kraamschudd'n in Mariaparochie

Kroamschudd’n in Mariaparochie! Ken jij het? | Met video |

Geplaatst door

Kerst, het is een gezellige tijd. De aanloop naar kerst, maar de kerstdagen zelf mogen er ook wezen. Hier in Twente hoort daar echter wel 1 ding bij, en dat is kroamschudd’n in Mariaparochie. Deze tekenfilm uit 1988 maakt veel Twentenaren en ook de rest van Nederland elk jaar weer aan het lachen.

kraamschudd'n in Mariaparochie

Wat is kroamschudd’n in Mariaparochie?

Kroamschudd’n in Mariaparochie is een korte tekenfilm van ca 14 minuten. Gemaakt door Herman Finkers met tekeningen van John Croezen.

Waar gaat kroamschudd’n in Mariaparochie over?

In deze korte tekenfilm verteld Herman Finkers op zijn eigen wijze het kerstverhaal. Jezus Christus wordt hier niet geboren in Bethlehem, maar in het Twentse dorpje Mariaparochie. Jezus Christus wordt er geboren als de zoon van timmerman Spieker-Jozef en zijn vrouw Marie . Mariaparochie licht ten noorden van Almelo. Die plaats ken je misschien van de voetbalclub Heracles Almelo.

Twente en Twents.

Kroamschudd’n is een Twents woord en het betekend op kraamvisite gaan. Eerder schreef ik hier al een artikel over. Daarvoor klik HIER. 

In kroamschudd’n in Mariaparochie komen onder andere de ‘herders’ en de drie wijzen langs om het net geboren kindje te bewonderen. Ook komen Twentse gebruiken langs, zoals het geven van krentenwegge bij een geboorte.

Elk jaar weer uitgezonden

Kroamschudd’n in Mariaparochie wordt elk jaar weer opnieuw uitgezonden door RTV Oost. En elk jaar kijken vele mensen dit weer.

Wil jij ook lachen gieren brullen?

Kijk hier dan de korte tekenfilm Kroamschudd’n in Mariaparochie.

Ken jij de tekenfilm Kroamschudd’n in Mariaparochie?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *