vitamine d

En daarom heeft je kind aanvullende vitamine D nodig!

Geplaatst door

Alle moeders en vaders kennen het waarschijnlijk wel, vitamine D. Al voordat je kindje geboren zal worden kun je het vinden op de uitzetlijstjes. Wist je dat deze vitamine echt wel belangrijk is? Ieder kind moet het vanaf dag 1 krijgen als het geboren is. Waarom vitamine D zo belangrijk is lees je hier.

Waarom vitamine D belangrijk is voor je kind.

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, kinderen hebben echter een extra toevoeging nodig per dag tot dat ze minimaal 4 jaar oud zijn. Deze vitamine zorgt namelijke voor een goede weerstand tegen griep en verkoudheid, maar ook tegen andere ziekten. Ook is het erg belangrijk voor een goede opbouw van het skelet, het beschermt kinderen tegen de Engelse ziekte. De Engelse ziekte zorgt ervoor dat het skelet vergroeiingen krijgt, dat is natuurlijk wel het laatste dat je wil voor je kind. Ook zorgt deze vitamine ervoor dat fosfor en calcium uit voedsel en drinken wordt opgenomen in het lichaam. En dat is weer goed voor de celdeling en de celgroei.

Ons lichaam kan vitamine D aanmaken

Deze vitamine is één van de weinige vitamines die het lichaam ook daadwerkelijk zelf aan kan maken. Het lichaam maakt vitamine D aan als we bijvoorbeeld in de zon lopen. Betekend natuurlijk niet dat we onbeschermd in de zon moeten gaan bakken. Als er zonlicht op onze huid komt maakt je lichaam vitamine D aan. Maar bij baby’s en kinderen onder de vier jaar kan het lichaam dit nog niet goed genoeg. Een baby, dreumes of peuter heeft daarom tien microgram vitamine D extra per dag nodig zodat het lichaam zich goed en gezond ontwikkeld en je kind een goede weerstand kan opbouwen.

De hoeveelheid

Het voedingscentrum adviseert om je kind tm 3 jaar dagelijks een extra toevoeging van 10 microgram vitamine D te geven. Hoewel vitamine D ook in voedsel zit zoals bijvoorbeeld; eieren, vlees, vette vis en honing is dit niet genoeg. Buitenspelen is natuurlijk erg gezond, moet je je kind ook gewoon laten doen. Maar de hoeveelheid dat je kind uit zonlicht is voor een kind tm 3 jaar niet genoeg. Daarom brengt het voedingscentrum dit advies uit. Ook voor meerdere groepen brengt het voedingscentrum dit advies uit, zoals zwangere vrouwen.

Benodigdheden extra vitamine D

Aanvullend advies bij verschillende groepen personen en verschillende leeftijden.
Groep  Leeftijdsgroep  Wie  Hoeveelheid extra vitamine D
Kindjes 0 tm 3 jaar Iedereen.  10 Microgram
Mannen en vrouwen 4 tm 49 jaar Mensen met een getinte of donkere huidskleur.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 4 tm 49 jaar Personen die weinig zonlicht op de huid krijgen.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 50 tm 69 jaar Iedereen.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 70 jaar en ouder Iedereen.  20 Microgram
Zwangere vrouwen Iedereen.  10 Microgram
De extra supplementen zijn tegenwoordig overal te krijgen. Je besteld ze in webshops zoals bol.com op internet, bij de AH kun je ze krijgen, bij de drogisterij zoals Etos en natuurlijk ook gewoon bij de apotheek. Er staat eigenlijk altijd in de bijsluiter op wat de dosering moet zijn en hoe je die kunt toepassen. Natuurlijk kun je het ook altijd even vragen in de winkel waar je het koopt.
Nu vitamine D kopen? Met een leuke korting? Kijk eens op: BYFIT

Gebruik jij aanvullende vitamines voor jezelf en of je kind?

 vitamine d
* Bron Voedingscentrum.nl

19 reacties

 1. Mooi artikel en goed geschreven.
  Het is belangrijk dat vitamine D onder de aandacht word gebracht, zeker bij jonge kinderen.

  Zelf heb ik een tijdje de bruistabletten van de Kruidvat gebruikt, ik merkte toen echt verschil, was een stuk actiever. 🙂

  Liefs
  x

 2. Ja dit is echt belangrijk. Wij gebruiken hier smelttabletten. De kids zien het als snoepjes. Ikzelf moet elke herfst beginnen aan een vitamine D kuur per maand. Tot na de winter. Dit jaar heb ik het niet gedaan. Vraag me niet waarom! Waarschijnlijk iets te maken met mijn luiheid. Maar ik merk nu echt wel dat ik daardoor vaker op het punt sta om ziek te worden (koortsblaasjes, opgezwollen klieren, enz.)

  In de zomer nemen we hier geen vitamine D. Misschien moetenn we hier toch ook verandering in brengen.

 3. Zo belangrijk deze vitamine. Maar ook B12, veel mensen lopen rond met een opname stoornis en krijgen allerlei misdiagnoses, hier idem. Ik slik d en ga weer injecties B12 krijgen. Juiste hoeveelheden van deze vitaminen en magnesium citraat zijn onmisbaar voor goed functionerend lichaam. Goed dat je er aandacht aan geeft!

 4. Mijn kinderen krijgen wel een multivit pil, maar zelf slik ik niet bij. Ik probeer wel elke dag een beetje zonnestralen op te vangen, als is dat soms lastig hier in Nederland

 5. We hebben sinds kort multivitaminen. Maar vitamine d krijgen ze eigenlijk elke dag voor het tandenpoetsen. Dat ritme zit er zo in gelukkig dat zelfs ik het niet meer vergeet haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *