vitamine d

En daarom heeft je kind aanvullende vitamine D nodig!

Gezondheid By feb 25, 2018 16 Comments

Alle moeders en vaders kennen het waarschijnlijk wel, vitamine D. Al voordat je kindje geboren zal worden kun je het vinden op de uitzetlijstjes. Wist je dat deze vitamine echt wel belangrijk is? Ieder kind moet het vanaf dag 1 krijgen als het geboren is. Waarom vitamine D zo belangrijk is lees je hier.

Waarom vitamine D belangrijk is voor je kind.

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, kinderen hebben echter een extra toevoeging nodig per dag tot dat ze minimaal 4 jaar oud zijn. Deze vitamine zorgt namelijke voor een goede weerstand tegen griep en verkoudheid, maar ook tegen andere ziekten. Ook is het erg belangrijk voor een goede opbouw van het skelet, het beschermt kinderen tegen de Engelse ziekte. De Engelse ziekte zorgt ervoor dat het skelet vergroeiingen krijgt, dat is natuurlijk wel het laatste dat je wil voor je kind. Ook zorgt deze vitamine ervoor dat fosfor en calcium uit voedsel en drinken wordt opgenomen in het lichaam. En dat is weer goed voor de celdeling en de celgroei.

Ons lichaam kan vitamine D aanmaken

Deze vitamine is één van de weinige vitamines die het lichaam ook daadwerkelijk zelf aan kan maken. Het lichaam maakt vitamine D aan als we bijvoorbeeld in de zon lopen. Betekend natuurlijk niet dat we onbeschermd in de zon moeten gaan bakken. Als er zonlicht op onze huid komt maakt je lichaam vitamine D aan. Maar bij baby’s en kinderen onder de vier jaar kan het lichaam dit nog niet goed genoeg. Een baby, dreumes of peuter heeft daarom tien microgram vitamine D extra per dag nodig zodat het lichaam zich goed en gezond ontwikkeld en je kind een goede weerstand kan opbouwen.

De hoeveelheid

Het voedingscentrum adviseert om je kind tm 3 jaar dagelijks een extra toevoeging van 10 microgram vitamine D te geven. Hoewel vitamine D ook in voedsel zit zoals bijvoorbeeld; eieren, vlees, vette vis en honing is dit niet genoeg. Buitenspelen is natuurlijk erg gezond, moet je je kind ook gewoon laten doen. Maar de hoeveelheid dat je kind uit zonlicht is voor een kind tm 3 jaar niet genoeg. Daarom brengt het voedingscentrum dit advies uit. Ook voor meerdere groepen brengt het voedingscentrum dit advies uit, zoals zwangere vrouwen.

Benodigdheden extra vitamine D

Aanvullend advies bij verschillende groepen personen en verschillende leeftijden.
Groep  Leeftijdsgroep  Wie  Hoeveelheid extra vitamine D
Kindjes 0 tm 3 jaar Iedereen.  10 Microgram
Mannen en vrouwen 4 tm 49 jaar Mensen met een getinte of donkere huidskleur.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 4 tm 49 jaar Personen die weinig zonlicht op de huid krijgen.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 50 tm 69 jaar Iedereen.  10 Microgram
 Mannen en vrouwen 70 jaar en ouder Iedereen.  20 Microgram
Zwangere vrouwen Iedereen.  10 Microgram
De extra supplementen zijn tegenwoordig overal te krijgen. Je besteld ze in webshops zoals bol.com op internet, bij de AH kun je ze krijgen, bij de drogisterij zoals Etos en natuurlijk ook gewoon bij de apotheek. Er staat eigenlijk altijd in de bijsluiter op wat de dosering moet zijn en hoe je die kunt toepassen. Natuurlijk kun je het ook altijd even vragen in de winkel waar je het koopt.
Nu vitamine D kopen? Met een leuke korting? Kijk eens op: BYFIT

Gebruik jij aanvullende vitamines voor jezelf en of je kind?

 vitamine d
* Bron Voedingscentrum.nl

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

16 Comments

 1. Dhini schreef:

  Sinds geboorte van mijn zoon hebben wij vitamine D tabletten genomen, en in de winter hebben wij ook gedaan, alleen in de zomer doen wij niet

 2. Maddy schreef:

  Bedankt voor je mooie compliment! Het is inderdaad erg belangrijk!! Ik kan ook niet wachten op meer zon ?

 3. Lodi schreef:

  Zeker heel belangrijk en ook voor volwassenen want hoe goed en gezond wij eten ook wij komen vit D tekort.

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Toen de kinderen nog klein waren wel, maar nu ze puber zijn eigenlijk niet meer. Zelf slik ik ook niets aanvullends.

 5. Judith schreef:

  Ik gebruikte voor allebei aanvullende vitamines, maar ze hebben allebei ruim genoeg en mocht er van de huisarts mee stoppen

 6. Jamey schreef:

  Joh, is dat daarom! I geef het wel, maar nooit bij stil gestaan waarom.

 7. Tamara schreef:

  Ik heb zelf een vitamine D tekort dus slik het elke dag via de huisarts

 8. Jana Six schreef:

  Ik heb ook al vaak gehoord dat vitamine D belangrijk is, echt interessant om te lezen waarom!

 9. Eva schreef:

  Fijn, zo’n overzicht! Volgens dit zou ik dan geen extra vitamine D nodig hebben. Goed om te weten 😉

 10. mckleuver schreef:

  Volgens mij heb ik nooit vitamine D pillen genomen. Ik zit gewoon heerlijk in het zonnetje 😉

 11. MamaPlaneet schreef:

  Is feitelijk niet helemaal correct wat je zegt. Niet alleen getinte mensen hebben extra vitamine D nodig, maar ook blanke mensen die meer zon zijn gewend.

  1. Maddy schreef:

   Ik geloof dat je het artikel niet helemaal hebt gelezen. Daar staat namelijk duidelijk in de tabel hoe en wat. Als bron het voedingscentrum ?

 12. Kimberley schreef:

  Tja. Ik weet het, maar vergeet het zo vaak! De arts zei dat het in de zomer niet noodzakelijk is, maar in de winter wel.

 13. esther schreef:

  Zo belangrijk deze vitamine. Maar ook B12, veel mensen lopen rond met een opname stoornis en krijgen allerlei misdiagnoses, hier idem. Ik slik d en ga weer injecties B12 krijgen. Juiste hoeveelheden van deze vitaminen en magnesium citraat zijn onmisbaar voor goed functionerend lichaam. Goed dat je er aandacht aan geeft!

 14. Fleur schreef:

  Mijn kinderen krijgen wel een multivit pil, maar zelf slik ik niet bij. Ik probeer wel elke dag een beetje zonnestralen op te vangen, als is dat soms lastig hier in Nederland

 15. Merel schreef:

  We hebben sinds kort multivitaminen. Maar vitamine d krijgen ze eigenlijk elke dag voor het tandenpoetsen. Dat ritme zit er zo in gelukkig dat zelfs ik het niet meer vergeet haha.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: