kinderbijslag 2020

De Kinderbijslag 2020, alles wat je weten moet!

Geplaatst door

Ieder jaar wordt de kinderbijslag 4x aan ons uitbetaald. In dit artikel lees je eigenlijk alles wat je weten moet. We vertellen je wanneer het uitbetaald wordt, wat de hoogte is voor de leeftijdsgroep waar jouw kind zich in bevindt en alle overige dingen die je moet weten over de kinderbijslag 2020.

Voor wie is kinderbijslag 2020?

Kinderbijslag is voor ouders met een kind. Ook wanneer je alleenstaande ouder bent heb je hier recht op. In de volgende situaties kom je ook in aanmerking:

 • Je verleent intensieve zorg aan een ander kind
 • Je bent adoptieouder
 • Je bent ‘stief’ouder
 • Je bent pleegouder

Waarom krijgen ouders kinderbijslag?

Kinderbijslag krijg je van de overheid (SVB). Het is een hulpmiddel om je te helpen bij de opvoeding van je kind of kinderen. Je bepaalt zelf waar je het aan besteed, maar je krijgt het als hulp. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf waar je het voor gebruikt. De meeste ouders gebruiken het voor:

 • Kleding/schoeisel voor de kinderen
 • Speelgoed/cadeau’s/hulpmiddelen voor school of voor een keer iets extra’s voor de kinderen
 • Sparen voor studie of rijbewijs
 • Uitstapjes

Eerste keer kinderbijslag

Wanneer je trotse ouder bent geworden krijg je (als je aan alle voorwaarden voldoet) ook kinderbijslag. Het is afhankelijk van de dag van geboorte van jouw kind wanneer jij voor het eerst een uitbetaling van de kinderbijslag zult krijgen. De kinderbijslag hoef je maar 1x aan te vragen, voor volgende kinderen hoeft dit niet meer. Je krijgt het dan namelijk automatisch.

Wanneer wordt kinderbijslag in 2020 uitbetaald?

Natuurlijk wil je ook weten wanneer de kinderbijslag in 2020 uitbetaald zal worden. Kinderbijslag wordt altijd achteraf betaald en dat is ook in 2020 zo. In het jaar 2020 kun je de volgende uitbetalingsdata van de kinderbijslag verwachten:

 • 2 januari 2020: kinderbijslag over het vierde kwartaal van 2019
 • 1 april 2020: kinderbijslag over het eerste kwartaal van 2020
 • 1 juli 2020: kinderbijslag over het tweede kwartaal van 2020
 • 1 oktober 2020: kinderbijslag over het derde kwartaal van 2020

Hoogte kinderbijslag in 2020

Toeslagen zijn afhankelijk van je inkomen, bij kinderbijslag is dit niet het geval. Iedereen krijgt in principe hetzelfde bedrag. Of je nu bakken met geld verdient, of wat minder. De leeftijd van je kind geeft aan hoeveel kinderbijslag je zult krijgen. In juli 2019 is de kinderbijslag omhoog gegaan en blijft voor nu gelijk aan die bedragen. Je hebt recht op kinderbijslag vanaf de geboorte van je kind totdat het moment dat je kind 18 jaar oud zal worden. Je krijgt dan nog eenmalig kinderbijslag over het laatste kwartaal waarin je kind nog 17 jaar oud was. De volgende bedragen gelden voor de kinderbijslag in 2020:

Kinderen in de categorie 0-5 jaar –>€ 221,49

Kinderen in de categorie 6-11 jaar –>€ 268,95 

Kinderen in de categorie 12-17 jaar –>€ 316,41 

kinderbijslag 2020
Afbeelding van Анастасия Гепп via Pixabay

Natuurlijk zijn er bepaalde omstandigheden waarin deze bedragen kunnen afwijken. In bepaalde gevallen kun je in aanmerking komen voor het dubbele bedrag van de kinderbijslag.

 

Je kind verdient bij en de kinderbijslag

Wat goed om te weten is: wanneer je kind 16 of 17 jaar oud is, mag het per kwartaal niet meer dan €1296 netto bijverdienen. Wanneer dit wel het geval is vervalt jouw recht op kinderbijslag.

Je doet er goed aan om dit op tijd aan de belastingdienst door te geven, zo kom je niet voor onverwachte ‘verrassingen’ te staan. Ook goed om te weten: de bedragen worden ieder jaar in oktober aangepast. In de zomervakantie is het een wat hoger bedrag, maar ook doe je er hier goed aan om er op te letten.

kinderbijslag 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *