kinderopvang

De kinderopvang is aangescherpt en weer duurder geworden.

Geplaatst door

Er zijn nogal wat dingen veranderd op het gebied van kinderopvang sinds begin dit jaar. De tarieven zijn omhoog gegaan en de regels zijn aangescherpt. Gaat jouw kind binnenkort naar de opvang? Lees dan even verder.

De kinderopvang is strenger en ook duurder geworden.

Steeds meer kinderen gaan naar de kinderopvang of naar de peuterspeelzaal. Thuis blijven bij de kinderen zit er niet altijd financieel in. Een thuisblijfmoeder is tegenwoordig eerder uitzondering dan de regel. Er moet meestal door papa en mama gewerkt worden om een leuk inkomen te kunnen genereren. Als je beide werkt, moet er dus opvang voor de kinderen komen. Niet iedereen is gezegend met een oppas opa en oma en niet iedereen wil dat. Maar wat je wel wilt is een goede opvang voor je kind. Of je kind naar een peuterspeelzaal brengen om je kind te leren spelen met andere kinderen en voor te bereiden op de basisschool.

Verklaring omtrent gedrag.

Kun je je het verhaal nog herinneren? De pedagogisch medewerker die niet helemaal met de kindjes omging zoals het zou moeten? Dit is natuurlijk verschrikkelijk, het allerlaatste wat je mag overkomen. Je grootste nachtmerrie. Vanaf maart worden de regels echter aangescherpt en dat is misschien maar goed ook. Vanaf maart 2018, worden de registratievoorwaarden voor kinderopvang een heel stuk strenger. Waar nu gastouders en huisgenoten van gastouders en vaste medewerkers van de opvang zich moesten registreren, moeten stagiaires dat nu ook. En zelfs ouders, mensen die regelmatig langskomen op een opvang zoals een voorlees oma en bijvoorbeeld de installateur zich registreren en een VOG in bezit hebben.

Kwaliteit verbeteren van de kinderopvang.

De regels van de kinderopvang worden strenger om de kwaliteit beter te kunnen waarborgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bij een peuterspeelzaal moeten nu per x aantal kinderen 2 geschoolde personen voor de groep staan. 1 geschoolde juf en een vrijwilliger, dat wordt niet meer getollereerd. De vrijwilligers tellen dus niet meer mee.
  •  Er mogen maximaal 2 vaste gezichten voor de groepen staan. Of je kind nu 0 is of 3, op de dagen dat je kind bij de opvang is moet er minimaal 1 vast gezicht bij de groep zijn. Je kind heeft dus altijd 1 vast gezicht in zijn of haar groep.
  • Er moet altijd, op iedere locatie, iemand aanwezig zijn die de kinder-EHBO diploma op zak heeft. Natuurlijk tijdens openingstijden dan.
  • Elk kind krijg een mentor, ja echt. Deze mentor volgt de ontwikkeling en is het vaste aanspreekpunt voor kind en ouder.
  • Het aantal stagiaires en lerend werkenden, die nog geen diploma in de pocket hebben, worden in aantal teruggebracht. Er moet voldoende gelegenheid en tijd zijn om deze mensen goed op te kunnen leiden.

Het duurder worden van de peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal wordt nu gezien als kinderopvang. Waar je eerder een vast bedrag per maand kwijt was, is het nu inkomensafhankelijk geworden. Dat betekend dat als jij niets tot weinig verdient, je kind bijna gratis naar de peuterspeelzaal kan. Maar ben jij een grootverdiener? Dan mag je in de buidel tasten.

Het duurder worden van de kinderopvang.

Een uurtarief mag met  €0,32 stijgen. Dit is besloten door de tweede kamer. Het bedrag kan dus van  €7,18 naar 7,50 per uur gaan. Volgens de tweede kamer, liggen de totale kosten hiervan op zo’n slordige 83 miljoen euro. Echter heeft uit onderzoek van de brancheorganisatie van de kinderopvang gebleken dat het op een nogal hoger bedrag komt. De brancheorganisatie van de kinderopvang heeft namelijk een berekening gedaan met uitkomst van 163 miljoen euro. Scheelt nogal he? Dat betekend indirect dat peuterspeelzalen en kleine opvang locaties het een stuk moeilijker zullen gaan krijgen. Deze vormen van opvang zullen de uurtarieven omhoog moeten doen om te kunnen blijven bestaan. Een grote opvang kan dus voordeliger zijn. Kan, hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Zou je dan wel willen gaan werken?

Het is natuurlijk de vraag wat uiteindelijk voordeliger is, minder werken en minder opvang of meer werken en meer opvang. Het is natuurlijk logisch dat je niet wilt gaan werken voor de opvang. Waar zou je het dan tenslotte voor doen?

Wat vind jij van de veranderingen? En gaat jouw kind naar de opvang?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *