schaamte

Geen schaamte. Ongegeneerd met de hand in de broek.

Geplaatst door

Kleine kinderen hebben nog weinig schaamte tot geen schaamte, helaas brengt dat voor de ouders wel eens beschamende momenten met zich mee. Vinger in de neus, hand in de broek.. Lekker fris? Nou niet echt nee.. Vanaf het moment dat de kinderen zindelijk zijn is het af en toe reuze interessant om eens ongegeneerd met de hand in de broek te friemelen.

Je kind heeft geen schaamte. Het is interessant.

Billen zijn natuurlijk altijd reuze interessant. Dat snapt elke ouder toch wel? Hoeveel kindjes heb je wel niet horen zeggen; Dikke billen, dikke billen, dikke billen? Om vervolgens mama of papa een tik op de billen te geven. Soms doen ze dit op de vreemdste plekken, bijvoorbeeld midden in de supermarkt. Ouders met een rood hoofd en het kind kent geen schaamte. Eigen billen zijn dan natuurlijk ook ontzettend interessant. Helemaal als de luier eenmaal niet meer nodig is. In de broek zit ook nog wat anders dan billen. Op het moment dat je kind nog een luier en romper aan heeft zal het niet snel met de handen achter de broek kunnen komen. Is de luier eenmaal weg, dan gaat er een hele wereld open. Je kind weet namelijk ook wel dat het plasje ergens vandaan komt. Soms heeft je kind jeuk in de schaamstreek, een onderbroekje zit bijvoorbeeld niet goed en dat kan gaan kriebelen. Ook is het ineens heel interessant om op die plek te voelen wat daar nou precies zit en hoe dat voelt. Je kind gaat op ontdekkingstocht.

Hoe deal je ermee?

Geef je kind geen straf als het met zijn handjes in de broek zit, je kindje zal zo bang worden voor zijn of haar geslachtsdelen maar kan het ook gaan zien als iets slechts.schaamte

Het kan hierdoor gaan bed of broekplassen en dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. Het beste is om je kindje gewoon op een normale manier te vertellen dat het niet netjes is. Maak je kindje het verschil duidelijk tussen privé en openbaar. In het openbaar zit je namelijk niet met je handen in je broek, net als in de neus peuteren is dat iets wat niet erg netjes is.schaamte

Zo voorkom je momenten van schaamte. Blijft je kindje dit toch doen dan is het goed om je kind af te leiden op het moment dat je kind de handen in de broek wil doen of net gedaan heeft. Je zou dit kunnen proberen door je kindje af te leiden met een spelletje waarbij je kind de handjes nodig heeft. Op dat moment kan je kind namelijk niet met de handen in de broek zitten.

 

Hoe los jij dit op?

 

2 reacties

  1. Wat gek lijkt me dit soms, maar ik heb er ook geen ervaring mee, dus het is voor mij misschien wat moeilijk voorstellen. Kinderen zien het zelf inderdaad niet zo, ik zou het ze wel gewoon leren om dat niet te doen in het openbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *