Wat is autisme? En wat zijn autisme kenmerken?

Gezondheid By jan 15, 2018 10 Comments

In deze nieuwe serie op Meer met mama besteed ik, MC Kleuver, aandacht aan het autisme spectrum stoornis. In dit eerste artikel kom je meer te weten over mij en wat autisme kenmerken zijn. Toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat, werd duidelijk dat ik hulp nodig had. Niet alle opdrachten die afgevinkt moesten worden, kon ik doen zoals ieder andere leerling. Dat was best pittig. Een voorbeeld hiervan is het project Taaldorp. Zo kreeg ik allerlei testen en werd ik gediagnosticeerd met PDD-NOS. Eén van de oudere benamingen voor het autisme spectrum stoornis. In de loop der tijd heb ik mij hierin verdiept. Als blogger vind ik het leuk om mijn verhaal te delen.

Wat is autisme?

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. In eigen woorden zal ik je proberen duidelijk te maken wat het is. Als je het al weet, dan krijg je hierdoor misschien nieuwe inzichten.

Autisme is vanuit de buitenkant niet te zien. Dat komt omdat het te vinden is in ons hoofdsysteem: de hersenen. Doordat de hersenen niet voldoende zijn ontwikkeld, heb ik onder andere, een andere manier van informatieverwerking. Alles wat er gebeurt, komt bij mij binnen in puzzelstukjes. Een puzzelstukje kan bijvoorbeeld zijn de geur van een sinaasappel of een scherpe toon. Deze stukjes worden normaliter gesproken als vanzelf bij elkaar gevoegd. Bij mensen met autisme kunnen deze stukjes roerloos blijven liggen. Zo neem ik ‘andere’ dingen waar dan iemand anders.

Wat zijn autisme kenmerken?

Mensen die zijn gediagnosticeerd met het autisme spectrum stoornis hebben doorgaans moeite met het verwerken van wat er is gebeurd. Voornamelijk wanneer er veranderingen optreden. Wel een notitie: ieder mens is anders. Dit hoeft dus niet voor alle mensen met autisme te gelden.

Enkele andere  autisme kenmerken zijn/kunnen zijn:

 • Moeite met het leggen van contacten;
 • Interesse in specifieke onderwerpen;
 • Vastklampen aan bepaalde gewoonten;
 • Mensen niet in de ogen aankijken;
 • Gevoel voor eigen humor.

Zo kan ik nog even doorgaan. In de volgende blogs ga ik werken met een vaste structuur. Dit is handig voor mij, maar ook voor jou als lezer. Zo zullen we in elke blog aan één of meerdere vragen gaan werken. Beetje bij beetje kom je meer te lezen.

Deze blog wil ik graag afsluiten met een quote van mijzelf.

Autisme maakt mijn leven mogelijk.

Ken jij mensen met autisme?

 

 

 

10 Comments

 1. Jamey schreef:

  Wat heb je het duidelijk omschreven. Ik ken helaas wel mensen met Autisme..

  1. Rosita schreef:

   Helaas? Alsof het een probleem moet zijn. Mijn zoontje heeft ook autisme. Zonder zijn autisme, zou hij niet zijn wie hij nu is, wat een mooi kind het is. Het is niet altijd even makkelijk en we hebben er mee moeten leren omgaan. Dat geldt voor alle “beperkingen”. Maar het brengt ook zoveel mooie goede eigenschappen met zich mee. Als ik iets zoek in een volle la en ik kan het niet vinden, vraag ik of mijn zoontje het kan vinden. En ja hoor 9 van de 10 keer vindt hij wat ik zocht. Doordat hij door z’n autisme de details ziet ipv het geheel.

 2. MamaPlaneet schreef:

  Duidelijk, overzichtelijk en mooi geschreven. Vooral die laatste opmerking ‘Autisme maakt mijn leven mogelijk’ is erg mooi.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ja, twee van mijn kinderen hebben een diagnose ASS : )

 4. Charlotte schreef:

  Ik ken wel een paar mensen (kinderen) met autisme. Als leerkracht heb ik verschillende keren een leerling in de klas gehad met autisme.

 5. Rosita schreef:

  Wat heb je dat weer mooi geschreven! En inderdaad die laatste zin. Geweldig ❤️. Mijn zoon heeft autisme. ☺️

 6. Miryam schreef:

  Interessant om te lezen, had al eens eerder wat gelezen van je. Ja ik ken mensen met autisme, heb als danstherapeut ook veel gewerkt met kinderen met een vorm van autisme. Ieder mens is uniek en daarom vind ik je quote prachtig!

 7. Tessa schreef:

  Mooi dat je het allemaal goed uitlegt. Ik ken niet echt mensen met autisme, maar ik hoor het wel steeds vaker. Ik ben wel benieuwd hoe je er als buitenstaander het beste mee om kan gaan

 8. Fleur schreef:

  Wat een goed en duidelijke uitleg. Ik ken niemand met autisme, maar wel mensen met autistische trekjes

 9. Debbythechocoholic schreef:

  Mijn vriend had vroeger een vriend met autisme en dat was enorm lastig om mee om te gaan. Dat kwam eigenlijk vooral omdat deze persoon zelf er niets aan wou doen en zich redelijk roekeloos gedroeg. Ik denk wel dat iemand met autisme met de juiste hulp en steun zich beter kan voelen en ook kan openbloeien.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: