dino's

Dazzling Dino’s

Mama & Kinderen By okt 05, 2018 No Comments

Leren over het leven van de dino’s: ”Wanneer je op een bepaalde leeftijd komt, zou je verwachten dat je wel bent uitgeleerd. Nou ja, tot op zekere hoogte. Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd, maar dat er nog een volledige nieuwe wereld voor je open gaat over dieren, had ik niet verwacht.”

En dan heb ik het weliswaar niet over huis-, tuin-, en keukendieren zoals de hond en de cavia, nee ik heb het over dino’s.

Serieus in minder dan een jaar tijd, heb ik toch zoveel over die beesten geleerd, menig archeoloog en prehistoricus kan daar nog een puntje aan zuigen.

Het begon allemaal ongeveer een jaar geleden. Onze oudste ging naar school en daar gaat het dan fout. Daar werken ze in thema’s. Gedurende een aantal weken wordt dan een bepaald thema behandeld. Naast verkeer, de seizoenen en zaken als ‘schoenen’ kwam ineens het thema ‘Dinosauriërs’ voorbij. Het begin van het einde.

Toen Sebastiaan vier werd, kreeg hij al een bijzondere interesse in deze diersoort en vroeg hij ook (via ons) speelgoed wat met dino’s te maken had. ‘Ha wat leuk’ dachten wij nog. Want een speciale interesse zou zo maar kunnen uitmonden in een leuke hobby. Wisten wij veel dat we nog geen paar maanden later in een soort Jura terecht zouden komen thuis.

Hij kreeg voor zijn vierde verjaardag al aardig wat dino’s en dino-gerelateerde speeltjes en ook een dekbedhoes en stickers. Maar hij kreeg nog veel meer dus zijn aandacht ging ook nog naar zijn auto’s en andere speeltjes.

Thema Dinosauriërs

Tot die ene periode, toen ook de school had bedacht dat het wel een heel leuk thema zou zijn voor de kleuters.

Al snel was het alleen nog maar de dinosauriërs (ook wel dino’s), die alle aandacht kregen. We stonden op met dinogeluiden in de kamer naast ons. En we gingen naar bed, onze nek half brekend over rondslingerende dinofiguren.

Ik kan niet anders zeggen, dat ze het thema op school heel leuk behandelden. Met allerlei knutselopdrachten, mooie filmpjes bekijken en natuurlijk plaatjes kijken in de verschillende boeken. Heel veel plaatjes en heel veel boeken.

Ik wist werkelijk waar niet dat er zo belachelijk veel boeken bestaan over deze al miljoenen jaren geleden uitgestorven figuren. En alsof dat nog niet genoeg is. Want naast al die boeken die er dus over uitgebracht zijn, kan je het zo gek niet bedenken of het bestaat wel in de dinovariant. Dit onderwerp lijkt ook elk klein kind enorm te fascineren. In elk geval in de kleuterperiode.

En dan denk je net dat je al een heleboel hebt gezien en dat je gup al behoorlijk wat aan dino meuk heeft, komt er weer een andere kleuter met een nieuw item. En dat item wil jouw kind dan natuurlijk ook heeeeeeel graag hebben.

Niet dat dat gebeurt, althans niet altijd, want als ik zo het huis rondkijk, dan moet ik toch wel tot de conclusie komen, dat we ons eigen dinosauriër-museum kunnen beginnen.

Dino-pretparken: ze bestaan gewoon!

In het begin doe je er namelijk ook lekker aan mee (naïef, jawel ook wij waren dino-groen) en ga je bijvoorbeeld naar het DinoPark in Amersfoort.

Supergaaf park overigens waar de dieren wel echt enorm groot zijn en je je heel nederig klein voelt. Het is allemaal buiten en het was echt een hele toffe belevenis voor ons allemaal, eerlijk is eerlijk.

Andere Dino-parken zoals, Dinoland in Zwolle hebben we nog even weten uit te stellen. Bij opa en oma zit er ook eentje om de hoek diep in de provincie Groningen, Landgoed Tenaxx. Daar kunnen zij dan mooi een keer naar toe met hen. En ook die grote wereldshow in de Jaarbeurs Utrecht hebben we niet aangedaan.

Desalniettemin bleef het thema het hele jaar door rond sluimeren, en nog. Boeken in de winkel of uit de bibliotheek, stickers, kleurboeken, eitjes allemaal items waar onze kleuter een soort van extra sensor voor leek te hebben ontwikkeld.

Hij zag het allemaal gelijk ook vanuit zijn ooghoeken en had dan de volledige focus op die dino’s.

Ook na de thema-weken op school bleef het dinogeweld hier in huis ronddenderen.

Alleen nog maar slapen onder het dinodekbed, in dinopyjama, met de dinobeesten. Overdag met die dieren spelen en erover lezen. En gelukkig heeft Netflix ook nog een aantal dinofilms en series, scheelt weer. ?

Allemaal ingewikkelde -saurussen

En ondertussen moest mama natuurlijk ook flink even de les worden gelezen over deze dino’s. Want blijkbaar wist ik er helemaal niks van af, aldus onze kleine kleuter. (Nu klopte dat een jaar geleden zeker ook nog wel, inmiddels right behind you baby).

Verbazingwekkend trouwens hoe die kleintjes al die feitjes, weetjes en details weten te onthouden. Die namen, waar ik mijn tong in meerdere vormen over breek, spreken zij met gemak uit alsof het net zo simpel is als ‘boom, roos, vis en vuur’.

Daarnaast herkennen ze die beesten ook direct en weten ze hen echt allemaal van elkaar te onderscheiden. En dat terwijl ik ze allemaal op elkaar vind lijken: gruwelijk, gigantisch en goor.

Maar inmiddels is er ook bij mij een heleboel blijven hangen en kan je mij ook een en ander vragen over deze dieren als je iets niet weet!

Kinderfeestje en dino’s

Of in elk geval, zou je me van alles over de merchandise kunnen vragen. Waar je wat kan vinden, van welk merk, hoe duur etc. Dus mocht je iéts willen weten, laat het me dan weten!

Afgelopen zomer werd onze kanjer vijf jaar en mocht hij voor de allereerste keer een kinderfeestje geven. Met thema. En je raadt het al…?! Jawel het gekozen thema werd…… ‘Dino’s’…?

Maar gelukkig bestaat er dus een gigantische commerciële handel voor dit thema. Eén, twee, hupsakee, met een paar muisklikken was ik klaar! Slingers, bestek, uitdeelcadeautjes, ballonnen, alles voor een leuk themafeestje zat binnen vijf minuten in mijn winkelmandje. Fijn!

Zelf ook nog creatief geweest: ik heb een enorm ei gemaakt van papier-maché. Dit mega ei moest dienen als ‘schatkist’ aan het einde van de dino-speurtocht.

En ook de traktatie (wederom met dank aan Pinterest) was in het dino thema: dino eitjes!

Witte druiven moesten de dino-eieren voorstellen dit tezamen in een doorzichtig zakje mét een mini dino die een net-uit-een-ei-gekomen-dino moest voorstellen.

Overigens het jaar ervoor toen hij vier jaar werd, was er ook al sprake van een dino-traktatie. Daarmee kan ik al helemaal concluderen, dat dit een onderwerp is, dat onze kanjers nog lang zal bezig houden. Want onze kleine kanjer van drie is inmiddels ook al meer dan aangestoken met het Dino-virus. Niet zelden worden we dan ook wakker gebruld door onze jongens, die allebei een T-rex moeten voorstellen om 7u in de ochtend…. nog voor mijn koffie..

En dat is een oer-noodzaak, dat hen nog redelijk onbekend is. Helaas!

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.