Basisscholen staken vandaag. ( 5 oktober 2017 )

Geplaatst door

Basisscholen staken vandaag, het is 5 oktober. De leraren in het basisonderwijs leggen vandaag het werk neer.

Waarom staken basisscholen vandaag?

Basisschoolleerkrachten staken vandaag omdat ze een minder hoge werkdruk willen en een salaris wat eerlijk is. Ze vinden dat de politiek meer over de brug zou moeten komen om dit te kunnen realiseren.

Een onderschat beroep.

Basisschoolleerkrachten werken hard, het is een onderschat beroep. Vele mensen denken : Ach, les van half 9 tot half 3 of half 4 en dat is het. Dan kun je lekker naar huis. Veel vakanties en veel vrije tijd.

Echter is dit absoluut niet zo. Het werk is niet af als de leerlingen het lokaal verlaten. Was het maar zo mooi.

 

Wist je dat?

 • Er een groot leraren tekort is? Studenten willen de opleiding niet meer volgen omdat de werkdruk te hoog is en het salaris te laag.
 • Het aantal burn-outs nog steeds stijgt onder de basisschoolleraren? Dit mede komt doordat leraren elke week gemiddeld 7 uur overwerken.
 • Basisschoolleraren thuis nog uren druk zijn met voorbereidingen en het nakijken van opdrachten.
 • In de vakanties de basisschoolleraren geregeld op school te vinden zijn om werk voor te bereiden of in te halen? En dus geen vakantie hebben?

 

Grote verschillen tussen de salarissen van basisschoolleraren en leraren van het voortgezet onderwijs.

De basisschoolleraar heeft op het moment een startsalaris van €2346 per maand. Dit is overigens bijna 30% minder dan dat iemand die hoogopgeleid is verdient. Het startsalaris van € 2346 per maand kan oplopen tot maximaal € 3477 per maand.

Een leraar die les mag geven op het VMBO, de onderbouw van het havo & vwo heeft een startsalaris van €2601 per maand. Dit kan oplopen tot maximaal €4639 per maand.

Een behoorlijk verschil toch? De PO-raad wil graag dat dit gelijk gaat worden. De Po-raad vindt namelijk dat voor de klas staan in het basisonderwijs net zo zwaar is of zelfs nog zwaarder.

 

Ouders moeten opvang regelen omdat basisscholen staken.

Werkende ouders zullen voor vandaag opvang moeten hebben regelen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn ook ouders die er op z’n zachts gezegd absoluut niet blij mee zijn dat de basisscholen staken vandaag.

Wat vind jij? Is het goed dat de basisscholen staken?

32 reacties

  1. Nee voor mij was het ook inderdaad niet wat. Hoewel ik het erg knap vind van de mensen die het doen hoor. Ik vind kinderen heel leuk. Maar voor een klas staan zijn me een beetje te veel kinderen.

 1. Ik doe zelf de pabo en zit nu in mijn laatste jaar.
  Als ik heel eerlijk ben, weet ik niet of ik straks fulltime het onderwijs in ga. Wegens de hoge werkdruk ook.
  Er komt zo veel bij kijken….

  1. Ik kan me er best wat bij voorstellen. Hopelijk komt er snel een oplossing waardoor je het eventueel wel fulltime zou willen en kunnen doen. 🙂

  1. Ja dat is het ook. Ouders moeten wel oppas regelen of vrij nemen. En dat kan heel lastig maar ook vervelend zijn. Maar het punt van de leraren snap ik erg goed.

 2. De basisschool leraren worden ver onderbetaald en die ene dag ind e zoveel tijd, ach wat maakt het uit. Ze doen het niet op regelmatige basis zoals in frankrijk. Helaas is dit het enige middel om het hoognodige voor elkaar te krijgen

  1. Dat is inderdaad erg fijn. Ik wist het niet eigenlijk. Wij hebben lekker een lange ochtend in de pyjama gezeten met een film. Ook wel eens lekker hoor 😉 En in de middag lekker geknutseld.

 3. Qua werkdruk snap ik het volledig, want net wat je zegt, het houdt niet op als de kinderen naar huis gaan. Dan komt er nog heel wat administratief werk op een leerkracht af. Qua salaris, op zich zou het gelijk moeten zijn tussen basis en voortgezet. Of het te weinig is, geen idee, ik heb totaal geen idee hoe het zich verhoudt met andere takken waarin ook gewoon 40 uur gedraaid moet worden.

 4. Helaasis deze maatregel nodig om er aandacht voor te krijgen. Ik hoorde gisteren ook dat wij het enige land zijn met onderscheid in salarissen van docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

 5. Speciaal voortgezet onderwijs valt onder basisonderwijs als het om salaris e.d. gaat, dus die staakten ook mee. Die geven dus op een VMBO les maar omdat het speciaal onderwijs is, valt het toch onder basis. Dus die genieten niet zoals hun mede VMBO collega’s van een hoger salaris, terwijl ze wel meer werk eraan hebben. Weliswaar minder leerlingen, maar veel intensiever. Ik vind, dat wanneer iemand vind dat er iets aan zijn werkomstandigheden schort, deze voor zichzelf op moet komen. En als dat zo’n grote groep is die dat zegt en dus dat gezamenlijk gaan doen, dan is er echt wel iets aan de hand. En de bedragen zijn volgens mij bruto, dus niet wat ze op hun bankrekening krijgen. Ook niet geheel onbelangrijk.

 6. Staken, zelf weet ik niet of dat het gewenste effect zal hebben. Ze hebben al geld bij gekregen en dan nog een keer vragen. Ik snap het wel maar ik zou dan niet zomaar staken. Want ouders met die kinderen zijn er beetje de Sjaak door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *