bewust besparen

Bewust besparen. Mijn eerste week bewust besparen

Geplaatst door

Door mijn vrijwilligerswerk kom ik veel in aanmerking met de Nederlandse minima. Wetende wat zij te besteden hebben per week wilde ik mijzelf uitdagen om met minder geld mijn boodschappen te doen. Deze week begon ik met deze uitdaging, bewust besparen. En ik zal mijn bevindingen met jullie delen.

Stap 1 bewust besparen

Een gezin in de WSNP, de schuldsanering, staat onder bewind. Dit houdt in dat de financiën worden geregeld door een bewindvoerder en de mensen zelf geen beschikking hebben over hun inkomen. Per week krijgen zij leefgeld gestort door de bewindvoerder. Daarmee moet álles gedaan worden. Alles. De norm van het leefgeld is 40 euro voor de eerste persoon in het gezin en 10 euro per extra gezinslid. Voor ons zou dat dus betekenen dat wij moeten leven van 40+30=70 euro per week. Ik maakte er 75 euro van want dat vind ik een mooier bedrag.

Voorheen ging er makkelijk 100 tot 150 euro per week aan boodschappen uit. Dat kwam vooral omdat ik er totaal niet mee bezig was. Schandalig eigenlijk! Even naar de Albert Heijn even dit, even dat en dan nog eten weg moeten gooien omdat ik het niet gebruikte. Dat wil ik écht niet meer doen. Bewustwording is denk ik stap 1.

Stap 2 bewust besparen

Stap twee in mijn bewust besparen plan is het opstellen van een weekmenu en een boodschappenlijstje. Dit doe ik op basis van de aanbiedingen van de Lidl en Albert Heijn. Aan de hand van mijn weekmenu ben ik boodschappen gaan doen bij de Lidl. Hier heb ik 50 euro uitgeven aan boodschappen. Daarna reed ik naar de Albert Heijn vanwege de hamsterweken. Ook moest ik luiers kopen en in totaal was ik daar 15 euro kwijt. Bij de Coop heb ik één keer boodschappen gedaan omdat ik geen zin had om te koken en de kindjes graag frietjes wilden. Ik maakte daarbij kippenbouten en heb toen voor 10 euro boodschappen gedaan. Op zaterdag eten we broodjes en toen ik die ging halen vroeg mijn man me een kratje bier mee te nemen. Uiteindelijk kon ik ook daar weer 27 afrekenen. Mijn totaal voor deze week komt daarmee op 102 euro. Dat is dus veel te veel.

Wat we gegeten hebben:

Maandag: Rode kool, aardappeltjes en vlees
(Ik heb een hekel aan dit soort eten dus dat ga ik ook niet meer doen. Ik houd van koken maar de aardappelen gewoon bakken is voor mij een behoorlijke uitdaging.)
Dinsdag: Andijviestamppot en een extra portie in de vriezer!
Woensdag: Bami met kippendijen en gebakken eieren
Donderdag: Kip, frietjes en appelmoes
Vrijdag: Sherpards Pie
Zaterdag: Broodjes en gehaktballen
Zondag: Groene pasta

Maar… voor aankomende week maakte ik mijn boodschappen lijstje en met de aanbiedingen van de Albert Heijn die ik ingeslagen heb en het eten wat ik over had doordat we voor frietjes gingen heb ik deze week vrij weinig uitgaven! Dat komt mooi uit. Want, mijn budget is nog maar 48 euro.

Komende week eten we:

Maandag: Frittata
Dinsdag: Kipsaté met wortelsalade.
Woensdag: Ovenschotel met bloemkool en gehakt.
Donderdag: Frietjes met kip en appelmoes.
Vrijdag: Wok met garnalen en sugarsnaps/peultjes/champignons
Zaterdag: Broodjes en fruit.
Zondag: Pasta Carbonara

Volgende week laat ik jullie weten of het me gelukt is om me aan dit bewust besparen plan te houden!

bewust besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *