kindjes met autisme

7 x wat je niet zegt tegen ouders van kindjes met autisme!

Mama & Kinderen By mei 06, 2018 2 Comments

Kindjes met autisme kunnen problemen hebben met communiceren, gedrag, spel en interactie met anderen. Maar!! Kindjes met autisme zijn ook gewoon kindjes, kindjes die ook gevoelens hebben. Dit spreekt natuurlijk ook voor de ouders van deze kindjes. Lees hier wat je niet zegt tegen ouders van kindjes met autisme! Een kind blijft namelijk een kind, of het kindje nu autistisch is of niet.

Autisme komt in onze samenleving voor

Autisme komt bij jongens twee keer zo vaak voor als bij meisjes. Ongeveer 3% van de kindjes tussen de 4 en 12 jaar heeft autisme of een stoornis die verwant is, denk hierbij aan PDD-NOS en het syndoom van Asperger.  Autisme is een ontwikkelingsstoornis waardoor de hersenen anders werken dan bij mensen die geen autisme hebben. Autisme komt tegenwoordig waarschijnlijk niet vaker voor, de diagnose wordt alleen vaker gesteld omdat er meer over Autisme bekend is.

Dit zeg je niet tegen ouders van kindjes met autisme:

1. Weet je echt zeker dat ze autisme heeft?

De diagnose autisme is niet voor niets gesteld, heel wat testen en onderzoeken worden gedaan door specialisten, specialisten die hier erg lang voor hebben geleerd. Met deze vraag maak je de ouders echt niet gelukkiger. Waarschijnlijk zijn de ouders van dit kindje met autisme erg blij dat er nu een uitslag uit de onderzoeken is gekomen. Na alle testen, onderzoeken en onzekerheid is er nu zekerheid. Met deze uitslag kunnen ouders leren hoe beter met het kindje om te kunnen gaan en het beter te begrijpen. Kijken naar gepast onderwijs etc.

2. Is het geen fase?

Alles is tenslotte toch een fase? Nee autisme is geen fase, je hebt het niet 3 weken wel en dan weer 2 maanden niet.

3. Dat komt vast door de inentingen.

Mensen, lieve mensen. Autisme komt niet door inentingen. Nee, echt waar niet. Door inentingen zal je kind ook geen muurbloempje of juist pestkop worden. Inentingen worden gedaan om te zorgen dat je kind niet ziek wordt. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) : “Autisme is het gevolg van een aangeboren afwijking in de hersenen, waarmee een kind ter wereld komt. Autisme is geen ziekte, of iets wat op latere leeftijd kan ontstaan als gevolg van externe factoren.” De NVA is voorstander van het rijksvaccinatieprogramma.

4. Waardoor denk je dat het zou kunnen komen?

Autisme komt niet door iets, het komt niet door verkeerd eten, op je kop staan of een bepaalde sport beoefenen. Autisme, daar wordt je mee geboren.

5. Blijft hij altijd ziek?

Mensen, mensen! Serieus, autisme is geen ziekte. Behandel ouders en kind dan ook niet zo. Mensen met autisme kunnen anders reageren dan dat je misschien gewend bent, hebben moeite met bepaalde dingen, maar ziek, nee dat zijn ze niet. Oke, als ze de griep hebben dan zijn ze wel ziek.

6. Maar ze ziet er zo gewoon uit

Wat is gewoon voor jou? Blond met blauwe ogen? Aan de buitenkant zie je niet dat een kindje autisme heeft. Er is geen uiterlijk kenmerk voor of een lichamelijke zichtbare afwijking. Dit is dus ook echt niet leuk om te zeggen tegen ouders van een kindje met autisme.

7. Ik denk dat je gewoon strenger moet zijn voor je kind.

Strenger… gedurfd hoor. Omdat een kindje autisme heeft betekend het niet dat je per definitie streng moet zijn tegen een kind. Het kindje moet zich gehoord voelen en met de juiste toenadering en omgang kom je een heel eind!

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

2 Comments

  1. Laura schreef:

    Doordat ik zelf autistisch ben. Ging ik even hier kijken. Maar ik vind het ongelooflijk dat mensen dit echt durven te zeggen.

  2. Blog & Beauty schreef:

    Ik snap de reacties van mensen soms echt niet. Met bepaalde uitspraken kun je mensen / ouders zoveel pijn doen. Ons dochtertje heeft een eetprobleem vanaf de geboorte, daar vechten wij nu al 6 jaar tegen. En mensen durven echt tegen ons te zeggen: “Geef haar maar een weekje aan mij mee, dan eet ze zo!”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: