De regie van een 3 jarige, 3 en de regie?

Geplaatst door

Ik ben 3 en ik wil de regie, komt het je ook zo bekend voor? Ik neem je in dit artikel mee in mijn ervaringen met 3 jarigen.

1 maand in het jaar zijn mijn kinderen ‘even oud’.

Nu denk je ‘even oud?’ Ja! Er zit 11 maand tussen Merel & Bram. Merel is de oudste en ja Bram was zeer bewust snel achter Merel aan. Maar hier een andere keer meer over…

Mijn oudste, Merel is 4 jaar en dat heeft zo zijn momenten en mijlpalen, Bram is nog 3 jaar oud en ik moet bekennen: 3 jaar is vaak een erg leuke leeftijd. Ze worden meer ondernemend, gezellig en willen weer knuffelen! YES!! Dat was hier tenminste het geval… En ik vond het heerlijk! Ook zitten ze vol levensvragen. Waarom is dit zo mama? Waarom doe je dat? Hoezo/ WAAAAAROM?

Maar dan ik ben 3 en ik wil de regie.

Op zich moet je wel met ‘angst’ kunnen omgaan. Ik weet namelijk nooit of ik het eten goed heb bereid, de boterham goed belegd heb of wel in goede stukken heb gesneden. O en dan nog niet te beginnen over het fruit, stel je voor dat je de appel hebt geschild of juist niet..Dacht je dat je kind met 2 jaar een stevige eigen wil kreeg? Maak je borst dan maar nat. De horror 3 komt er ook nog aan.

Kleding? Zeg maar dag tegen de regie mama.

Kleding aandoen was nooit een probleem, ik zocht het uit en kleedde ze aan. Het resultaat was een onschuldig en lief kind. Nu willen ze dat ‘ZELLUF’ doen! En zo af en toe als we eigenlijk nergens naar toe moeten laat ik ze.  Soms als ik ze hun gang laat gaan en ze zelf wat mogen uitzoeken om aan te trekken kunnen ze zo uit de jaren 70 komen lopen als een onvervalste hippie. Ook het liefst zonder schoenen. Weg mooi en leuk stijlvol setje met leuk knap kind. Hallo hippie.

Boodschappen doen? Let op!

Boodschappen doen wordt ook steeds spectaculairder. Ik moet goed opletten wat er allemaal in mijn kar verdwijnt want als ik dat niet doe kom ik bij de kassa met een halve kar vol snoep en ander spul wat ik niet nodig heb. Weinig regie voor een onoplettende mama, boodschappen doen is nu focussen op wat er in de kar ligt.

Alles zelf willen doen. De regie in ‘eigen’ handen hebben.

Ze willen werkelijk waar alles maar dan ook alles zelf doen. De deur openmaken. De deur dicht doen. De lamp naar boven aan doen. Zelf in bed klimmen. Zelf, zelf, ZELF. En ja dat komt mij niet altijd even goed uit. Als we met de auto weg gaan til ik ze het liefs snel in het zitje. Gordeltjes om en gaan. Als het aan mijn kinderen ligt staan we eerst 10 minuten te treuzelen, klimmen ze zelf in de auto en de gordel moet ook ZELF. Terwijl dat allemaal nog niet echt gaat. Stel je voor dat je ze een zetje geeft om op de achterbank te kunnen komen. Ja dan kun je gerust opnieuw beginnen hoor. Want dan is het niet meer zelf. Of de buggy? Die gaat mama dus niet duwen als Merel en Bram het voor het zeggen zouden hebben. Een mama die de regie heeft? Nee, dat is echt not done!!

Naar bed?

En dan het naar bed gaan. Mijn haren gaan alweer overeind staan als ik er aan denk. Ze hebben een heel ritueel. Handje, high five, boks, knuffel en een kus. En dan nog een liedje. O en vergeet niet een leuk boekje uit te zoeken. En ik weet al terwijl we met het ritueel bezig zijn dat voordat ik de kamer uit loop ze nog een kus en knuffel willen. O en nog even een glaasje water, en naar de wc. Alles doen ze ervoor om het zo lang mogelijk te rekken. Misschien moeten ze maar onderhandelaar worden of advocaat. Denk dat ze er erg goed in zullen zijn.

En toch ben ik gek op ik ben 3 en wil de regie.

Toch vind ik 3 ondanks dat ze graag de regie willen een leuke leeftijd. Ze knuffelen graag, willen samen dingen ondernemen en je hoort de meest grappige en lieve zinnen uit de mondjes komen.

 • Mama, ik vind jou lief! Jij hebt mooie nagellak op.
 • Mama waarom heeft papa bijna geen haartjes? Hij is toch ook een jongen? En die hebben toch ook haar.
 • Mijn vader zegt tegen Bram: Bram reken er op, je eet je eten op en anders ga je maar even op de gang zitten. Merel antwoord daarop: Uhm maar opa? Bram kan nog helemaal niet rekenen? Dat weet je toch wel?
 • Mark tegen Merel: Merel we doen de jas aan en wil je je sjaal en muts ook aan? PAPA!!! Op en om bedoel je zeker?
 • Mama ik hou van jou!
 • Papa ik hou van jou!
 • Mama, ik ga met jou trouwen he? En ik blijf altijd bij jou wonen.
 • Mama, Bram is mijn beste vriend. En ik zijn beste vriendinnetje. Dat mag wel he?
 • Mama mag ik vandaag je hulpje zijn? Ja hoor Bram. Oke mama, dan mag je mij wel helpen kleuren.
 • Mam?? Mag ik nog een koekje? Nee Bram, je hebt er net 1 op. Ja maar mijn buik heeft nog wel een plekje over!

Herkennen jullie het? Was of is jou 3 jarige ook zo? En krijg jij ook zulke uitspraken te horen?

 

24 reacties

 1. Moet er stiekem wel om lachen. Mijn dochter word bijna 4, maar door haar achterstand is ze nog niet altijd van het zelluf doen. Wel heerlijk dat er weer geknuffeld word!

 2. Haha ik vind het ook een fantastische leeftijd hoor, die uitspraken zijn zo leuk! Vooral dat ze willen trouwen met je of werken ‘net als mama’.. Mooier compliment dan vleierij kan je niet krijgen! En de redenatie die ze af en toe maken, vind ik geniaal.

 3. Haha, zo schattig die opmerkingen! Je hebt ook echt koddige kindjes! Kan er zelf nog niet over meepraten, maar m’n neefje is bijna 3 en die leidt ook echt wel z’n eigen leventje en trekt die van z’n moeder helemaal overhoop. Wel echt heel grappig om te zien, ze worden helemaal van die zelfstandige mensjes. Leuk artikel!

 4. Oh, alsof ik over mijn eigen zoon van drie lees! Zo herkenbaar! ik vind het een fantastische leeftijd en volgens mij gaat het alleen maar leuker worden!

 5. Dtt is zo herkenbaar, die mijne was ook zo, ik lees zo veel overeenkomst, wel grappig dat ze op die leeftijd al weten wat zijn willen maar niet bewust zijn met wat ze doen. heel leuk artikel.

 6. Zo herkenbaar inderdaad! Cas wil ook alles zelf en in de supermarkt vraagt hij gelukkig vaak of hij iets mag, maar hij wil meestal dan wel dingen die ik niet wil (chemische limonade oid). Maar die heerlijke en lieve uitspraken, ik hou er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *