autisme een kracht

Kan autisme een kracht zijn? |Autismeblog #4|

Gezondheid By apr 16, 2018 1 Comment

Wanneer ik bij Google in type ‘Autisme is een..’ komt er vanzelf het woordje handicap achteraan te staan. Tot mijn verbazing zelfs op de eerste plaats! Dat had ik zelf niet verwacht. Wat had ik dan verwacht? Ik had verwacht dat er zou staan ‘Autisme is een ontwikkelingsstoornis’. Gelukkig staat deze alsnog op de vierde plek. Maar de vraag van vandaag is of autisme alleen een handicap is of kan het ook worden ingezet als kracht? Kan autisme een kracht zijn?

Maatschappij en taboe

Hoewel de maatschappij steeds opener wilt zijn over onderwerpen als autisme, is het vaak nog een taboe. Of wordt er een zo gekend plaatje op iemands neus geplakt. Maar ik zeg het je vast, mensen met autisme zijn er in alle lagen van de bevolking en vallen je misschien niet eens op. Eén van de krachten van iemand met autisme is dat ze veelal kunnen verbloemen waarom ze gediagnosticeerd zijn. Kijkt een autist je je in de ogen aan? Wellicht is dit aangeleerd. Ik doe het uit mezelf. Hieronder geef ik je drie voorbeelden waarvan ik denk dat het autismekrachten zijn.

Autismekrachten

Eerlijkheid en oprecht

Mensen die zijn gediagnosticeerd met autisme worden vaak gekenmerkt door hun gezonde dosis eerlijkheid en oprechtheid. Ze zullen je vertellen wat ze vinden uit de grond van hun hart. Al ben je het er misschien niet mee eens. Iets van een kinderstem zegt toch de waarheid.

De details

Alles draait om de details. Mensen met autisme kunnen de details vaak feilloos ergens uithalen. Door de details die ik bijvoorbeeld zie, wordt het geheel veel moeilijker. De kracht zit hem dus in het zien, horen of voelen van deze bijzonderheden. Zo kan ik bijvoorbeeld eerder een foutje halen uit een adressenbestand dan iemand anders.

Lees ook: Autisme en moeite met veranderingen

 

Duidelijkheid is fijn

Ik houd van duidelijkheid. Dat moge duidelijk zijn ;-). Tijdens de zoektocht naar werk is het geregeld voorgekomen dat er iets overlegd moet worden. Bijvoorbeeld over wat er werd gemaild naar een toekomstige werkgever. Hierin heb ik regelmatig het heft in eigen hand gehouden. In communiceren kreeg ik van mijn jobcoach terug dat ik duidelijk en compleet ben in mijn communicatie. Duidelijkheid is fijn.

De kracht

Op basis van bovenstaande drie punten denk ik dat autisme een kracht is naast misschien een handicap. Mensen met een autisme spectrum stoornis kunnen net zo goed als anderen meedraaien in de wereld waarin wij leven. Hetzij soms wat aangepast. Net zoals op mijn werkplek. Is dat erg? Nee. En het zorgt hopelijk voor meer positieve ervaringen tegen en met mensen met autisme.

Denk jij dat autisme een kracht kan zijn?

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ja absoluut! Autisme herbergt grote talenten. Mijn oudste zoon heeft een diagnose ASS en de rechtlijnige manier van denken die hij heeft vind ik altijd heel zuiver en helder.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: