 paraat staan voor heel het gezin. Voor mezelf iets plannen kan wel, maar gebeurt heel weinig. Mijn meisjes hebben ook de fantastische gave om met alles op mij af te komen terwijl ik ofwel met de baby bezig ben, ofwel met dringende zaken die niet kunnen wachten. Als de baby moet drinken dan moet de kleuter ineens op het potje gaan, als ik daarbij geen oogje in t zeil houd dan is de badkamer een poosje “restricted area”, als je mij begrijpt. Dus de baby weent, kleuter op de pot. En dan mijn tiener, als ze nog niet aan het zagen was in de auto op weg van school naar huis, dan zal ze wel tussen al het kabaal gaan beginnen. Voor de meest on- dringende zaken en dat oogrollen, wat kan ze dat goed. Zouden ze daar wedstrijden voor hebben? Dan gaat zij die zeker winnen!

Lees ook: Wanneer het teveel word

Soms denk ik dat ze dat afspreken: “ Als mama de handen vol heeft, dan slaan we toe! “

Het is niet alleen dat ze me soms gek kunnen maken, ik ben ook overbezorgd. Als ik ze in de ochtend afzet aan school en ik zie ze binnenstappen denk ik, als dat maar goed komt vandaag. Ik ben altijd zo gelukkig als ze veilig en wel terug in de auto zitten richting thuis. Het is moeilijk voor mij om ze los te laten. Het duurde heel lang voor ik mijn oudste mee liet met een schooluitstap. De meest verschrikkelijk scenario’s komen in mij op als ik hoor van een uitstap. Maar, ik heb het moeten leren. Ze worden zo snel groot en je kunt het niet stoppen. Je kunt ze alleen maar aanmoedigen om de beste versie van zichzelf te zijn.

Moederschap is:

In alle eerlijkheid: moederschap is een mix van emoties. Ze maken je gek, of verdrietig, maar meestal gelukkig, en mij vooral alert. Kinderen hebben is voor mij constant alert zijn. Hebben ze alles? Gaat alles goed? Zit er iets dwars? Worden ze gepest? Komen ze goed mee in de klas?

Het liefste zou ik overal naast ze willen zitten… Zit met een rechte rug, elleboog van de tafel, handen wassen. Ze zouden gek worden van mij, maar ik wil enkel het beste voor ze. Als mama kun je moeilijk loslaten. Er op vertrouwen dat alles wel goed komt, dat ze het wel aankunnen. Het nu nog school leventje zal ooit moeten plaats maken voor het echte leven. Daar wil ik nog niet aan denken. Ik heb ze nog veilig bij mij, mijn meisjes. Hun veilige haven is nu nog bij mama. Nu nog wel. Ik hoop dat ze later altijd terugkomen naar hun veilige haven wanneer ze troost en aanmoediging nodig hebben. Want deze mama zal er altijd zijn voor hun.

Lees ook: Mijn tiener

Wat mis ik in mijn leven als mama zijnde?

Niet veel, enkel stilte, in de zetel zitten met een kopje koffie, een serie eens volledig kunnen uitkijken. Ja, de volle 45 minuten. Is dat erg? Valt nog wel mee toch!

In alle eerlijkheid, ze maken mijn leven mooier, ik kijk uit naar later. Wanneer we samen een kop koffie gaan drinken, zonder pampers en papjes. Gewoon 4 dames aan de koffie en een heerlijke babbel.

Dat is moederschap, klaar staan, opvangen, wegcijferen.. de zwaarste en meest vermoeiende job maar mag ik je wat zeggen, in alle eerlijkheid ? Dit is mijn droomjob!

Lees ook: 9 moederschap quotes

Veel liefs,
Olivia Lbn

eerlijkheid over moederschap

2 reacties

 1. Hier drie jongens en het lijkt of ze een radar hebben als ze koffie ruiken dan is er iets. Of niet zien dat je druk was aan het ophangen bent en vragen of je iets kunt doen😁
  De jongste was geen makkelijke baby met verborgen reflex, te laag gewicht en astma maar dat trok gelukkig wel bij. Gelukkig wordt het rustiger als ze wat grote worden!
  De jongste is nu naar school, dan merk je ineens hoeveel je kunt doen zonder kinderen om je heen, inclusief warme koffie ongestoord opdrinken!
  Je leert wel de kleine dingen te waarderen 😊

  1. Ja ik snap precies wat je bedoelt! Ik kijk er ook erg naar uit, ze worden snel groot maar in deze tijd met zoveel drukte om ons heen is het soms zo moeilijk. En idd ik kan echt genieten van de kleine dingen, die heb ik leren waarderen! Bedankt voor het lezen!
   Olivia ,
   X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *