Gezondheid

Wat is autisme? En wat zijn autisme kenmerken?

In deze nieuwe serie op Meer met mama besteed ik, MC Kleuver, aandacht aan het autisme spectrum stoornis. In dit eerste artikel kom je meer te weten over mij en wat autisme kenmerken zijn. Toen ik in de tweede klas van de middelbare school zat, werd duidelijk dat ik hulp nodig had. Niet alle opdrachten die afgevinkt moesten worden, kon ik doen zoals ieder andere leerling. Dat was best pittig. Een voorbeeld hiervan is het project Taaldorp. Zo kreeg ik allerlei testen en werd ik gediagnosticeerd met PDD-NOS. Eén van de oudere benamingen voor het autisme spectrum stoornis. In de loop der tijd heb ik mij hierin verdiept. Als blogger vind ik het leuk om mijn verhaal te delen.

Wat is autisme?

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. In eigen woorden zal ik je proberen duidelijk te maken wat het is. Als je het al weet, dan krijg je hierdoor misschien nieuwe inzichten.

Autisme is vanuit de buitenkant niet te zien. Dat komt omdat het te vinden is in ons hoofdsysteem: de hersenen. Doordat de hersenen niet voldoende zijn ontwikkeld, heb ik onder andere, een andere manier van informatieverwerking. Alles wat er gebeurt, komt bij mij binnen in puzzelstukjes. Een puzzelstukje kan bijvoorbeeld zijn de geur van een sinaasappel of een scherpe toon. Deze stukjes worden normaliter gesproken als vanzelf bij elkaar gevoegd. Bij mensen met autisme kunnen deze stukjes roerloos blijven liggen. Zo neem ik ‘andere’ dingen waar dan iemand anders.

Wat zijn autisme kenmerken?

Mensen die zijn gediagnosticeerd met het autisme spectrum stoornis hebben doorgaans moeite met het verwerken van wat er is gebeurd. Voornamelijk wanneer er veranderingen optreden. Wel een notitie: ieder mens is anders. Dit hoeft dus niet voor alle mensen met autisme te gelden.

Enkele andere  autisme kenmerken zijn/kunnen zijn:

  • Moeite met het leggen van contacten;
  • Interesse in specifieke onderwerpen;
  • Vastklampen aan bepaalde gewoonten;
  • Mensen niet in de ogen aankijken;
  • Gevoel voor eigen humor.

Zo kan ik nog even doorgaan. In de volgende blogs ga ik werken met een vaste structuur. Dit is handig voor mij, maar ook voor jou als lezer. Zo zullen we in elke blog aan één of meerdere vragen gaan werken. Beetje bij beetje kom je meer te lezen.

Deze blog wil ik graag afsluiten met een quote van mijzelf.

Autisme maakt mijn leven mogelijk.

Ken jij mensen met autisme?

 

 

 

15 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.