hulpvragen

Autismeblog #2: Wat zijn hulpvragen? En hoe vraag je hulp?

Gezondheid By feb 19, 2018 No Comments

In deze serie op Meer met mama besteed ik, MC Kleuver, aandacht aan het autisme spectrum stoornis. Wanneer je met je kind in de molen komt van onderzoeken en diagnoses, volgt er waarschijnlijk een plan dat wordt geschreven door een orthopedagoog. Veel van de organisaties die diagnosticeren, bieden tevens begeleiding aan. In deze begeleiding wordt gekeken waar de hulpvragen van het kind liggen. Dit kan heel divers zijn. Voorbeelden zijn het maken van contact of het vergroten van de concentratie. In dit artikel leg ik kort uit hoe dit bij mij ging. Echter zat ik op de middelbare school.

Wat zijn hulpvragen?

Hulpvragen zijn dingen die extra aandacht nodig hebben. Deze vragen zijn de behoeften van het kind om te kunnen functioneren. Om het maar even kort door de bocht te zeggen. Enkele hulpvragen die bij mij aan bod kwamen, waren:

  1. Mening kunnen vormen en verwoorden;
  2. Je gevoel leren uiten;
  3. Hulpvragen stellen;
  4. Omgaan met flexibiliteit;
  5. Omgaan met opgebouwde spanning.

Dat is me toch al niet wat. Deze vijf punten waren mijn hulpvragen. Precies de dingen die ik moeilijk vond, vind je in dit rijtje terug. Het is belangrijk dat jouw kind met hulpvragen aan de slag gaat. Dit kan natuurlijk tijdens begeleiding, maar ook thuis kun je hier veel aandoen. Thuis wordt over het algemeen toch vaak gezien als veilige haven. Een mooie plek om te oefenen.

Hoe vraag je hulp?

Dit is uiteraard niet meteen simpel. De vraag: ‘wil je mij even helpen?’ is voor veel kinderen moeilijk. Voor volwassenen trouwens ook. We moeten leren vragen of iemand ons kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld in kleine stapjes. Je zou bijvoorbeeld kunnen aanleren dat je kind een teken geeft als het hulp nodig heeft. Op school wordt dit bijvoorbeeld gedaan door de vinger op te steken. Als dit al spanning oproept, wat het bij mij degelijk deed in die tijd, dan kun je bijvoorbeeld met de docent afspreken of hij wil controleren of het kind het snapt. Vervolgens kun je dit in stapjes opbouwen.

Hopelijk geeft dit een duidelijke weergave van wat hulpvragen zijn en wat je ermee kan.

Kun je een hulpvraag voor jezelf verzinnen?

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: