Thuis bevallen? Dit moet je weten!

Geplaatst door

Wist je dat een thuisbevalling in de Westerse wereld redelijk uniek is? In Nederland is er een goed systeem om veilig en ‘fijn’ thuis bevallen mogelijk te maken in een fijne vertrouwde omgeving, je eigen slaapkamer, je eigen bed. Hoe kun je je voorbereiden en hoe werkt het? 

Voorwaarden om thuis te mogen bevallen:

 • Het gaat in overleg met de verloskundige, het kan om medische redenen niet mogelijk zijn om thuis te mogen bevallen.
 • Vanaf 37 weken ben je ‘a terme’. Vanaf dit moment zou je thuis mogen bevallen als je zou willen tot 42 weken zwangerschap. Mits het ziekenhuis bereikbaar is binnen 30 minuten.
 • Als je 42 weken zwanger bent mag je normaal gesproken niet meer thuis bevallen omdat je dan doorgaans bij de gynaecoloog onder controle komt. Na 42 weken zwangerschap word je meestal ingeleid. Tot die tijd blijf je meestal onder toezicht van de verloskundige die je goed in de gaten zou houden.
 • Stromend water op de verdieping waar je bevalt is vaak een must.
 • Je bed verhogen. Als je thuis wilt bevallen moet je bed om minstens 80 cm hoogte staan. Dit moet gebeuren voordat je 37 weken zwanger bent zodat het ook gereed staat als je 37 weken zwanger bent. Dit kun je doen met klossen, die kun je lenen bij de thuiszorg. Ook als je in het ziekenhuis bevalt is je bed verhogen aan te raden. Dit omdat de kraamhulp jouw eventueel op bed moet verzorgen na de bevalling en het bed dus op een goede werkhoogte moet staan. Mocht je een boxspring hebben dan kunnen lege bierkratjes een goed alternatief zijn omdat de klossen niet goed passen onder de meeste boxspring bedden. 
 • In een waterbed bevallen kan niet! Slaap je in een waterbed zorg dan dat je een ‘normaal’ 1 persoons bed hebt om in te bevallen.

 

Lees ook: Uitgerekende datum en bevallen.

Voordelen van thuis bevallen:

Er zijn best een aantal vrouwen die in Nederland thuis willen bevallen mocht dit kunnen. Dit komt omdat ze zich veilig en vertrouwd voelen in de thuisomgeving. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe en waar je wilt bevallen. Je kunt voor je slaapkamer kiezen of bijvoorbeeld de woonkamer. Wil je er muziek bij of kaarsen aan dan kan dit ook. Als je baby eenmaal geboren is hoef je niet meer verplaatst te worden of bij meerdere vrouwen met baby’s op een kamer te liggen. Je kunt fijn onder je eigen douche en hebt alles in huis wat je nodig hebt.  Wil je op een baarkruk bevallen bespreek dit dan met je verloskundige. Hij of zij kan er dan 1 meenemen. 

Nadelen van thuis bevallen:

 • Er is geen mogelijkheid tot een ruggenprik, er is wel pijnbestrijding mogelijk maar die neemt niet alle pijn weg. Zo kun je steriele waterinjecties krijgen of een geboorteTens gebruiken.
 • Het kan s’nachts best een beetje eenzaam aanvoelen, je partner ligt lekker te slapen terwijl jij twijfelt of de weeën nu dan toch begonnen zijn.
 • Mocht er iets niet goed zijn dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.

Wist je dat:

In Nederland is het niet vreemd om thuis te bevallen, in andere landen is dit niet zo gebruikelijk. Van alle zwangere vrouwen is er ongeveer 24% die thuis bevalt. En ongeveer 50% van thuisbevallingen van een 1e kindje eindigt toch in het ziekenhuis. Je verloskundige houdt jouw conditie en de conditie van je kindje goed in de gaten, alleen is het soms toch nodig om naar het ziekenhuis te gaan.

Je zult toch naar het ziekenhuis moeten als:

 • Je baby in het vruchtwater gepoept heeft.
 • De hartslag onregelmatig is, dit kan komen doordat bijvoorbeeld de navelstreng van je baby om het nekje gedraaid zit.
 • Je  bevalling niet goed doorzet kan er voor gekozen worden om jullie toch een handje te helpen.
 • Je vliezen meer dan 24 uur geleden gebroken zijn. Er is dan namelijk kans op infectiegevaar.
 • Het kan ook zijn dat jouw conditie niet goed is doordat je bijvoorbeeld teveel bloedverlies hebt of omdat de placenta niet los wil laten.

Je kunt je alvast wat voorbereiden op een thuisbevalling:

 • Zorg dat er 2 warmwaterkruiken klaar staan op de babykamer. Tevens de keertjes die je baby aan moet hebben en hydrofiele luiers.
 • Zorg ervoor dat je kraampakket klaar staat op de plek waar je wilt bevallen.
 • Zorg dat je een t-shirt of nachthemd klaar hebt liggen waar je in wilt bevallen.
 • Een anti doorlek matrasbeschermer is nooit een verkeerd idee.
 • Zorg voor oud beddengoed of beddengoed dat weg mag na je bevalling. Het is handig als dit al op je kraambed ligt zodat het niet nog op het moment van bevallen gebeuren moet.
 • Zet 2 emmers met vuilniszak en een ondersteek klaar.
 • Leg schoon beddengoed en handdoeken klaar.
 • Een fototoestel dat opgeladen is in de ruimte van de bevalling klaarleggen.
 • Zorg voor een aangename temperatuur in de kamer en de babykamer. ( ramen dicht is ook prettig )
 • Regel dat er genoeg licht is op de plek waar je gaat bevallen. De kraamverzorg(st)er en verloskundige moeten goed kunnen zien wat er gebeurd en wat ze moeten doen.
 • Zorg dat de verloskundige en kraamverzorg(st)er je huis goed kunnen vinden en zorg dat de deurbel werkt.

Wanneer bel je de verloskundige?

Als je vliezen gebroken zijn en je nog geen 37 weken zwanger bent bel je direct. Ben je de 37 weken gepasseerd en breken je vliezen s’nachts dan is het meestal niet nodig om de verloskundige meteen te bellen. Dit doe je wel als je vruchtwater een vreemde kleur heeft. Zoals; Groen, bruin of zwart dan heeft je baby namelijk in het vruchtwater gepoept. Ook als je baby nog niet is ingedaald bel je de verloskundige. Je gaat als de baby nog niet ingedaald is ook meteen platliggen zodat de navelstreng niet om het nekje kan gaan zitten of naast de baby in het geboortekanaal komt te liggen.

Bij je eerste kindje bel je als de weeën een uur lang om de 3 a 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden. Bij een volgend kindje bel je als je regelmatige weeën hebt die om de 3 a 4 minuten komen.

Als je twijfelt, bloedverlies hebt of het gaat ineens heel erg snel bel je altijd de verloskundige.

Omdat je niet van tevoren kunt inschatten hoe je bevalling zal gaan verlopen zorg je dat je een vluchttas klaar hebt staan om naar het ziekenhuis te gaan.

 

Ik ben 1x in het ziekenhuis bevallen en 2x thuis bevallen. Zelf vond ik het erg prettig om thuis te mogen bevallen. Waar ben of wil jij bevallen?

 

Wellicht vind je dit artikel ook interessant

28 reacties

 1. Thuis bevallen is allemaal fijn en goed zolang alles goed loopt. Wanneer er echter een probleem is, (vb.. Hartslag kindje daalt, navelstreng verstrikt kindje,…), heb je in het ziekenhuis wel het voordeel dat je meteen naar het OK kan…

 2. Mijn eerste bevalling was in Spanje, en daar vroegen ze heel lief omdat ik NL was of ik dan een NL vroedvrouw wilde zodat ik thuis kon bevallen. Maar nee, doe mij maar gewoon het ziekenhuis!

 3. Ik hoop zó dat ik ook thuis kan bevallen, al heeft m’n man liever het ziekenhuis i.v.m. de begeleiding die je daar hebt. Maar het lijkt me ideaal, helemaal omdat ik nogal paniekerig kan zijn, om thuis te bevallen. ‘t Is allemaal al spannend genoeg en dan ook nog een andere omgeving; neh! Maar we zullen zien, als ukkie maar goed ter wereld komt! Interessant artikel dit; ik word voor het eerst mama dus echt een LEEK op heel veel gebieden!

 4. Ik ben 2x in het ziekenhuis bevallen; 1x omdat ik al ruim 42 weken was en de andere keer omdat mijn dochter met 38 weken gehaald zou worden (vanwege de vorige bevalling) en uiteindelijk bleek ze overdwars in mijn buik te zitten en moest ze dus met een keizersnede gehaald worden. Mijn wens was ook om in het ziekenhuis te bevallen, dus vond ik het geen probleem

 5. Handige tips geef je! Ik wilde zelf niet thuis bevallen, dus sowieso naar het ziekenhuis, maar later werd het verplicht door medische indicatie. Had zelf geen goed gevoel bij thuisbevallen, maar dat is persoonlijk. Het is altijd goed om hier over na te denken en alles te overwegen.

 6. Het is inderdaad vrij uniek tegenwoordig. In mijn vriendenkring ken ik niemand die thuis bevallen is.. Wat ik wel merk is dat de ziekenhuis bevallingen steeds korter worden. Vroeger bleef je al gauw een paar dagen maar tegenwoordig ben je bij wijze van spreken de volgende dag ook alweer thuis.

 7. Ik wist niet dat 50% van de bevallingen van een eerste toch in het zh eindigt.. Ik wilde bij de eerste twee perse thuis (beiden zh geeindigd idd) en de derde en vierde (net) maar gelijk naar zh gegaan

 8. Ik zou liever in het ziekenhuis bevallen voor de eerste keer. Is toch allemaal nog hartstikke nieuw voor de eerste keer. Je weet dan zeker dat er gelijk hulp is als het nodig is. Thuis bevallen zou ik voor een eventuele tweede of derde doen.

 9. Thuis bevallen lijkt mij wel fijn, maar zoals hierboven al gezegd als er iets met de baby is ben je sneller geholpen wanneer je in het ziekenhuis bent (denk ik) Ik zou mij alvast veiliger voelen in het ziekenhuis doch ik respect heb voor wie thuis bevalt 🙂

 10. Ik had graag thuis in bad willen bevallen maar door medische complicaties moest ik echt in het ziekenhuis bevallen. Dat wist ik vanaf de 14e week geloof ik al en ik baal er nog steeds van maar helaas pindakaas ^_^

 11. Ik ben 2x in het ziekenhuis bevallen. Eerste lag in een onvolkomen stuit en is met de keizersnee geboren dus dan mag de 2e niet meer thuis geboren worden. Ik vond het niet zo erg behalve dat bij de eerste de WK was en het verplegend personeel liever voetbal keek…

 12. 2 keer ziekenhuis en één keer thuis. Ik moet zeggen dat ik dat laatste echt het fijnst vond. Lekker in je eigen omgeving… Vriendin van me ook, die wilde eigenlijk heel graag naar het ziekenhuis maar besloot last minute thuis te blijven. En ze zei ook: ik wil nooit meer iets anders.

 13. Ik ben ook 2 keer thuis bevallen en 1 keer in het ziekenhuis. Ik vond het heerlijk om thuis te zijn. Bij de laatste zwangerschap moest ik in het ziekenhuis bevallen, dit was minder knus maar de fijnste bevalling van de 3

 14. Had me heerlijk geleken om thuis te bevallen. Helaas werd ik medisch bij de eerste en werd hij met een spoed ks geboren waardoor de tweede ook medisch was. Maar we mochten bij de tweede heel snel naar huis gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *